În 2008, titlul junioarelor de la Paris îi revenea Simonei Halep. Zece ani mai târziu, românca avea să câștige trofeul și ca senioară. În 2009 triumfa Mladenovic, care a ajuns numărul unu și campioană de Grand Slam la dublu. 2010 a fost anul Elinei Svitolina la junioare, câștigătoare a WTA Finals și o prezență constantă în Top 10. Ons Jabeur, Belinda Bencic, Paula Badosa au semnat și ele victorii la Paris și și-au construit mai departe cariere frumoase. În urmă cu doi ani, Cori Gauff se impunea în competiția junioarelor - iar restul e istorie, americanca reușind performanțe la debutul în Grand Slam-urilor pe care nici Serena sau Venus Williams nu le-au reușit. Campioana de anul trecut, Leylah Fernandez a jucat în acest an tur trei la senioare, fiind învinsă de Petra Kvitova.
De ce am trecut în revistă aceste nume și rezultate? Pentru a ilustra faptul că turneul junioarelor de la Roland Garros a avut o relevanță mare în ultimii ani în a indica jucătoare de perspectivă.
În 2020 mai sunt trei meciuri de jucat până a afla cine va deveni campioană a juniorelor. Însă o puștoaică pe care nu ai cum să nu o remarci este Alexandra Eala.
Tenis
Clipa în care Djokovic a capotat total: "N-am văzut în viaţa mea pe cineva mai panicat şi speriat"
ACUM 4 MINUTE

Cine este Alexandra Eala, puștoaica ce ia cu asalt Parisul la doar 15 ani, cu gândul la tenisul mare?

1. Alexandra Eala este o jucătoare de 15 ani din Filipine, născută pe 23 mai 2005, la Manilla. E alintată "Alex", ca Dulgheru a noastră.
2. Eala e o fată înaltă de 1,73 metri și joacă tenis cu mâna stângă, ca și unul dintre idolii ei - omul recordurilor de la Roland Garros, Rafael Nadal. Pe lista de modele, Alexandra o trece și pe Simona Halep, dar și pe Na Li.
3. Alexandra Eala joacă tenis de la patru ani și și-a stabilit cartierul general în Mallorca, fiind bursieră a Academiei de tenis deținută de Rafael Nadal, încă din septembrie 2018, după ce își câștigase un loc în calificările pentru tabloul junioarelor la Roland Garros.
4. Deși este mică de tot, Alexandra Eala a scris deja istorie pentru Filipine: la Australian Open a câștigat proba de dublu alături de Priska Nugroho, din Indonezia, aducând astfel țării sale primul titlu de Grand Slam din istorie la fete. Cele două jucau împreună din 2017, trofeul de la Melbourne fiind al șaselea al perechii. Un detaliu drăguț: pentru întrecerea de la Australian Open, Eala și Nugroho s-au hotărât să joace împreună în urma unor mesaje pe Instagram!
5. La Roland Garros 2020, Eala a debutat cu o victorie în minimum de seturi, apoi a obținut alte trei victorii în set decisiv, iar în semifinale se va duela cu reprezentanta Franței, Elsa Jaquemot (17 ani, favorită 3), o sportivă care a beneficiat de wildcard și pentru calificările de la seniore, fiind învinsă însă în primul tur de Zarazua. În urmă cu 35 de ani, Filipine a mai avut un semifinalist într-un turneu de Grand Slam, la juniori - Felix Barrientos, la Wimbledon.
6. Alexandra provine dintr-o familie de sportivi. Mama ei, Rizza Maniego-Eala, a practicat înotul și a fost medaliată cu bronz la 100 m spate în 1985 la Jocurile Asiei de Sud-Est. Sora Rizzei Eala a practicat și ea înotul de performanță, la fel ca și fratele acesteia - la început, înainte de a alege tenisul pe durata studiilor universitare și a reprezenta insituția de învățământ în competiții inter-universitare și naționale. Alexandra îl are alături de ea la Academia lui Rafa Nadal și pe fratele ei mai mare, Miko.
Australian Open
Australian Open LIVE-BLOG | Halep şi Ruse, eliminate la dublu. Berrettini - Alcaraz se joacă acum
ACUM 17 MINUTE