Eurosport Franța a sintetizat cifrele fabuloase care definesc al 56-lea duel dintre jucătorul cu 12 titluri câștigate la Roland Garros și liderul mondial din tenisul masculin, Rafael Nadal versus Novak Djokovic.
2
Tenisul masculin are o colecție impresionantă de campioni. Cei trei jucători care au marcat ultimele decade, Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic și-au completat "career Grand Slam"-ul, la fel ca și Andre Agassi, Roy Emerson, Rod Laver, Donald Budge și Fred Perry înainte lor. Însă doar Laver și Emerson au reușit să completeze de două ori în carieră setul de patru titluri de Mare Șlem.
Australian Open
Australian Open LIVE BLOG | Medvedev, în semifinale, după o partidă ireală cu Auger-Aliassime
ACUM 14 ORE
În acest moment, lui Nadal îi lipsește al doilea trofeu la Australian Open, iar pentru Federer și Djokovic lipsește al doilea titlu la Roland Garros pentru a realiza această incredibilă "dublă". Djokovic nu l-a mai învins însă pe Nadal pe zgură din 2016, de la un sfert de finală din turneul de la Roma.
4
Deși pare cel mai puțin probabil, având în vedere faptul că experții anticipează că Nadal - Djokovic episodul 56 va fi o confruntare echilibrată și lungă, Nadal poate deveni primul jucător din istorie care câștigă patru titluri de Grand Slam fără set pierdut. Spaniolul a reușit parcursuri perfecte spre trofeu în 2008, 2010 și 2017. Pentru asta, Nadal ar trebui să îl învingă pe Djokovic în minimum de seturi, lucru pe care nu l-a mai reușit într-un turneu de Mare Șlem din 2008, de la o semifinală jucată tot la Roland Garros.
Iată cum arată topul titlurilor de Mare Șlem obținute fără set pierdut în Era Open:
  • Nadal - 3 (Roland Garros 2008, 2010 și 2017)
  • Bjorn Borg - 3 (Wimbledon 1976, Roland-Garros 1978, 1980)
  • Roger Federer - 2 (Australian Open 2007, Wimbledon 2017)
  • Ilie Năstase - 1 (Roland Garros 1973)
  • Ken Rosewall - 1 (Australian Open 1971)
9
Este a noua finală de Grand Slam pe care Nadal și Djokovic și-o dispută, pănă acum cei doi împărțindu-și titlurile, 4-4. Cei doi mai împart și recordul pentru cele mai multe dueluri într-o finală de turneu de Mare Șlem cu marii rivali ai acestor ani, Nadal - Federer.
Celebrul "Fedal" nu a avut însă niciun episod la US Open, în timp ce duelul dintre Nadal și Djokovic, numit de unii "Rafole" și de alții "Djokodal" a fost prezent ]n toate cele patru turnee de Mare Șlem.
13
Rafael Nadal va deveni primul jucător din istorie care câștigă un turneu de 13 ori. Până acum, Nadal reușea "La Decima" sau "Undecima" mai întâi la Monte Carlo sau Barcelona, apoi la Roland Garros, însă acum spaniolul are o cifră imensă în față, chiar la un Grand Slam.
Roland Garros-ul este cel mai de succes turneu din cariera lui Nadal, spaniolul câștigând aici de 12 ori. El mai are câte 11 titluri la Monte Carlo și Barcelona. Roger Federer a reușit să câștige de 10 ori la Halle.
În acest moment, spaniolul împarte recordul pentru cele mai multe titluri câștigate la un turneu cu Martina Navratilova, care a obținut 12 trofee la Chicago între 1978 și 1992.
15
15 ani și 4 luni se vor fi scurs de la primul triumf al lui Nadal la Roland Garros, în 2005, și al 20-lea trofeu al spaniolului la French Open. Și ar stabili un nou record în interiorul Erei Open, având în vedere faptul că Roger Federer a câștigat primul și al 20-lea titlu de Mare Șlem la interval de 14 ani și 7 luni. Un singur jucător a mai reușit să aibă succes la acest cel mai înalt nivel din tenis pe o perioadă mai lungă: Ken Rosewall a câștigat primul său titlu de Grand Slam în 1953, în Australia, iar 19 ani mai târziu câștiga al optulea și ultimul său Grand Slam, tot în Australia, în 1972.
20
La capătul finalei Roland Garros 2020, topul celor mai multe titluri de Grand Slam câștigate va arăta fie 20-20-17, fie 20-19-18.
Roger Federer este jucătorul cu cele mai multe titluri de Grand Slam câștigate în carieră începând cu data de 5 iulie 2009, când obținea la Wimbledon al 15-lea său titlu major al carierei, depășindu-l astfel pe americanul Pete Sampras. Pentru prima dată în carieră, Nadal are ocazia de a-l egala pe Federer șa totalul de titluri de Grand Slam. Iar Djokovic are șansa de a strânge bătălia în vârful ierarhiei și mai mult, în cazul unui succes al său cei mai titrați jucători în Grand Slam-uri vor fi separați pe podium de câte un singur titlu. Oricum, "Big 3" ajung la 57 de titluri de Mare Șlem câștigate din ultimele 69 de turnee de Mare Șlem disputate.
33 sau 34
"Bătrânii" fac legea la Roland Garros 2020. Rafael Nadal are 34 de ani și 130 de zile, iar Novak Djokovic - 33 de ani și 142 de zile. Nadal ar deveni al doilea cel mai vârstnic câștigător al Roland Garros-ului, după compatriotul Andres Gimeno în 1972, câștigător la 34 de ani și 306 zile. Djokovic ar urca pe trei în acest top, după Gimeno și Rosewall, campion la 33 ani și 220 zile.
Indiferent cine se va impune în finală, tenisul va avea primul jucător cu șase titluri de Grand Slam câștigate după împlinirea vârstei de 30 de ani.
100
Rafael Nadal are 100 de victorii pe zgura de la Roland Garros. În tenisul masculin, Roger Federer este singurul jucător care a reușit să atingă suta de victorii la un Grand Slam (102 victorii la Australian Open și 101 victorii la Wimbledon).
Iată cine a obținut 100+ victorii în turneele de Mare Șlem:
  • Roger Federer - 102 victorii la Australian Open
  • Roger Federer - 101 victorii la Wimbledon
  • Chris Evert - 101 victorii la US Open
  • Serena Williams - 106 victorii la US Open
  • Martina Navratilova - 120 victorii la Wimbledon
Australian Open
Moment istoric în semifinalele Australian Open: de 9 ani nu s-a mai întâmplat așa ceva într-un GS
ACUM 19 ORE
Australian Open
Swiatek, în semifinale la Australian Open. Meciul cu Sorana Cîrstea a ajutat-o enorm
ACUM O ZI