Liniștea tenisului este zguduită uneori de vânătoarea de invitații pe tablourile de concurs. Sportivii din cele patru țări care organizează turnee de Mare Șlem sunt privilegiați - și nu este un secret acest lucru, întrucât an de an juniorii lor sau jucătorii care nu ar avea acces pe tablouri prin prisma clasamentului au rezervate câteva astfel de invitații, care au dublu impact - pe de o parte oferă posibilitatea unui "breakthrough" spectaculos și direct, iar pe de altă parte aduc și un plus financiar care poate însemna aproape bugetul pe un an al unui sportiv dintr-o țară mică. Cele mai puternice Federații din tenis au această forță de a-și propulsa sportivii.
Wild-card-uri pleacă de la organizatorii turneelor, mai mici sau mai mari, către sportivi de top care se hotărăsc în ultimul moment să participe, deși nu se înscriseseră pe listă până la expirarea termenului de înscriere. Wild-card-uri au curs pe bandă rulantă către Maria Sharapova după expirarea suspendării sale în cazul Meldonium - iar nume importante din tenis au protestat. Eugenie Bouchard este un exemplu de sportivă care se bucură de astfel de wild-card-uri în ultimul timp, inclusiv la Roland Garros, oamenii trăgând nădejde la o revenire a ei în prim-plan și pe terenul de tenis. Recent, Mats Wilander l-a criticat pe Andy Murray pentru faptul că ia wild-card-uri la turnee importante, în loc să lase loc tinerilor.

Lecția predată de Iga Swiatek: nu vrea wild-card-uri

Roland-Garros
Marco Cecchinato - Hubert Hurkacz - Roland-Garros
ACUM UN MINUT
La 19 ani, Iga Swiatek joacă o primă finală de Grand Slam. În februarie anul acesta își stabilise deja cea mai bună clasare a carierei - locul 48 WTA. Cu o prezență în optimi anul trecut la Paris, la 18 ani, apoi o altă la Australian Open la începutul acestui an, Iga a urcat treaptă cu treaptă doar pe forțe propii. Jurnaliștii au verificat statisticile și au descoperit că Swiatek nu a primit niciun wild-card la un turneu WTA sau la un Grand Slam în cariera sa. Au provocat-o să vorbească despre acest lucru, așteptând ca poloneza să se plângă, să vorbească despre nedreptatea sistemului din tenis.
Swiatek a oferit însă un răspuns de fată modestă, muncitoare și care vrea să simtă că merită tot ce are.
"Știți, cred că de fapt am avut un wild-card la un ITF, la Praga. Da, probabil că la început este frustrant. A trebuit să accept că dacă ești din Europa de Est sau Europa Centrală va fi mai greu să obții wild-card-uri la turnee, pentru că noi în Polonia nu avem un turneu mare, așa că federația din Polonia nu are ce să dea la schimb. De îndată ce am acceptat asta și de cum am înțeles că îmi va fi mult mai bine să obțin pe propriile puteri totul, am fost în regulă. Am muncit. Am știut că dacă voi juca bine nu va conta că va trebui să joc trei meciuri în plus în calificări. Iar dacă ești în Top 50 intri automat pe tablouri. Am continuat să muncesc. Nu mi-a mai păsat!"
Roland-Garros
Camila Giorgi - Yulia Putintseva - Roland-Garros
ACUM 15 MINUTE
Roland Garros
Primele cuvinte ale chinezoaicei Zheng după ce a eliminat-o pe Simona Halep la Roland Garros
ACUM 28 MINUTE