Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Roland Garros 2020: Irina Bara a învins-o pe Vekic. Antrenorul Marius Comănescu a analizat victoria

Cezara Paraschiv

Actualizat 29/09/2020 la 21:06 GMT+3

Marius Comănescu, antrenorul Irinei Bara, a vorbit în exclusivitate pentru Eurosport despre surpriza reușită, marți, de sportiva sa în fața croatei Donna Vekic, a 26-a favorită la ultimul turneu de Mare Șlem al anului. "Este victoria încrederii pe care Irina a căpătat-o în ultimele meciuri și a faptului că a avut experiența jocurilor pe vremea asta, aici în aceste condiții grele."

Irina Bara

Credit imagine: Eurosport

Antrenor care i-a ghidat cariera Soranei Cîrstea timp de trei ani, dar și Irinei Begu, și care a fost prezent și anul trecut cu Irina Bara în calificările de la Roland Garros, Marius Comănescu apreciază, din start, că este o victorie "foarte importantă". „E mare nevoie de așa ceva ca să poți să mergi mai departe, să te motivezi să faci lucrurile mai bine”, spune acesta pentru Eurosport despre succesul cu 6-3, 6-4 al Irinei Bara din primul tur de la Roland Garros 2020.
Marius Comănescu o descrie pe Irina Bara drept o "fată simpatică, foarte deschisă", care "cooperează foarte bine la antrenamente, este foarte dornică să facă lucrurile cum i se cere". "Ce a arătat aici e un joc în curs de îmbunătățire. Am pornit cu ea de la un joc variat, dar în opinia mea mult prea defensiv și acum încercăm să recuperăm. Sunt încă multe aspecte ale jocului pe care trebuie să le îmbunătățească ca să poată să urce la nivelul ăsta și să stea constant acolo. Fizicul ei nu este un fizic care să o ajute să rupă mingea. Ea trebuie să vină cu alte calități, cu o mișcare pe teren foarte bună, cu o pregătire fizică foarte bună și rezistență cât mai bună, cu un joc foarte deștept. Tenis cu cap, asta trebuie să joace. Să încerce să controleze jocul, să facă exact cam ce a făcut astăzi, să exploateze punctele ei bune și punctele slabe ale adversarei", spune tehnicianul de 54 de ani.
Parcursul superb al Irinei Bara, o jucătoare de doar 1,64 m, a început în calificări, ea ajungând acum la opt seturi din opt câștigate în capitala Franței. Irina Bara își trăiește visul, reușind să își treacă în CV mai multe premiere: prima prezență pe tabloul principal la un Grand Slam, prima victorie pe tabloul principal într-un Grand Slam și prima victorie în fața unei jucătoare din Top 30. "Zgură umedă, mingi grele, întreruperi, ploi - același lucru s-a întâmplat și în ultimul tur al calificărilor. Cu întreruperi – o chestie cu care ea nu era foarte obișnuită și care o afecta în trecut destul de mult. Încet-încet capătă însă încredere și reușește să gestioneze și aceste momente. Nu este ușor să reiei tot timpul meciul. Să te recalibrezi de unde ai fost și așa mai departe”, spune mai departe Marius Comănescu pentru Eurosport.

Marius Comănescu a analizat pentru Eurosport meciul dintre Irina Bara și Donna Vekic

“Irina a făcut un meci foarte bun, mai ales din punct de vedere tactic. Tot ce am gândit noi – așa s-a întâmplat, cu o mică ezitare acolo, la 5-2, unde putea să închidă meciul. A închis însă la 5-4, jucând foarte bine. Irina n-a lăsat-o pe Donna Vekic să joace ce ar fi vrut. Dacă Irina ar fi făcut un altfel de joc, ar fi jucat mai moale sau n-ar fi stat acolo, din când în când să mai și înțepe, să mai dea câte o minge tare, Vekic ar fi putut să își facă jocul și altul ar fi fost rezultatul. E meritul Irinei. Când joci ce nu-i place unui adversar și reușești să îți impui tactica, normal că pare că celălalt face niște greșeli ușoare. Dar, sunt niște greșeli provocate de ceea ce îi vine de la adversar”, explică Marius Comănescu.

Formă construită pas cu pas pentru Roland Garros

Marius Comănescu pune victoriile de la Roland Garros obținute de Irina Bara în perspectivă: "Am pornit la drumul ăsta prin două turnee. La Saint Malo, un turneu Challenger, unde eu nu am fost: Irina a jucat bine, dar n-a trecut multe tururi. Apoi ne-am întâlnit la Cagnes-Sur-Mers, foarte aproape de Nissa, unde Irina a jucat un turneu foarte bun, a ajuns în finală, cu victorie la Gracheva, în semifinală, jucătoare de prima sută. Acolo am avut timp și liniște să ne pregătim, am avut terenuri la dispoziție. Apoi am venit la Paris dorindu-ne să avem o parte de tablou un pic accesibilă, să ne așezăm din nou pe joc ca lumea. Pentru că știam că vor fi condiții diferite – acolo a fost cald, aici e frig. A crescut în continuare de la meci la meci și a culminat cu meciul de astăzi. Acesta a fost parcursul. Clar, nu am venit cu gândul să rupem, ci să luăm fiecare meci pas cu pas, adversar cu adversar, dar și să ne facem treaba cât mai bine".

Marius Comănescu explică momentele în care organizatorii au adus zgură pe Terenul 4 la jumătatea setului doi

"Terenul 4, din nefericire pentru noi, astăzi a fost un teren care se strica mai repede de la ploaie. Nu avea destulă zgură și i-am sugerat chiar eu Irinei să îi sugereze arbitrei că poate se mai adaugă un pic de zgură, pentru că nu mai era deloc și terenul era destul de alunecos. Când terenul lucește un pic, înseamnă că are apă destulă și alunecă, e destul de periculos. Liniile la fel.
A fost un pic de indecizie a staff-ului de conducere al turneului - dacă să oprească meciurile sau să le lase să se joace, pentru că pe alte terenuri fiind zgura mai bună se putea juca. Eu mă ridicam și mă mai uitam la terenurile care erau în spatele meu. Pe Terenul 5 se juca, rezista mult mai bine la joc decât Terenul 4, dar au rezolvat-o până la urmă. Noi am mai avut parte de condițiile astea, am mai avut antrenamente pe vremea asta, iar Irina a mai avut meciuri pe vremea asta, care ne-au ajutat, au făcut un pic diferența", spune Marius Comănescu.

Rutina, respectată întocmai după meci

Irina Bara și Marius Comănescu au respectat întocmai rutina obișnuită după frumoasa victorie din primul tur de la Roland Garros.
"Am trecut puțin prin lucrurile care au fost bune și care au fost mai puțin bune, care trebuiesc îmbunătățite, ca după fiecare meci. Noi facem asta destul de repede, la cald. Indiferent dacă e victorie sau înfrângere. Așa ne-am obișnuit. Dar e normal să fie o stare de bucurie", spune Marius Comănescu pentru Eurosport.

Marius Comănescu, despre duelul din turul doi dintre Irina Bara și Alison van Uytvanck: "E momentul să ne gândim că șansele sunt 50-50"

Irina Bara o va înfrunta mai departe pe Alison van Uytvanck, a 65-a jucătoare a lumii. "E o jucătoare foarte puternică, o jucătoare înaltă, solidă, cu un rever foarte bun, îi place să lovească foarte tare mingea. Dar deja când ai trecut de calificări fără să pierzi set, ai câștigat primul tur cu Donna Vekic fără să pierzi set, cred că e momentul să ne gândim că suntem măcar la 50-50 pentru meciul ăsta și Irina trebuie să meargă pe teren cu încredere, să dea acolo tot ce poate și poate mai reușește o victorie, de ce nu?", concluzionează Marius Comănescu.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo