Patricia Țig a dus un război total în duelul din turul trei la Roland Garros, însă a rămas fără resurse în setul decisiv. Uzată de Fiona Ferro cu un mix de atacuri tari cu forehandul și scurte imprevizibile, hârțuită și de pătimașa tribună franceză, Țig s-a deconectat după două seturi maraton, primul pierdut după ce a servit la 5-4 la game-uri și după ce a avut și 5-4 plus două servicii în tie-break, în 83 de minute, al doilea câștigat cu 6-4, după alte 53 de minute de luptă.
Fiona Ferro a profitat cu calm și maturitate, deși nu are decât 23 de ani, trecând linia de finiș cu 7-6(7), 4-6, 6-0 pe tabelă.

Roland Garros 2020: Patricia Țig - Fiona Ferro, desfășurarea meciului, game cu game

Australian Open
AUSTRALIAN OPEN LIVE BLOG / Cîrstea și Begu, primele românce care intră în arenă
ACUM 14 MINUTE
Fiona Ferro o învinge pe Patricia Țig, 7-6(7), 4-6, 6-0 și se califică în optimi, urmând să o înfrunte pe Sofia Kenin.
0-5 Break Ferro. "Lasă-mă cu vorbele astea!", spune Patricia apăsat, însă pe teren revine impresionant de la 0-40 oe lansare. Pe a patra minge de break cedează însă, după un dialog în contradictoriu cu arbitrul, care o pune să repete serviciu, pentru că adversara sa nu era pregătită pentru retur.
0-4 Patricia Țig a obosit și e nervoasă. Irosește energie certându-l pe Răzvan Sabău pentru că nu o încurajează. Iar Fiona Ferro simte cum încrederea îi umflă plămânii mai mult decât aerul de munte. Insistă cu scurtele. Reușește trei lovituri câștigătoare. Și evadează pe tabelă.
0-3 Al doilea break pentru Ferro. Întreaga presiune a "Chatrier"-ului se prăvălește acum asupra Patriciei Țig. Ferro își etalează atuurile, iar scurta a devenit o armă de necombătut. Variază, cu mintea limpede, și apasă pe rana româncei, care a obosit.
0-2 Fiona Ferro lasă impresia că este în control deplin al emoțiilor. Și are soluții pe teren, asta concretizându-se în avantaj pe tabelă.
0-1 Break Ferro. Românca pare că se lasă dusă de val și își pierde serviciul în start de set decisiv. Sunt greșeli neforțate care cântăresc enorm, însă după două ore și jumătate, efortul își spune cuvântul.
Patricia Țig câștigă setul doi cu 6-4, pe serviciul advers, cu un superb voleu amortizat! Iar meciul intră în decisiv. În acest set doi de peste 50 de minute, Patricia domină duelul loviturilor câștigătoare (12-8).
6-7, 5-4 Re-break Țig. La fel ca în primul set, Patricia nu reușește să confirme break-ul și să pună punctul manșei. De trei ori a luat break avantaj, de trei ori a venit Ferro cu re-break. Este mai dureros acum, după ce Țig a avut trei mingi consecutive de set - aduse de un as. Două atacuri imparabile ale Fionei Ferro au încadrat greșelile neforțate ale româncei, ușor pasivă și nehotărâtă.
6-7, 5-3 Patricia Țig reușește break-ul! Românca vine cu variații excelente în schimburile de mingi și se impune la zero pe lansarea adversă. Tribuna a amuțit, iar camerele de transmisie identifică și o mână de suporteri români, care strâng în pumni steaguri tricolore.
6-7, 4-3 O gură mare de oxigen pentru Patricia Țig, care vine cu un plus de agresivitate, reușește trei lovituri câștigătoare și închide rapid tura pe lansare.
6-7, 3-3 Ce diferență! Fiona Ferro își apără lansarea în doar trei minute, punctele fiind și ele extrem de scurte - ideal pentru când s-a intrat deja în a treia oră de joc.
6-7, 3-2 Patricia Țig luptă 15 minute pentru a-și câștiga tura pe lansare. Este un efort imens - cel mai lung game al meciului. Românca începe să dea semne vizibile de oboseală - la o lovitură de rever, la felul în care forțează puțin serviciul. Pe de altă parte însă, îi ies și drepte plesnite de nota zece, trimițând un semnal clar dincolo de fileu că nu are de gând să cedeze nimic gratuit - a salvat alte patru mingi de break. Și în acest game, publicul a taxat-o pe Țig și i-a făcut viața mai grea, sărbătorind peste limită atacurile reușite ale Fionei Ferro.
6-7, 2-2 Se merge cap la cap în aceste momente. Intensitatea a scăzut - lucru de înțeles după ceea ce s-a întâmplat în primul set.
6-7, 1-1 Fiona Ferro trece mai ușor de lansare, readucând-o rapid pe româncă la linia de serviciu.
6-7, 1-0 Patricia Țig rezistă în start de set doi, anulând minge de break. În primul set, statistica reține un număr dublu de greșeli neforțate față de lovituri câștigătoare (18-9) în dreptul româncei, care acum trebuie să nu cadă în capcana de a cădea pradă efortului depus deja pe teren.
Patricia Țig are un meci extrem de dur pe "Chatrier": primul set a durat 83 de minute și i-a revenit reprezentantei Franței, Fiona Ferro, după ce românca a servit la 5-4 la game-uri și a avut două servicii la același scor de 5-4, în tie-break. Spectatorii s-au implicat și ei în acest meci, chiar dacă numărul fanilor în acest an este limitat la 1.000 - vedeți aici imaginile incredibile, care însă îi duc într-o zonă a nostalgiei pe jurnaliștii americani de la New York Times.
Fiona Ferro a câștigat primul set, după 83 de minute: 9-7 în tie-break. Două drepte câștigătoare au înclinat balanța în startul ti-break-ului în favoarea jucătoarei franceze, însă Patricia s-a ținut scai, constanța fiind arma sa numărul unu, egalând până la schimbul de terenuri (3-3). Încolțită pe forehand, Paty a găsit ieșirea și, cu un unghi ascuțit a îngropat mingea în apropierea fileului, inaccesibil pentru Ferro, apropiindu-se la două servicii de victorie (5-4). Ferro nu s-a lăsat însă mai prejos, a atacat prompt în capătul unui raliu în care s-au trimis și baloane, și mingi tăiate. O scurtă nereușită a Patriciei i-a adus lui Ferro o primă minge de set - pe serviciu, iar Patricia a stârnit huiduieli din tribună după ce a sărbătorit vocal rămânerea în set, după o dreaptă prea tare a Fionei. Țig i-a provocat pe spectatori și i-a implicat și mai mult în meci. Ambiționată de reacția tribunei, Țig a anulat o nouă minge de set, jucând în forță și făcând pasul în față, la fileu. A greșit mai departe un slice, iar de această dată, după 83 de minute de luptă, Fiona Ferro a închis setul, 9-7 în tie-break.
6-6 Primul set se va decide la tie-break, Țig reușind o nouă cursă de recuperare pe lansare. Ferro a arătat ce reflexe fantastice are la fileu, însă o dată în plus Patricia a făcut punct important cu serviciul doi - un excelent bonus pentru încrederea sa.
5-6 S-a încheiat prima oră de joc, fără ca setul întâi să fie decis. Nu este un meci spectacylos, ci mai degrabă un război în care ambele jucătoare simt presiunea mizei și contextului.
5-5 Re-break Ferro. Istoria se repetă: Patricia Țig scade evident nivelul de joc după obținerea break-ului și plătește. În loc de 1-0 la seturi, lupta se reia de la 5-5, cu 58 de minute deja scurse din partidă. Sunt deja 33 de greșeli neforțate în acest meci, doar 21 de lovituri câștigătoare.
5-4 Break Țig. Un alt game maraton se încheie cu break, de această dată cu românca în avantaj. A lovit bine de pe ambele părți, iar în aceste momente are un plus la capitolul încăpățânare pozitivă pe teren. Între puncte, românca se încarcă cu energie de la soțul și antrenorul său, Răzvan Sabău, din doar câteva clipe de contact vizual.
4-4 Patricia răspunde pe măsură, cu evoluție sigură la serviciu. Are frecvență bună la prima minge (83%), net superioară celei din dreptul sportivei din Franța (53%).
3-4 Ultima reprezentantă a Franței rămasă în cursă pe această jumătate de tablou (după eliminarea Clarei Burel) revine la conducere, cu hold la 30.
3-3 Re-break Ferro. O bătălie parcă fără sfârșit se dă pe serviciul româncei. Fiona Ferro a intrat în "double digits" cu numărul de lovituri câștigătoare de pe forehand, stăpânește la perfecție secretele deplasării pe zgură, iar românca a comis câteva greșeli pe care nu le-am văzut în game-urile anterioare. Pierde, în consecință, serviciul după ce în primă fază revenise de la 15-40. Dreapaa i-a scăpat lui Țig într-un moment important, iar scurta încercată s-a oprit în fileu.
3-2 Break Țig. Patricia pune probleme cu retururi aspre, lungi. Sărbătorește cu pumnul strâns și un strigăt eliberator prima minge de break pe care ți-o procură în acest game, însă se oprește brusc, neînțelegând anunțul din scaun. A fost însă doar o clipă de confuzie. Totuși, chiar dacă are probleme cu lansarea mingii, Fiona Ferro aplică bine schema cu serviciu exterior și finalizare în doi timpi, în terenul descoperit pentru a apăra pirmul break-point. Duelul continuă, iar pe a doua șansă de break, franțuzoaica ratează cu dreapta.
2-2 Patricia pășește apăsat, reușind să revină de la 0-30. A reușit un excelent serviciu doi, pentru a evita mingile de break și conduce ferm mingea de la linia de fund a terenului, în fața unei adversare care se deplasează excelent pe teren.
1-2 Favoarita gazdelor scapă aici de emoții și are avantaj la prima pauză a meciului.
1-1 Patricia începe mai lin pe lansare, cu hold la 30.
0-1 Țig pune presiune din start: Fiona Ferro salvează însă ambele mingi de break și își apără lansarea.
0-0 Patricia Țig începe meciul la retur.
UPDATE: S-a încheiat partida dintre Irina Bara și Sofia Kenin, cu victoria favoritei patru. Pe "Chatrier" poate începe duelul dintre Patricia Țig și Fiona Ferro.
Patricia Țig (26 de ani, 59 WTA) este a doua jucătoare a României în clasamentul WTA. Revenită în circuit după ce a devenit mămică și o absență de doi ani din competiții, Țig înfruntă o sportivă aflată cu zece poziții mai sus în clasamentul WTA. Programarea acestui meci pe terenul central a stârnit controverse, însă se datorează faptului că Ferro este cea mai bine clasată reprezentantă a Franței care evoluează sâmbătă la Roland Garros.

Roland Garros 2020: Patricia Țig - Fiona Ferro, duel pentru optimi

Cele două jucătoare vin după evoluții solide în ultimele săptămâni: Patricia Țig a câștigat primul titlu WTA al carierei la Istanbul, în timp ce Ferro a triumfat la Palermo (nu a mai jucat în circuit după acel turneu).
Țig a trecut în minimum de seturi de Voegele și McHale în primele două tururi de la Paris, în timp ce adversara sa a avut un meci greu cu Elena Rybakina, favorita 14, obținând victoria după mai bine de două ore de joc, în set decisiv.
https://i.eurosport.com/2020/10/02/2900623.jpg
Australian Open
Zverev, declarație controversată: "Cred că mulți jucători au acum Covid"! Argumentele germanului
ACUM 28 MINUTE
Australian Open
Rafa Nadal a vorbit deschis despre starea sa fizică! Ce l-ar determina să-și încheie cariera
ACUM O ORĂ