Stefanos Tsitsipas (22 ani) a părăsit ediția 2020 a Roland Garros-ului cu sentimente mixte. Grecul a jucat a doua sa semifinală de Grand Slam din carieră, însă finala i-a fost refuzată, la fel ca la Australian Open 2019, de unul dintre cei trei jucători care au impus o dominație totală asupra tenisului masculin în ultimele decade.
Rafael Nadal l-a învins pe Tsitsipas cu 6-2, 6-4, 6-0 la Melbourne, în urmă cu un an. Acum, la Paris, Novak Djokovic a avut nevoie de aproape patru ore pentru a-l învinge, 6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1. Grecul a fost impresionat de forța liderului mondial, declarând la finalul partidei, la conferința de presă: "Mă simt, în același timp, și fericit, dar și supărat. Novak a arătat încă o dată ce fel de atlet e pe teren. Cred că este unul dintre cei mai dificili adversari pe care i-am întâlnit în toată cariera. Novak a atins aproape perfecțiunea, e incredibil ce a făcut. Stilul său de joc, modul în care-și dă viața pe teren mă inspiră, mă fac să mă antrenez pentru a atinge și eu un asemenea nivel de joc".
Stefanos Tsitsipas a avut însă și un lucru extrem de important să-și reproșeze, după ce nu a reușit să conteze în primele două seturi ale semifinalei de vineri, acest lucru nemulțumindu-l mai mult decât faptul că, evident, a rămas fără resurse în decisiv. Grecul ia după meci o morală clară:nu există antijoc pentru Djokovic, ci doar o șansă la o mie de a face meciul vieții tale, cu armele tale și a spera că e suficient pentru a-l bate pe sârbul care se alimentează fără gluten pentru a fi un titirez pe teren. El a concluzionat că a abordat greșit partida, când a intrat pe teren având un plan bine pus la punct pentru a dejuca tenisul sârbului și nu pentru a-și practica tenisul pe care îl știe. După primele două seturi, Tsitsipas a schimbat registrul, a dat la o parte “rețeta” pregătită înainte de meci și a produs pagube mai mari.
Australian Open
Medvedev, huiduit la Australian Open, după ce a făcut trimitere la Djokovic. Reacția rusului
ACUM 40 MINUTE
Mă bucur că am reușit să revin de la acel 0-2 și că am încercat să rămân în partidă cât maimult posibil. Cred că ar fi trebuit să-mi dau seama de anumite aspecte mai repede. Simțeam că mă demolează. Faptul că am încercat niște lucruri la antrenamente și am încercat să aplic în meci, nu știu… A fost ceva nou și îmi doresc să nu fi încercat aceste lucruri. Îmi doresc să fi rămas la jocul meu de bază, să simt mingea așa cum o simt eu, să încerc să domin jocul. Asta a fost uriașa mea greșeală, astăzi, că am tot încercat același lucru timp de două seturi și abia apoi am revenit la felul în care știu eu să joc tenis. După cum ați văzut, a fost o revenire bună, am jucat tenis de bună calitate după aceea – cu excepția decisivului, pentru care corpul meu nu a fost pregătit”, a declarat Stefanos Tsitsipas.

Filosofia lui Tsitsipas, explicată după eliminarea de la Roland Garros: "Urăsc să pierd"

Stefanos Tsitsipas a acceptat cu mare deschidere la conferința de presă provocarea de a explica pasiunea pe care o pune în tenisul său, determinarea sa și de ce trăiește atât de intens precum o face pe teren, meci de meci.
Dacă nu aș câștiga, nu aș fi unde sunt acum. Nu aș face parte din Mouratoglou Tennis Academy. Nu aș fi – să spunem așa – o celebritate în țara mea. Nimeni n-ar ști cine sunt. Toate astea vin din faptul că tu câștigi, găsești soluții pentru a câștiga meciuri.
Altfel, nu aș face bani din tenis. Nu știu ce altceva aș face, dar tenisul nu ar face parte din viața mea. Tenisul mi-a adus multe – bune și rele. Dacă nu aș câștiga nu aș avea sponsori. Dacă nu aș câștiga, nu aș putea să călătoresc peste tot în lume.
Când pierzi, asta te ține pe loc, pironit, de aceea urăsc să pierd. Evident, toată lumea urăște să piardă. Ar fi chiar ciudat dacă nu ai urî să pierzi. Presupun că o înfrângere este o lecție bună, un moment în care viața pune un punct în ceeace faci tu. Poți deveni mai bun. Poți fi mai bun. Poți să pierzi și să iei acel moment ca pe un moment de cotitură, ca pe o lecție, pentru a deveni mai puternic", a explicat Tsitsipas.