Simona Halep este gata de start la Roland Garros, unde speră să atingă forma potrivită pentru a juca a patra finală pe zgura pariziană. În acest an intră în scenă alături de un alt antrenor uriaș la nivel mondial, Patrick Mouratoglou.
Parteneriatul dintre cei doi atrage atenția la tot pasul. Inclusiv CNN a stat de vorbă cu cei doi înainte de startul ediției din acest an.
Roland Garros
Experții Eurosport au analizat succesul polonezei Iga Swiatek la Roland Garros. "A fost o mașinărie"
04/06/2022 LA 18:43
În urmă cu un an, Simona a fost forțată să se retragă de la Openul Franței din cauza unei accidentări la gambe. Mai târziu s-a retras de la Wimbledon și de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.
"M-am simțit epuizată și că nu mai există nicio șansă să fiu în top", a spus Simona Halep pentru CNN Sport, Dar de când a început să lucreze cu Mouratoglou la începutul acestui an, Halep spune că pasiunea ei pentru sport a fost reaprinsă.
"Nu mă așteptam la asta pentru că nu sunt foarte deschisă față de oameni și nu îmi este ușor să am încredere în cineva. Dar a fost o conexiune grozavă din prima clipă în care l-am cunoscut", a spus Halep despre Mouratoglou.

Patrick Mouratoglou "a adus acel foc înapoi" pentru Simona Halep

"Nu mai aveam încredere că pot juca din nou la cel mai înalt nivel. Așa că venind aici în Franța, l-am găsit și am descoperit din nou de ce joc tenis, Joc tenis pentru că îmi place... El a adus acel foc înapoi", a adăugat Simona.
În aprilie, Mouratoglou a anunțat pe rețelele de socializare că va începe să o antreneze pe Halep cu normă întreagă, după ce jucătoarea a vizitat prestigioasa lui academie de pregătire din Franța, înainte de Indian Wells, California.
"Întotdeauna îmi place să o privesc jucând. Cred că are un joc incredibil, așa că este super incitantă ca jucătoare", a spus Mouratoglou pentru CNN Sport. "Ea juca deja grozav, dar poate mult mai mult. Am văzut progresul pe care îl putea avea".
Mouratoglou este unul dintre cei mai căutați antrenori de tenis. A început să antreneze în 2005. Apoi a colaborat cu Grigor Dimitrov, Anastasia Pavlyuchenkova și, mai ales, cu supercampioana Serena Williams.
Secretul succesului lui? "Desigur, pasiunea este cea mai importantă. (Dacă) jucătorii nu au pasiune, nu vor realiza nimic grozav", a spus Mouratolgou, care a adăugat că nu crede că Halep și-a pierdut dragostea, pasiunea pentru joc.
Chiar dacă Halep are 23 de titluri la simplu, inclusiv două de Grand Slam, ea a trebuit să se adapteze la o formă deosebit de riguroasă de antrenament la Academia Mouratoglou. Ea și-a petrecut două săptămâni începând un nou program de antrenament la 8:30 a.m., lucru pe care nu-l mai făcuse.
"Am făcut-o cu plăcere și am făcut-o ușor. Așa că asta m-a făcut să cred că încă iubesc tenisul și încă pot avea rezultate. Deci, dacă sunt sănătoasă, cred că pot avea un joc bun", a adăugat Simona, potrivit site-ului WTA.

Mouratoglou a dezvăluit că are o abordare similară cu cea a lui Jose Mourinho

Pe lângă reabilitarea fizică, Halep a lucrat cu Mouratoglou pentru a-și reface încrederea.
"Este foarte deschis, așa că este foarte ușor să vorbești cu el", a spus ea pentru CNN. "Sunt foarte emoționată. Am multe temeri în general și mă îndoiesc de mine în mare parte. Și mi-a fost ușor să mă exprim așa cum sunt."
Când Mouratoglou a apărut în serialul Netflix, "The Playbook”, în septembrie 2020, a vorbit despre modul în care puterea mentală a unui jucător poate face sau distruge capacitatea lui de a deveni campion.
"Toată lumea are limite, iar limitele fiecăruia nu sunt tehnice, tactice, fizice. Sunt mentale", a spus Mouratoglou în documentar.
"Și când nu gândești ca un campion, nu te comporți ca un campion și nu câștigi ca un campion. Așa că este foarte important să te asiguri că mintea funcționează corect."
Mouratoglou a declarat pentru CNN că are o abordare similară pentru reconstruirea rezistenței psihologice a unui jucător cu cea a legendarului manager de fotbal Jose Mourinho, care a apărut și el în serialul Netflix.
"A spus ceva de genul: Fotbalul începe cu piciorul, continuă cu inima și se termină cu capul.
Capul este cel mai important... pentru că dacă nu crezi profund că poți realiza ceva, nu vei ajunge unde ți-ai dori. O să mergi la jumătate. O să găsești motive să nu faci lucruri. Vei găsi scuze", a susținut Mouratoglou.
Cred că o mare parte din munca mea este de a ajuta oamenii, în acest caz pe Simona, să creadă în ei înșiși și în capacitatea lor de a realiza ceea ce își doresc, Întotdeauna îi spun Simonei cât de puternică este mental pentru că chiar cred asta. Ea mi-a făcut treaba foarte ușoară, într-un fel, fiind atât de deschisă și având atât de multă încredere în mine", a continuat antrenorul.

Cum o poate învinge Simona Halep pe Iga Swiatek

În interviul pentru CNN, Simona Halep a reafirmat faptul că Roland Garros este Gran Slam-ul ei favorit: "Iubesc orașul. Mă simt grozav. Îmi place vibrația. Așa că totul se adună și mă simt grozav. Va fi o mare provocare acest turneu pentru mine. Sunt pregătită mental. Sunt gata să dau tot ce am mai bun."
Apoi a dezvăluit: "Chiar am crezut că voi termina cariera până la 30 de ani. Am greșit. Vreau să mai joc câțiva ani. Simt că pot. Corpul meu este în regulă, mă simt sănătoasă. Simt că nivelul meu de energie este ridicat. Așa că nu văd niciun motiv să mă opresc acum."
PÂNĂ UNDE AJUNGE SIMONA HALEP LA ROLAND GARROS 2022?
Cu toate acestea, există o jucătoare care ar putea sta în calea ei spre al treilea titlu de Grand Slam, poloneza Iga Swiatek, pe care ar urma să o înfrunte în optimi.
"În ultima lună, Iga a dat dovadă de multă stabilitate din punct de vedere fizic, mental și din punct de vedere al tenisului. Este super solidă din toate punctele de vedere. De aceea a câștigat atât de mult. Dar cred că toată lumea este de învins", a precizat Mouratoglou.
Iar antrenorul este încrezător că forța mentală a Simonei Halep ar putea rivaliza cu Swiatek.
"Este și o jucătoare grozavă, dar ceea ce o face specială este faptul că este extrem de puternică mental. Simt că și Simona crede în ea însăși, iar combinația poate face minuni."
Grand Slam-ul de la Roland Garros, al doilea al sezonului, este programat între 22 mai - 5 iunie și va putea fi urmărit în direct pe Eurosport și Eurosport Player.
Roland Garros
Robert Lewandowski, momente unice trăite la Paris: "Astăzi, Iga este vedeta. Deci, toți ochii pe ea"
04/06/2022 LA 17:29
Roland Garros
Cum arată cifrele unui triumf fulger la Roland Garros! Iga Swiatek a fost irezistibilă la Paris
04/06/2022 LA 15:55