Simona Halep (1) v Sloane Stephens (10) – Eurosport 1 & Eurosport 1 HD – Ora 16:00
Din 128 au rămas doar două. Simona Halep și Sloane Stephens se vor duela pentru titlul de la Roland Garros sâmbătă la capătul a două săptămâni pline de tenis. Al doilea Mare Șlem al anului o găsește pe româncă într-o postură familiară, însă în fața ei are o adversară care a mai fost la rândul său în situația de a câștiga un astfel de turneu – și a făcut-o.
Pentru a treia oară finalistă la Roland Garros, Halep speră ca numărul să-i aducă noroc. Învinsă în 2014 de către Maria Sharapova și în 2017 de către Jelena Ostapenko, ea este mai matură și mai experimentată, iar tenisul jucat de româncă în ultimele meciuri a fost impresionant. Faptul că de la înfrângerea dureroasă din 2017 Halep a mai avut experiența unei finale – la Australian Open în acest an, unde a fost învinsă într-un meci-maraton de către Caroline Wozniacki – poate fi considerat un plus.
Australian Open
AUSTRALIAN OPEN LIVE BLOG | Nadal pare greu de oprit. Cristian, OUT în turul 2. Programul de joi
ACUM 19 MINUTE
Adversara ei de sâmbătă a trecut recent prin momente similare. Stephens a jucat prima ei finală de Mare Șlem în 2017, la US Open, câștigând turneul. Ultimii doi ani ai carierei sale au fost remarcabili, americanca revenind pe teren după o lungă perioadă de pauză datorată unei accidentări abia în vara trecută. Câteva luni mai târziu, cu un titlu de Mare Șlem în palmares, Stephens dorește să și-l treacă în cont și pe al doilea, iar rezultatele ei din acest an au fost impresionante. A învins nume mari la Miami pentru a cuceri singurul său titlu din an, iar la Roland Garros a etalat un tenis curat și eficient.
De altfel, stilul celor două finaliste poartă multe similitudini. Ambele sunt jucătoare defensive foarte bune ce au o mobilitate ieșită din comun, poate cu un mic plus în dreptul româncei. În tenisul feminin de astăzi defensiva este o armă în adevăratul sens al cuvântului, dar ea trebuie suplimentată cu o agresivitate și un joc ofensiv eficient. Atât Halep, cât și Stephens, au reușit să facă acest lucru pe parcursul turneului, fapt ce oferă finalei un echilibru interesant.
Halep a fost magistrală în fața Garbinei Muguruza în semifinale, reușind să se transforme din jucătoarea care se apără în cea care domină punctele în fața unei adversare mult mai puternice și mai ofensive. Cu Angelique Kerber, în sferturile de finală, Halep a arătat cât de mult a progresat la nivel mental, reușind să revină în primul set deși a fost condusă, dar – și mai important – să reintre în meci în ciuda pierderii acelui prim set. Kerber nu a mai avut răspuns, așa cum nu au avut nici Anett Kontaveit, Daria Kasatkina sau Madison Keys în fața lui Stephens în ultimele sale trei meciuri.
Americanca se află pentru prima oară mai departe de optimile de finală la Roland Garros, iar zgura nu este suprafața ei preferată, însă a demonstrat de-a lungul turneului că este o jucătoare de top care poate obține rezultate importante și pe terenuri mai lente. Halep, însă, iubește zgura și turneul de la Roland Garros, acesta fiind de altfel Șlemul ei preferat.
A treia oară finalistă aici, ea conduce și confruntările directe în fața lui Stephens. Românca a câștigat cinci din cele șapte meciuri ale sale cu americanca, inclusiv ultimele patru. Primul din acest șir de patru a fost și singurul de la Roland Garros, câștigat în 2014 de către Halep. Celălalt meci pe zgură jucat de cele două i-a revenit tot ei, la Barcelona în 2012.
Statisticile nu contează prea mult însă înaintea unor astfel de evenimente. Finala unui Mare Șlem aduce după sine o presiune imensă, iar gestionarea ei este crucială. Mental, atât Stephens cât și Halep au demonstrat că pot fi de neclintit. Începutul meciului ar putea fi crucial, iar jucătoarea care are inițiativa pe plan ofensiv ar putea avea de câștigat în acest duel al sportivelor defensive.
Finala de la Roland Garros va aduce sâmbătă față în față cele mai constante și valoroase sportive din circuitul feminin din acest moment.
***
UPC România este sponsorul transmisiunii Eurosport de la Roland Garros.
Tenis
Jaqueline Cristian, încrezătoare după eliminarea de la Australian Open. Obiectivul pentru 2022
ACUM O ORĂ
Australian Open
Rafa Nadal e în turul 3 la Australian Open! "Matadorul", victorie confortabilă cu Yannick Hanfmann
ACUM O ORĂ