Nadia Podoroska pornea în goană, în urmărirea unei mingi deturnate de fileu, pe o traiectorie scurtă, dar înaltă, spre culoarul de dublu - departe de modul în care o gândise Yulia Putintseva. Cu picioarele în dreptunghiul de teren care nu se folosește la simplu, Podoroska a plesnit acea minge, cu reverul cu două mâini, într-un unghi scurt, aspru și rapid. A urmărit mingea cu privirea, apoi a aruncat racheta în sus, câțiva metri, cum o studentă își aruncă toca după ceremonia de absolvire. Și a țipat. În timp ce racheta ei ateriza pe zgură, de partea cealaltă a fileului kazaha își distrugea racheta de pământ, lovind mai ceva decât o făcuse tot meciul. Era turul doi la Roland Garros 2020, iar Nadia Podoroska obținuse prima victorie a carierei în fața unei jucătoare din Top 30, după ce pierduse toate primele cinci confruntări din carieră cu fete din Top 50 (cinci la număr).
Vineri, când a obținut o nouă victorie pe zgura de la Paris, mult mai clară - 6-3, 6-2 în fața slovacei Anna Karolina Schmiedlova, dar cu un prim set de 70 de minute!, Ana Podoroska și-a pus mâinile pe față, neîncrezătoare. S-a îndreptat spre fileu cu mâinile spre cer, aproape tremurând. Era în optimi, la primul ei Roland Garros.

Poveștile Roland Garros 2020 | Parcursul de vis al Nadiei Podoroska, aplaudat de Sabatini

Roland-Garros
Frances Tiafoe - David Goffin - Roland-Garros
ACUM UN MINUT
La 23 de ani, Nadia Podoroska și-a făcut debutul absolut la Roland Garros, pe tabloul principal, reușind o superbă calificare în optimi. Și, per total, primele victorii ale carierei la un Grand Slam. A pornit din calificări și a zbârnâit acolo, reușind să treacă cu doar 14 game-uri lăsate celor trei adversare pe care le-a înfruntat (Magdalena Frech, Jaqueline Cristian și Xinyu Wang).
Apoi, de primul tur și Minnen a trecut în 54 de minute. De Putintseva - cu 6-3, 1-6, 6-2. De cea care o eliminase pe Vika Azarenka - cu 6-3, 6-2. A ajuns la 40 de meciuri câștigate în 2020, fiind acum neînvinsă de 11 meciuri.
Nadia are, așa cum ușor o indică numele său, origini ucrainene. S-a născut însă pe pământ argentinian, la Rosario, în cel mai mare oraș din provincia centrală Santa Fe. A luat racheta de tenis în mână pe la cinci ani, iar zece ani mai târziu câștiga deja primul punct WTA. Era 2012, iar Argentina începuse o numărătoare crâncenă: anii ce aveau să se scurgă până la următoarea prezență a unei jucătoare de-ale sale în săptămâna a doua la Paris. Gisela Dulko încheia amar cursa la Paris în 2011, cu un abandon în fața lui Marion Bartoli. Pentru țara ce trăise cu sufletul în dinți cinci semifinale la French Open pierdute de superba Gabriela Sabatini, urma un hău de netolerat. Nouă ani s-au scurs.
Până la Nadia Podoroska. Nadia luase un start excelent de sezon 2020, cu 14 victorii consecutive în circuitul secundar, iar acum are o poftă de victorii la Paris de nedescris. A câștigat 20 de meciuri după întreruperea tenisului provocată de pandemia de coronavirus, iar acum visează, așteptându-și adversara pentru un loc în sferturi din partida dintre Tsvetana Pironkova, super-mami sfertfinalistă la US Open, care însă a pierdut un tempo după ce Serena Williams s-a retras înaintea partidei directe din turul doi, și Barbora Krejcikova - o excelentă dublistă (locul 9 WTA), dar care surprinde cu prezența în turul trei la simplu, pornită fiind din postura de "doar o altă cehoaică pe tablou", în umbra surorilor Pliskova, a Marketei Vondrousova, a Muchovei și a celorlalte multe jucătoare de top din Cehia. O jucătoare din afara Top 100 va ajunge în sferturi pe această secțiune de tablou, iar Podoroska pare capabilă să revendice biletul.
"Am multă încredere în jocul meu acum. Cel mai bun lucru pe care îl fac zilele acestea este că am încredere în jocul meu, în antrenamentele pe care le-am făcut. Sunt foarte calmă pe teren. La US Open 2016 eram prea tânără, nu știam ce caut acolo (n.r. - unica prezență anterioară a Nadiei Podoroska pe tabloul principal la un turneu de Mare Șlem). Acum sunt matură", își explică succesul jucătoarea de 1,70 m. Se mândrește cu mesajul de felicitare primit după primele cinci meciuri de la Paris, chiar de la Gabriela Sabatini. Pe care o adoră din copilărie.
În doar 12 luni, Podoroska face un salt de peste 200 de poziții, de pe 306 WTA (septembrie 2019), în jurul locului 90 WTA. Doar prin prezența în optimi. Argentina există din nou, nu doar în tenisul masculin!
Roland Garros
Iga Swiatek e pur și simplu de neoprit! A spulberat-o pe Riske și e în turul 3 la Roland Garros
ACUM 9 MINUTE
Tenis
Simona Halep, încă o lovitură superbă în turul 2 la Roland Garros! Punct formidabil cu Zheng
ACUM 31 MINUTE