Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Roland-Garros: Turneul începe duminică pe Eurosport și Eurosport Player

Eurosport
DeEurosport

Publicat 22/05/2019 la 16:20 GMT+3

Cei mai buni jucători din circuitele masculine și feminine se vor lupta timp de două săptămâni pentru cucerirea celui de-al doilea Mare Șlem al anului.

The Roland Garros logo is seen outside the VIP village on day nine of the 2015 French Open at Roland Garros on June 1, 2015 in Paris, France.

Credit imagine: Getty Images

Eleganța și naturalețea sunt două dintre caracteristicile turneului de la Paris. Cu o istorie începută în anul 1891 (pe atunci era o competiție națională), Roland-Garros s-a adresat în prima parte a existenței sale doar competitorilor francezi, suprafața de joc fiind gazonul. Schimbările au început din 1912, atunci când s-a trecut la zgura roșie, care este fabricată din resturi de cărămidă roșie. Apoi, din 1925, Openul Franței a primit jucători și din afara Hexagonului, dar desfășurarea a avut loc pe iarbă în complexul din Racing Club de France și Stade Francais.
Victoria Franței în Cupa Davis din 1927 pe tărâm american i-a determinat pe francezi să își apere trofeul din 1928 pe o nouă arenă, la Porte d’Auteuil. Respectiva arenă a primit numele după Roland Garros, un pilot francez ce a luptat în Primul Război Mondial. Denumirea terenului principal din complex a rămas neschimbat până în 1988, atunci când a primit denumirea de Philippe Chatrier.
Alte curiozități ale Openului Franței: între 1945 și 1947 s-a desfășurat după Wimbledon, în 1968 a devenit prima competiție din era open care le-a permis atât profesioniștilor, cât și amatorilor să participe în același timp, iar din 1981 au fost introduse trei premii – Prix Orange (pentru meciul care demonstra sportivitatea și atitudinea cooperativă cu presa), Prix Citron (pentru jucătorul care dădea dovadă de tărie de caracter și personalitate) și Prix Bourgeon (pentru jucătorul-revelație al anului).
Premiile sunt și ele consistente, câștigătorii de la simplu primind în acest an câte un cec în valoare de 2.1 milioane euro, în timp ce finaliștii primesc 1,120,000 de euro. La dublu, învingătorii primesc 560,00 de euro.
Cele mai multe trofee cucerite pe zgura din Paris îi aparțin lui Rafael Nadal, învingător de nu mai puțin de 11 ori, record absolut în istoria competiției. În concursurile feminine, americanca Chris Evert a câștigat Roland-Garros de șapte ori, ultimul titlu venind în 1986.
În ceea ce privește recordurile câștigătorilor, Michael Chang a devenit la 17 ani și 3 luni cel mai tânăr învingător din istoria competiției, în timp ce la feminin acest record este deținut de Monica Seleș (a câștigat trofeul la 16 ani și 6 luni). La polul opus se află francezul Andre Vacherot (învingător la 40 de ani și 9 luni), iar la feminin Zsuzsa Kormoczy a fost cea mai vârstnică învingătoare (33 de ani și 10 luni).
Turneul masculin din 2019 îl va avea (din nou) care mare favorit pe Rafael Nadal, care deși a avut un start ezitant în turneele pe zgură în acest an, a reușit să își reintre în formă în turneul de la Roma, pe care de altfel l-a și câștigat. Rivalii săi sunt Novak Djokovic, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Roger Federer, Alexander Zverev, Juan Martin Del Potro sau Stan Wawrinka.
În competiția feminină lupta pentru trofeu va fi și mai deschisă. Simona Halep, actualul număr 3 mondial, va porni în turneu ca deținătoare a titlului, dar nu îi va fi ușor să-și apere trofeul cucerit în 2018 în finala cu Sloane Stephens. De data aceasta, Simona va avea o concurență serioasă, cu șanse reale la trofeu fiind Stephens, Naomi Osaka, Karolina Pliskova, Kiki Bertens, Petra Kvitova, Angelique Kerber, Ashleigh Barty, Serena Williams sau Elina Svitolina.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo