Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Alcaraz, noua minune din tenis. E al 5-lea cel mai tânăr din ultimii 20 de ani care intră în TOP 100

Cristian Mihală

Actualizat 24/05/2021 la 18:22 GMT+3

Carlos Alcaraz a pătruns azi în TOP 100 ATP (poziţia 94) şi a devenit al 5-lea cel mai tânăr jucător din ultimii 20 de ani care ajunge în rândul celor mai buni 100 de tenismeni ai lumii.

Carlos Alcaraz & Rafael Nadal

Credit imagine: Getty Images

În primăvara lui 2019, la 16 ani, Alacaraz obţinea prima victorie din circuitul profesionist. "Victima" sa? Un alt puşti cu un potenţial enorm, văzut de mulţi viitor număr unu mondial, Jannik Sinner.
La doi ani distanţă, jucătorul din Murcia a pătruns între cei mai buni 100 de jucători ai lumii, la doar 18 ani şi 19 zile. În ultimii 20 de ani, doar 4 alţi jucători au fost mai tineri în momentul în care au ajuns în rândul celor mai buni 10 jucători ai lumii:
  • Rafael Nadal - 16 ani şi 10 luni (21 aprilie 2003);
  • Richard Gasquet - 17 ani şi 3 luni (29 septembrie 2003);
  • Borna Coric - 17 ani şi 11 luni (27 octombrie, 2014);
  • Juan Martin del Potro (18 ani şi 16 zile).

Alcaraz, "Rocky" din tenis

Evident, faptul că e atât de bun la o vârstă aşa de fragedă nu e o garanţie că Alcaraz se va transorma într-un mare campion, însă există toate premisele ca acest lucru să se întâmple. El are un moral excelent şi nu renunţă vreodată, fiind poreclit "Rocky", după personajul interpretat de Sylvester Stallone în filmul său preferat.
"Ador filmele "Rocky", mă motivează. Nu se dă bătut niciodată şi mereu crede că poate învinge. Boxul e din multe puncte de vedere similar cu tenisul. Sunt doi sportivi care se pregătesc de bătălie şi apoi încearcă să găsească soluţii pentru a câştiga, în timpul partidei. Adversarul face o mişcare, tu faci una. Mereu trebuie să te adaptezi. Acest film m-a ajutat enorm în cariera de până acum", a spus Alacaraz pentru atpworldtour.com.
Carlos este deja în luptă cu recordurile, chiar dacă nu a cucerit încă vreun trofeu important. În turul întâi la Madrid, acum câteva săptămâni, Alcaraz a trecut neașteptat de ușor de Mannarino, locul 34 ATP, cu 6-4, 6-0, devenind cel mai tânăr jucător care câștigă un meci pe tabloul principal la Caja Magica de la...Rafael Nadal. Pe "Matador" l-a întâlnit ulterior, dar cel mai titrat jucător din istorie nu i-a dat vreo şansă puştiului.

Carlos Alcaraz, antrenat de Juan Carlos Ferrero

În urmă cu doi ani, Juan Carlos Ferrero, fost număr unu mondial, a refuzat propunerea mai multor jucători de top din ATP de a antrena și și-a canalizat energiile pe pregătirea unui puști de 16 ani. Intuiția învingătorului de la Roland Garros 2003 a fost corectă, Alcaraz transformându-se rapid într-un potențial viitor mare campion. Evident, puștiul are încă multe de învățat, dar se anunță un jucător capabil să câștige turnee mari și să se mențină în top o perioadă îndelungată.
"Am acceptat să îi fiu antrenor lui Carlos pentru că îmi plăcea foarte mult cum evolua. Am fost motivat și de faptul că pot să stau în spatele unui tânăr de mare perspectivă, pe care să îl modelez de la o vârstă fragedă. Am multe lucruri să îi arăt și el e un elev model, vrea să învețe și să își îmbunătățească jocul zi de zi", explica Ferrero pentru atptour.com.
În 2020, munca depusă de Alcaraz și-a găsit răsplata în turneele Challenger. A câștigat 11 meciuri în 16 zile, pentru sa bifa două finale în săptămâni consecutive. A fost al doilea cel mai tânăr jucător din istorie care reușește o astfel de performanță. Dacă la începutul anului trecut era în afara topului 500, în scurt timp a ajuns între cei mai buni 150.
Ce frapează la Carlos este faptul că nu se simte timorat când întâlnește adversari cu un CV deosebit. Dimpotrivă, se motivează suplimentar și are capacitatea mentală să își ridice nivelul jocului la maximum.
"Se simte foarte bine când evoluează împotriva sportivilor cu experiență. E la nivel optim fizic și psihic, arată tot ce știe să facă pe teren. Are încă puțină experiență la nivel înalt, dar e atât de tânăr. Încă își construiește jocul și sunt convins că va ajunge departe, dacă o ține tot așa", a mai spus tehnicianul puștiului.

Alcaraz îl are ca idol pe Nadal, dar seamănă cu Federer

Deși "Matadorul" este jucătorul lui favorit, lucru de înțeles în condițiile în care cei doi sunt conaționali, iar Nadal e văzut ca un Zeu în Spania, Alcaraz a explicat de curând că nu prea seamănă la stil cu favoritul său. Carlos e un jucător care preferă să încheie punctele rapid, folosind în multe rânduri voleul.
"Îmi place să fiu foarte agresiv, să trimit o mulțime de lovituri câștigătoare. Stilul meu e mai asemănător cu al lui Roger Federer. Vin de multe ori la fileu și nu îmi plac schimburile foarte lungi. De multe ori, apelez la scurtă pentru a schimba cadența în puncte", explica Alcaraz pentru sursa citată, anul trecut.
Când am ocazia să stau lângă titani ai tenisului, precum Ferrero și Rafa, de multe ori nu spun nimic. Stau pur și simplu și îi ascult pentru că știu cât de importante sunt sfaturile lor pentru mine | Carlos Alcaraz
Pentru Alcaraz urmează Roland Garros, unde speră să facă o figură frumoasă. Există toate şansele să se întâmple aşa, având în vedere că în 2021 are o serie excelentă. A pierdut doar 4 din ultimele 15 dispute, iar pe lista celor care au fost nevoiţi să se recunoască învinşi după duelurile cu Alcaraz se numără, printre alţii, Casper Ruud, Feliciano Lopez sau David Goffin.
Meciurile de pe tabloul principal de la Roland Garros se desfășoară în perioada 30 mai - 13 iunie şi pot fi urmărite în direct pe Eurosport şi Eurosport Player.
Fiecare turneu ATP Masters 1000 și toate cele patru turnee de Mare Șlem sunt în direct, la cerere și fără reclame pe Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo