Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Halep, interviu fantastic pentru WTA: "Whoa! Ce nebunie, nu ştiam asta!"

Cristian Mihală

Actualizat 22/09/2020 la 13:30 GMT+3

Simona Halep a acordat un amplu interviu pentru siteul WTA, după succesul de la Roma. Campioana noastră a oferit o adevărată lecţie de forţă mentală şi a rămas extrem de surprinsă când a aflat câteva date statistice despre performanţele sale.

Simona Halep s-a impus la Roma

Credit imagine: EFE

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma, după ce a câștigat primul set cu 6-0, iar în setul 2 Karolina Pliskova a abandonat partida la scorul de 2-1. Turneul de la Foro Italico este al treilea turneu WTA pe care îl câştigă Simona Halep anul acesta.
Cu 14 victorii consecutive, Simona Halep se pregăteşte pentru Roland Garros, turneu transmis în direct de Eurosport. Înainte de plecarea spre capitala Franţei, marea noastră campioană a fost vedeta unui interviu realizat de siteul oficial al WTA. Halep a dat încă o dată dovada faptului că nu a ajuns întâmplător una dintre cele mai mari jucătoare din istoria recentă a tenisului şi a rămas extrem de uimită când i s-a transmis că, începând cu 2014, în fiecare an a fost cel puţin o dată pe locul secund în clasamentul WTA.

Interviul acordat de Simona Halep pentru siteul WTA

Ce înseamnă victoria de la Roma pentru tine?
Acest trofeu înseamnă enorm, pentru că am visat la el din 2013. Am jucat mereu un tenis bun aici. Să pierd de două ori în finală a fost dureros. În special a doua finală mi-a rămas în minte, pentru că nu mi-am făcut jocul meu. Dar acum sunt foarte fericită că plec acasă cu acest trofeu. Am jucat un tenis bun toată săptămâna. Bineînțeles, ultimul act nu a fost cum ne doream, pentru că nimeni nu voia ca Pliskova să se retragă. Dar rămân cu multă încredere după acest turneu, mai ales că în primul set din finală am jucat foarte bine. E un sentiment special să mă impun aici, la Roma.
Ai amintit de ediția din 2013. Atunci ai trecut de Svetlana Kuznetsova, Agnieszka Radwanska, Roberta Vinci și Jelena Jankovic, înainte de a da în semifinale peste Serena Williams. A fost un moment de declick pentru tine, pentru că apoi ai câștigat 6 titluri în acel sezon?
Exact! Îmi aduc aminte de acele momente ca și cum s-ar fi întâmplat totul ieri. Simt foarte multă emoție când mă gândesc la ce a fost atunci. Fiecare meci a fost unul nebun, pentru că întâlneam în fiecare tur câte o adversară incredibil de puternică. Au fost emoții mari de tot, nici acum nu știu cum am rezistat, pentru că era cel mai important turneu la care adunam victorii, până în acel moment. Să mă calific pe tabloul principal, din calificări, era deja ceva wow pentru mine. Am jucat din ce în ce mai bine de la zi la zi, mi-am găsit ritmul și am avut foarte mare încredere în ceea ce pot face pe teren.
Nu o să uit niciodată ce s-a întâmplat la Roma, în 2013, pentru că de acolo a început totul. Apoi, da, am câștigat 6 turnee la rând și am terminat anul pe locul 11 WTA. A fost un an incredibil, poate că sezonul care îmi e cel mai drag. Pentru că atunci am ajuns pentru prima oară la un nivel de top și am găsit puterea să rămân acolo, să nu părăsesc deloc TOP 10. Iată că, după 7 ani de la acel moment, reușesc să câștig titlul aici, la Roma. Simt că îl meritam (n.r. râde).
Cariera ta ne arată că trebuie să ai răbdare pentru a obține lucruri mari, nu?
Da, am pierdut trei finale de Grand Slam înainte să câștig primul titlu de Mare Șlem, am pierdut de 4 ori șansa să devin numărul unu în lume, dar în cele din urmă am urcat pe acea poziție. Da, am suficientă răbdare.

Simona Halep, de o constanţă incredibilă

Din 2014, de când ai intrat în TOP 10 WTA, știi că în fiecare dintre sezoane ai fost la un moment dat cel puțin pe locul doi în lume?
Whoa! Ce nebunie! Trebuie să țin asta în minte de fiecare dată când am un moment dificil. De fapt, o să le spun celor din echipa mea să îmi amintească, atunci când îmi pierd din încredere. Cred că merit ceva pentru asta, o să le transmit (n.r. râde). Nu știam acest amănunt, e impresionant că am făcut asta. Știam că nu am căzut din TOP 10, dar aceste date statistice mi se par foarte speciale. Sunt foarte bucuroasă că am reușit să fiu atât de constantă.
Ai 14 victorii la rând în circuitul WTA. Acum te concentrezi pe Roland Garros, unde ești mare favorită. Ce anticipezi?
Nu știu la ce să mă aștept, pentru că nu am mai jucat un Grand Slam care să se desfășoare într-o bulă, să fim izolați de tot ce ne înconjoară. Dar cred că va fi ceva similar cu ce s-a întâmplat la Praga, cu ce a fost la Roma, din punct de vedere al măsurilor.
Cu presiunea sunt obișnuită. Am fost numărul unu mondial, am luptat în finale de Grand Slam, presiunea nu mai e la fel de mare acum. Dacă oamenii mă văd principala favorită, foarte bine. Eu o să iau fiecare meci în parte, pentru că fiecare partidă e foarte dificilă. E un turneu de Grand Slam și toți vor să învingă cu orice preț sportivele de top. Voi încerca să mă concentrez pe jocul meu, așa cum am făcut și la Roma, așa cum am făcut și la Praga. Nu mă stresez inutil așteptând un anumit obiectiv. Cred că ar trebui să fim mulțumiți că avem șansa să jucăm din nou, după perioada aceasta foarte dificilă pe care am traversat-o cu toții.

Simona Halep, exemplu pentru toţi

Ai părut foarte relaxată la Praga și Roma. Cum ai reușit să îți păstrezi calmul după o perioadă atât de grea, în care ai fost mult timp izolată?
Cred că sunt mult mai matură. Sunt așa relaxată pentru că am înțeles că lucrurile cele mai dificile în viață sunt aceste momente, nu o dezamăgire în sport.
Am o serenitate în joc pentru că mă aflu exact în locul în care vreau să fiu. Nimeni nu m-a împins să vin aici, sunt prezentă aici pentru că iubesc tenisul și iubesc aceste emoții. În pandemie, mi-au lipsit aceste trăiri și am învățat că nu trebuie să mă tem de sentimentele pe care le am, de emoțiile avute. Așa că le fac față mult mai bine.
Ce i-ar spune această Simona matură celei din 2013? Acea Simona care juca fiecare punct ca și cum ar depinde viața ei de rezultat, acea Simona care se enerva cumplit când lucrurile nu se întâmplau pe teren așa cum și-ar fi dorit?
În acea perioadă, mă luptam cu toată lumea. Cu mine, cu oponentul, cu racheta, chiar și cu vremea, spectatorii sau membrii echipei mele (n.r. râde).
Am înțeles între timp că toate acele lupte erau inutile. De fapt, mă lupt cu o singură persoană: adversara de peste fileu. Şi acea opozantă e foarte bună, a muncit mult, pentru că la acest nivel toată lumea joacă foarte bine. Am învăţat că nu trebuie să mă enervez dacă lucrurile nu se mişcă mereu în direcţia dorită. Dacă sunt calmă şi pozitivă, am o şansă mult mai bună să câştig meciurile. Şi la Roma s-a văzut cât de bine funcţionează această abordare. Am câştigat săptămâna trecută unul sau două meciuri pe care, cu atitudinea de dinainte, le-aş fi pierdut probabil. Sunt foarte mândră de evoluţia mea şi de faptul că am devenit atât de puternică din punct de vedere mental.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo