Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Nadal, super-interviu în As! "Rafa, ești cel mai bun din istorie?"/ "Să vă spun sincer un lucru"

Cristian Mihală

Publicat 13/10/2020 la 10:58 GMT+3

Rafael Nadal a acordat un amplu interviu pentru As, după victoria de la Roland Garros. "Matadorul" a fost întrebat dacă se simte cel mai bun din istorie și a vorbit despre forța mentală pe care o are, despre obiective și despre pasiunea pentru tenis.

Rafael Nadal a câștigat pentru a 13-a oară titlul la Roland Garros

Credit imagine: Getty Images

Rafa Nadal e omul momentului în sportul mondial, după ce a reușit al 13-lea titlu la Roland Garros. Un turneu câștigat fără set pierdut (pentru a patra oară a bifat această performanță, la Paris), la capătul unei finale cu Djokovic, în care a bifat a 100-a victorie pe zgura pariziană.
"Nadal a ajuns pe lună", a fost verdictul ATP, care a comparat performanța lui Rafa cu aselenizarea, cu o chestiune extraterestră, de neconceput pentru oricine înainte ca ibericul să își facă intrarea în sportul alb.
Spaniolii îl venerează pur și simplu pe cel care a devenit cel mai titrat tensimen din istorie (la egalitate cu Federer), astfel că jurnaliștii de la As au realizat un super-interviu cu marele campion iberic. Am selectat mai jos cele mai interesante întrebări adresate de jurnaliști campionului absolut de la Roland Garros.
Ai simțit în vreun moment că anul acesta nu vei câștiga Roland Garros?
Bineînțeles. În fiecare an când merg la Paris iau în calcul și această variantă. Dar sosesc la Roland Garros cu gândul că mă pot impune. Având în vedere condițiile, anul acesta a fost cel mai greu turneu pentru mine. Nu mă refer doar la vreme, mingi, vânt, ci și la faptul că pregătirea mea a avut mult de suferit din cauza a ceea ce s-a întâmplat în ultimele șase luni.

Nadal, inspirat în finala de la Roland Garros de partida de la Roma 2019

Djokovic a spus că ai jucat mult mai bine tactic. Ce s-a întâmplat din acest punct de vedere față de ultimele partide contra lui Nole?
Ultimul meu pe zgură contra lui a fost la Roma, anul trecut. Îmi amintesc că nu veneam după o perioadă foarte bună, dar am jucat excelent contra lui și m-am impus. Am folosit acea partidă drept reper. Am avut clar în minte ce am de făcut și nu m-am abătut de la planul tactic. Bineînțeles, pentru a-l pune în aplicare, trebuia să și joc la un nivel bun. Din fericire, duminică, am putut pune în aplicare ce am gândit, pentru că jocul a funcționat foarte bine.
Poți să spui acum că eși cel mai bun jucător din istorie?
Acest lucru e discutabil. E o chestiune la care pot răspunde oamenii care au analizat, care cunosc istoria tenisului. Să vă spun sincer un lucru: pentru mine nu contează foarte mult cum sunt etichetat. Sunt fericit cu lucrurile realizate, cu modul în care s-a desfășurat cariera mea. Dacă ne uităm doar pe cifre, sunt unul dintre primii doi, cu 20 de Grand Slamuri. Dar să vedem ce se întâmplă în viitor cu Novak, să vedem cum va reveni Roger. Va fi suficient timp să spună alții cine a fost cel mai bună după ce ne vom retrage. Când vor putea fi colectate toate datele și nimic nu se va mai putea schimba, abia atunci poate fi dat un verdict de către specialiști.

Nadal și forța mentală care îl împinge să meargă mai departe

Borg a renunțat la tenis la 26 de ani pentru că nu a mai putut suporta presiunea. Tu ai 34 deja, cum reușești să fii atât de puternic în plan mental?
Cu toții trecem în tenis prin perioade bune și perioade de dezamăgire, mai ales când apar accidentările. Eu am fost norocos să am alături o echipă puternică și familia. Ei m-au ghidat și m-au susținut în toată cariera. Contează și faptul că sunt un tip destul de stabil emoțional. Nu mă entuziasmez foarte tare când lucrurile merg bine, dar nici nu devin prăpăstios când nu funcționează ceva. Fac totul cu calm și asta mă ajută. Dar, mai presus de toate, forța mentală vine din dorința imensă de a juca, din pasiunea pe care o am pentru tenis.
Ai câștigat tot ce se putea câștiga. Care sunt obiectivele tale în prezent?
Vreau să continuu să mă bucur de tenis zi de zi. Până acum, viața a fost extrem de generoasă cu mine. Ce mi-a mai rămas de făcut în carieră? Nu știu, eu întotdeauna mă ghidez după un principiu: să fiu mai bun decât am fost ieri. Simt încă o mare pasiune pentru tenis, probabil că dacă nu aș mai fi simțit-o m-aș fi gândit să mă îndrept spre altceva. Cât timp voi simți acest entuziasm, voi continua să mă bucur de tenis și să concurez, încercând în fiecare zi să mă auto-depășesc.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo