Simona Halep îți poate spune la infinit: „Crezi că mă cunoști?” Surprinde din nou și din nou, cu lejeritatea cu care își trimite reverul în lung de linie fulgerător și ferm pentru a închide spectaculos puncte pe teren. A surprins în 2013, cu un „breakthrough” de manual, cu șase titluri câștigate pe zgură, iarbă, hard și hard indoor.A surprins cu puterea de luptă, a surprins cu nivelul de joc din finala perfectă cu Serena Williams de la Wimbledon 2019 și cu multe altele.
Născută într-o zi de vineri, pe 27 septembrie 1991, drumul Simonei Halep a început din Piața Chiliei din Constanța și a tot dus-o: dintr-un colț în altul al țării - de pe bancheta din spate a Mercedes-ului tatălui ei, la "buletinul de București" – pe când avea doar 16 ani, apoi din ce în ce mai departe în lume și mai sus în clasament.
Simona Halep e fata care a făcut sacrificii, care a muncit având de la început înverșunare în privire, ca un laser. Fata în care Virginia Ruzici a crezut, la fel ca și prințul Dimitrie Sturdza, Corneliu Idu, Gică Hagi sau Ion Țiriac. Perfecționistă până în acel punct în care acest lucru apasă. Și care - da! - a avut nevoie să găsească acel om care să o învețe să zâmbească cu tot sufletul și să creadă cu tărie în forțele sale. Acel om s-a potrivit să fie Darren Cahill. Care a ajutat-o să învețe să iasă din zona gândurilor negre, să refuze încet-încet negativismul, să își permită să și râdă, să și zâmbească, să lase privirea tăioasă doar pentru fiecare secundă de după anunțul arbitrului de “time!” și să dea o șansă și glumelor pe rețele de socializare, să se destindă și la o conferință de presă. Prin cuvinte potrivite și o încredere câștigată deplin, pe care n-a înșelat-o. Halep l-a alungat pe Darren Cahill de lângă ea, după un episod Miami 2017 care avea să schimbe decisiv traiectoria ei. Dar apoi, tot ea l-a convins să se întoarcă.
Roland Garros
Simona Halep - Qinwen Zheng se joacă ACUM în turul 2 la Roland Garros, live pe Eurosport 1
ACUM 18 ORE
https://i.eurosport.com/2020/08/16/2865471.jpg

Simona Halep împlinește 29 de ani. Începuturile

La șase ani, Simona avea deja acasă prima cupă. O fotografie de atunci o arată pe micuța "Simo" cu trofeul în mână, alături de tatăl Stere Halep. Nu zâmbea. Iar tenisul mare așa avea să o cunoască – o fată serioasă, mereu concentrată și pretențioasă, timidă și reținută în afara terenului.
Simona a fost un copil energic, care a ajuns la tenis urmărindu-și la antrenamentele fratele mai mare, Nicușor, cel în care Stere Halep își pusese toate speranțele că va ajunge sportiv. Racheta era mai mare decât Simona când aceasta a început joaca. Ușor băiețoasă, preferând la orice oră șortul și refuzând păpușile, ea arăta încă de pe atunci o rezistență pe teren deosebită. Nu obosea și nu se plictisea ca alți copii.
Iar piesele s-au potrivit de minune într-un puzzle complex.
https://i.eurosport.com/2020/09/16/2887930.jpg
Picioarele au fost un atu al Simonei de la început. Bine lucrate, puternice și iuți. Care au susținut mereu schimbările bruște stânga-dreapta, care au patinat și au alunecat pe zgură cu ușurința cu care ar fi plutit. Forța picioarelor și condiția fizică impecabilă, de heptatlonistă, sunt piatra de temelie a jocului Simonei, care a acumulat constant în bagajul tehnic.

Simona Halep nu a ars etape. S-a copt în competițiile junioarelor până când a câștigat trofeul la Roland Garros, într-o zi de 8 iunie 2008, în care două românce se războiau ca zmeii pe zgura unui teren secundar din complexul întins pe 12 hectare din inima Franței. Peste ani, Simona a ajuns să creadă că, poate, un salt mai avântat spre circuitul senioarelor ar fi putut să o ducă mai rapid în top. Într-o țară care excelează însă la capitolul junior de aur, senior murit speranță”, Simona Halep a rupt tiparele, ba chiar le-a spulberat, deși a avut nevoie de cinci ani pentru a pune alături victoria de la Roland Garros din 2008 un prim titlu WTA.

Simona Halep împlinește 29 de ani. Maturizarea

Halep a jucat trei finale WTA înainte de a o câștiga pe a patra. A jucat trei finale de Grand Slam înainte de a o câștiga tot pe a patra. Și tot pe zgura de la Roland Garros.
A fost numărul doi cu lunile, având nevoie de peste trei ani până când a reușit să urce ultima treaptă ce îi rămăsese în față în ierarhie, însă când a atins locul 1 s-a simțit confortabil de tot, atât cât să facă pasul în top 10-ul tenisului de la origini până în prezent, cu un total de 64 de săptămâni.

Când n-a știut că poate să zâmbească, a învățat. Când n-a știut să câștige prima finală, nici pe a două, nici pe a treia - a învățat. Când n-a știut ce să facă cu emoțiile și cu propriile standarde fixate sus de tot, a învățat.

Slideshow

Halep vs restul lumii! Cotele la Roland Garros feminin, după terminarea US Open

18 imagini

A fost numită o mână de fată care se ia la trântă cu fete înalte cât trestiile, pe care le poți pune în oricare zi pe-un podium de modă. Iar acum, Simona (1,68 m) a devenit model pentru fete de 1,60 m care capătă încredere că se poate și așa. Și vor să fie Halep. O nouă Halep. Fie că sunt din București, de la marginea Europei, ori din îndepărtatul Mexic.
Unica Nadia a ajuns la inimile copilelor din lumea întreagă, care și-au dorit să devină „următoarea Nadia”. La fel, și totuși diferit, a făcut-o și Simona Halep, urmând calea unui urcuș pas cu pas, nu al exploziei grandioase înainte de a se fi desprins de copilărie. Și tocmai pentru că a stat exact cât i-a trebuit pentru a urca fiecare treaptă, s-a lipit cu „Super Glue” în Top 10-ul WTA, transformat la un moment dat în peron de tranzit, care primea de azi pe mâine fete noi și de care acestea ajungeau să se despartă cu viteza cu care și intraseră. Nu a fost însă și cazul Simonei Halep, care a trecut nu de 100, nu de 200, ci de 300 de săptămâni între cele mai bune zece tenismene ale lumii, având și peste 200 de săptămâni în Top 3.
https://i.eurosport.com/2020/01/29/2764648.jpg
Simona Halep avea 22 de ani când a jucat prima ei finală ca senioară la Roland Garros. Aceeași vârstă la care Gabriela Szabo și Camelia Potec câștigau primele medalii olimpice și la care Cristina Neagu devenea cea mai bună handbalistă a lumii. A învățat de atunci să câștige meciuri în care tenisul ei nu e nici pe departe la nivelul arătat în finala cu Maria Șarapova de la Paris, însă a câștigat și dimensiuni noi în jocul său. La mai puțin de două săptămâni după ce a împlinit 26 de ani, a devenit lider mondial, apoi a câștigat primul titlu de Mare Șlem – dintre jucătoarele active doar Samantha Stosur și Angelique Kerber având de așteptat mai mult până să spargă gheața în Grand Slam-uri.

Simona Halep a învățat o țară întreagă să iubească zilele de weekend cu meciuri decisive de tenis. Au fost 39 de finale, mai multe câștigate decât pierdute (22-17).

În ziua în care împlinește 29 de ani, lucrurile s-au potrivit în așa fel încât Simona Halep începe o nouă cursă la Roland Garros, la o ediție la care este considerată "cea mai clară favorită la un Grand Slam de la Serena Williams încoace".

Simona Halep joacă duminică primul meci la Roland Garros 2020

Credit imagine: Getty Images

Asta e Simona de acum. Simona Halep la 29 de ani, care azi nu se trezește dimineața cu gândul la pahare de șampanie, ci cu gândul la primul său meci. După ce ani la rând și-a serbat ziua în China, acum e în capitala Franței de ziua ei, la turneul care a dus-o mereu în lumina reflectoarelor, cum i se întâmplă de regulă lui Rafael Nadal.
E ziua în care începe Roland Garros 2020 și e ziua Simonei Halep.
  • Roland Garros 2020 începe astăzi, de la ora 12.00. Ultimul Grand Slam al anului este în transmisiune directă pe Eurosport și Eurosport Player.

Roland Garros Show

Credit imagine: Eurosport

Roland-Garros
EXCLUSIV | Bianca Andreescu, mesaj special pentru Simona Halep! Ce le-a transmis fanilor din România
ACUM 19 ORE
Roland-Garros
Mats Wilander a analizat colaborarea Halep-Mouratoglou! La ce capitol crede că va progresa românca
ACUM 20 ORE