La o ediţie a Roland Garros în care condiţiile meteo şi-au pus amprenta pe jocul favoritelor, Iga Swiatek nu doar că străluceşte, dar prin prestaţiile sale se anunţă jucătoarea care poate domina de o manieră categorică circuitul WTA. De la Serena Williams nu am mai asistat la o evoluţie atât de dominantă a unei sportive la o competiţie, excepţie, poate, Simona Halep, la Wimbledon 2019.
Swiatek are o agresivitate incredibilă, loveşte perfect fiecare minge şi are un moral de nezdruncinat. Cu un joc complet, e capabilă să schimbe registrul tactic oricând şi are evoluţii încântătoare.
Aseară, după o nou demonstraţie de forţă, în sferturi, cu Trevisan, atât siteul oficial al WTA, cât şi organizatorii de la Roland Garros au folosit aceeaşi sintagmă atunci când au vorbit de tânăra jucătoare din Polonia: "regina adoldescentă".
Australian Open
Simona Halep, la Australian Open! Henin a dat verdictul: ce crede că poate face românca la Melbourne
ACUM 9 ORE
Interesant e că după înfruntarea contra italiencei, Iga a făcut trimitere la partida cu Halep. Extrem de matură, în ciuda vârstei, Swiatek a explicat că abordarea a fost diderită: ştia că nu va menţine acelaşi nivel ca în partida cu Simona - confruntare care va rămâne mult timp reperul carierei sale în termeni de reuşite într-un meci -, astfel că a încercat să se elibereze de presiune. Nu s-a gândit la miza meciului, ci a încercat să îşi faţă jocul obişnuit.
"Ştiam că nu voi juca la fel de bine ca în partida cu Simona. La acest nivel, e imposibil să menţii acelaşi nivel incredibil două partide la rând. Dar ştiam că ea va face greşeli şi că frigul, condiţiile meteo mă avantajează. Am coborât repede cu picioarele pe pământ după victoria din optimi şi am continuat să fiu agresivă. M-am descurcat bine", a spus Swiatek la conferinţa de presă de după partida cu Trevisan.

Iga Swiatek, parcurs fără echivalent în istorie la Roland Garros 2020

Swiatek e prima jucătoare din Polonia care ajunge în semifinale la Roland Garros în ultimii 81 de ani. În 1939, Jadwiga Jedrzejowska reuşea o performanţă similară. Chiar dacă Polonia a avut-o în istoria recentă pe Agnieszka Radwanksa, aceasta nu a performat pe zgura pariziană, bifând doar un sfert de finală, în 2013. Aga a reuşit însă o finală la Wimbledon şi două semifinale la Australian Open.
Swiatek nu doar că nu a pierdut set la Paris, anul acesta, dar nici măcar nu a fost în pericol să cedeze vreo manşă. Toate victoriile sale au venit la capătul unor dispute dominate de la un cap la altul.
Parcursul lui Swiatek, la Roland Garros 2020
  • Turul 1: Marketa Vondrousova 6-1, 6-2
  • Turul 2: Su-Wei Hsieh 6-1, 6-4
  • Turul 3: Eugenie Bouchard 6-3, 6-2
  • Optimi: Simona Halep 6-1, 6-2
  • Sferturi: Martina Trevisan 6-3, 6-1
În semifinale, Swiatek o va întâlni pe o altă mare surpriză a competiţiei de la Roland Garros 2020, Nadia Podoroska. Venită din calificări, argentinianca de pe locul 131 WTA a trecut în sferturi de Elina Svitolina.
Australian Open
Australienii au publicat programul primei zile. Djokovic va fi înlocuit de un Lucky Loser, Caruso
ACUM 14 ORE
Australian Open
Specialiştii au dat verdictul: Simona Halep face un Australian Open mare. Care e finala preconizată
IERI LA 16:19