Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Novak Djokovic, mesaj controversat la Roland Garros: "Kosovo e inima Serbiei"! Explicațiile lui Nole

Nicu Savin

Actualizat 30/05/2023 la 17:19 GMT+3

Novak Djokovic a stârnit o controversă după victoria cu Aleksandar Kovacevic de la Roland Garros, scriind un mesaj politic pe camera TV. Nole a făcut apel la încetarea violențelor din Kosovo, unde etnicii sârbi s-au confruntat în ultimele zile cu autoritățile. Marele campion și-a explicat gestul, subliniind că s-a simțit responsabil să transmită un mesaj de pace.

Novak Djokovic, punct uimitor la Roland Garros! Tenis de manual cu Aleksandar Kovacevic

Novak Djokovic s-a calificat fără probleme în turul secund de la Roland Garros, învingându-l în 3 seturi pe Aleksandar Kovacevic, scor 6,3, 6-2, 7-6(1). Așa cum se obișnuiește cu învingătorii de pe terenurile principale de la Paris, Nole a fost rugat să scrie un mesaj scurt pe ecranul camerei TV.
De data aceasta, sârbul a ales să transmită un mesaj politic. "Kosovo e inima Serbiei! Stop violenței!", a scris marele campion sârb, iar gestul său a fost amplu dezbătut în toată presa internațională.

Novak Djokovic nu se teme de sancțiuni pentru mesajul politic transmis la Roland Garros

Ulterior, Djokovic a explicat ce l-a împins să transmită un asemenea mesaj, deși nu este de acord cu implicarea politicului în sport. Nole este la curent cu tensiunile dintre Serbia și Kosovo, ca urmare a confruntărilor între etnicii sârbi din micuțul stat din Balcani și autorități și a considerat că este responsabilitatea de a-i sprijini într-un fel pe sârbii din Kosovo.
"Nu sunt politician și nu am intenția de a intra în dezbateri politice. Acest subiect este foarte sensibil... Ca sârb, mă doare foarte mult tot ce se întâmplă în Kosovo.
Acesta este puținul pe care îl pot face. Simt responsabilitatea ca persoană publică - nu contează în ce domeniu activezi - de a acorda sprijin. Mai ales ca fiu al unui om născut în Kosovo, simt nevoia să le ofer sprijinul sârbilor de acolo și Serbiei. Nu știu ce va aduce viitorul pentru poporul sârb și pentru Kosovo, dar este necesar să demonstrăm sprijin și unitate în astfel de situații.
Nu știu ce se va întâmpla, am auzit că au fost multe obiecții pe rețelele de socializare și lumea se întreabă dacă voi fi pedepsit.Nu mă abțin, aș face-o din nou.
Poziția mea este clară: sunt împotriva războaielor, violenței și oricărui fel de conflict, așa cum am afirmat întotdeauna public. Eu empatizez cu toți oamenii, dar situația cu Kosovo este un precedent în dreptul internațional... Îmi pare foarte rău pentru situația în care ne aflăm – Kosovo este piatra noastră de telelie, fortăreața noastră, cele mai importante mănăstiri ale noastre sunt acolo.", a spus Djokovic pentru presa din Serbia, citat de Tennis Majors.
La finalul săptămânii trecute, în nordul statului Kosovo au avut loc ciocniri violente între comunitatea sârbă și autorități. Serbia și-a mobilizat armata la graniță și teniunea este într-o continuă creștere. De menționat că statul Kosova nu este recunoscut de Serbia (și de alte țări europene, printre care și România), deși și-a revendicat independența în 2008.
Novak Djokovic va reveni pe teren la Roland Garros mircuri, când îl va întâlni în turul secund pe maghiarul Marton Fucsovics. Partida va fi a 4-a a zilei pe arena Philippe Chatrier, după disputele Giorgi - Pegula, Garcia - Blinkova și Alcaraz - Daniel.
Roland Garros 2023 se desfășoară în perioada 28 mai – 11 iunie la Paris. Toate meciurile de la cel de-al doilea turneu de Grand Slam al anului se văd în direct pe canalele Eurosport și pe aplicația Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo