Fost număr doi mondial, Vera Zvonareva și-a angajat unul dintre antrenorii care au ținut prim-plam-ul în ultimii ani în tenisul feminin, având rezultate bune alături de Victoria Azarenka și Garbine Muguruza, dar și cele mai violente reacții la celebrele sesiuni de “on-court coaching”.
Zvonareva și Sam Sumyk au mai lucrat înpreună între 2007 și 2009, atingând câteva borne semnificative pentru cariera celei care a făcut parte din grupul excelent de rusoaice apărute în circuit la începutul anilor 2000 și care, ce-i drept, cu traiectorii diferite, au reușit să urce în vârful clasamentului WTA și să joace și finale de Grand Slam, alături de Maria Șarapova, Svetlana Kuznetsova, Anastasia Myskina și Dinara Safina. Cu Sumyk în lojă, Zvonareva a reușit:
  • să se consacre ca jucătoare de Top 10 WTA (ajunsese acolo în 2004, însă s-a accidentat imediat, grav, întreaga carieră fiindu-i amenințată);
  • să joace o primă semifinală în turneele de Mare Șlem (Australian Open 2009);
  • să joace finala Turneului Campioanelor (rămasă singura în cariera sa);
  • să câștige cel mai important trofeu al carierei sale: Indian Wells 2009 (în anul în care a fost inaugurată noua structură a calendarului, acesta devenind turneu Premier Mandatory și rămânând cel mai important trofeu al carierei Verei Zvonareva);
  • să câștige o medalie olimpică la Beijing, în 2008 (bronz, urcând pe un podium sută la sută rusesc).
Australian Open
AUSTRALIAN OPEN 2022 LIVE BLOG / Halep, Cîrstea și Begu intră în focuri!
ACUM O ORĂ
Pentru dubla Western & Southern Open - US Open, Vera Zvonareva a anunțat reluarea parteneriatului cu antrenorul francez de 53 de ani, iar rezultatele au apărut imediat: rusoaica a trecut fluierând de calificări, cu două victorii clare, cu trei seturi adjudecate la 2 și unul închis cu 6-4, apoi, pentru prima dată din februarie 2019 încoace, a legat și victorii pe tabloul principal la un turneu WTA. În primul tur, Zvonareva a revenit de la 1-0 la seturi și a învins-o pe a 35-a jucătoare a lumii, Magda Linette, iar luni noapte a devorat-o pe reprezentanta Germaniei, Laura Siegemund, învingând-o cu dublu 6-1.

De ce a luat pauză Vera Zvonareva

Vera Zvonareva a fost o jucătoare care s-a bazat mereu pe inteligență în joc și tenacitate, fără a-i lipsi explozia. Dar fragilă. O fire temperamentală și emotivă în egală măsură, Zvonareva nu și-a stăpânit însă prea bine emoțiile pe teren, ajungând nu de puține ori, în situații complicate din meci, să plângă chiar pe teren. Cu două finale de Grand Slam disputate în 2010, Zvonareva a fost devorată mai departe de accidentări, care au determinat-o, în aprilie 2015, să renunțe la tenis după ce trecuse printr-o operație la umăr și să se dedice, discret familiei: s-a căsătorit în 2016 și a devenit mama unei fetițe, Evelina.
Pofta de a reveni în circuit i-a venit natural, în momentul în care, fire activă, a început să pregătească niște meciuri demonstrative. A jucat mai multe turnee ITF, la nivelul cel mai scăzut, decât o făcuse când a pătruns în circuit, după juniorat. În 2019 a revenit în prima sută mondială, după semifinala jucată în debut de an, la Shenzhen, însă nu a mai apărut pe teren după turneul de la Roland Garros, confruntându-se din nou cu accidentări – inclusiv înainte de Australian Open 2020.
Zvonareva a jucat din nou abia începând din luna februarie, reușind o semifinală la turneul din seria WTA 125K, la Indian Wells, motiv pentru care, în prezent, ocupă doar locul 270 WTA la simplu.

Controversatul Sam Sumyk

Sam Sumyk a reușit, aproape fără excepție, să obțină rezultate notabile cu toate sportivele cu care a lucrat.
După colaborarea cu Zvonareva despre care am vorbit deja, prima de notorietate, francezul a reușit să o ducă pe Victoria Azarenka spre cele două titluri de Mare Șlem de la Australian Open ale carierei acesteia (2012 și 2013) și un total de 51 de săptămâni petrecute pe primul loc în lume.
Problemele fizice avute de Azarenka în 2014 l-au determinat pe Sumyk să rupă colaboararea după Australian Open 2015, acesta alegând să meargă apoi în staff-ul lui Eugenie Bouchard – unul scurt și fără istoric.
Cea mai îndelungată colaborare a lui Sam Sumyk a fost și cea mai bizară, cu Garbine Muguruza. Francezul a dus-o pe spaniolă spre primul său titlu de Mare Șlem, însă nu a fost în lojă la Wimbledon 2017, preferând să rămână acasă, alături de soția sa însărcinată. Muguruza i-a arătat însă o loialitate totală lui Sumyk, deși alternativa Conchita Martinez s-a dovedit a fi extrem de productivă. Sumyk și Muguruza, două firi vulcanice, s-au contrat de multe ori pe teren, în văzul tuturor, punctul culminant fiind atins pe final de 2018, la Turneul Elitelor de la Zhuhai.
Într-un meci cu Anastasia Sevastova, Muguruza a clacat din cauza jocului slab şi i-a transmis antrenorului său: ”Mă simt ca dracu’, încerc să îmi fac tenisul meu, încerc să fac toate bla-bla-urile pe care mi le spui, dar nu iese nimic. Simt că nu îmi iese nimic”. Sam Sumyk a părăsit pur și simplu terenul, înjurându-şi eleva. Presa spaniolă a făcut lobby pentru ca Muguruza să renunțe la Sumyk, însă aceasta a păstrat echipa intactă. Un alt moment șocant s-a consumat în februarie 2019, la Dubai: francezul i-a spus "Garbine, haide, trebuie să faci ceva!", iberica a ridicat din umeri, iar antrenorul a plecat din nou val-vârtej, spunând: "Nu îmi pasă, dar trebuie să faci ceva diferit". Abia după o eliminare șocantă, în primul tur la Wimbledon 2019, Muguruza a anunțat că se desparte de Sam Sumyk.
Francezul a poposit apoi pentru scurtă vreme în loja unei conaționale a Zvonarevei, Anastasia Pavlyuchenkova. Aceasta s-a plâns că, programul de antrenament creionat de Sumyk i-a provocat o accidentare la șold, arătându-l cu degetul în presa din țara natală și pentru ego-ul uriaș.
  • Vera Zvonareva va juca în optimi la Western & Southern Open, mutat în acest an de la Cincinnati la New York, împotriva britanicei Johanna Konta, în această seară.
Tenis
Australian Open 2022 | Top 5 lovituri din prima zi de la Melbourne
ACUM 4 ORE
Australian Open
Președintele Serbiei, alături de Djokovic: "Ar fi fost tratat diferit dacă nu provenea din Serbia"
ACUM 4 ORE