Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Sampras 49 | 49 de curiozități despre "Pistol Pete": ADN din Grecia, anemia, serviciul, recordurile

Cezara Paraschiv

Actualizat 12/08/2020 la 19:09 GMT+3

Pete Sampras este unul dintre sărbătoriții zilei de 12 august. "Pistol Pete” împlinește astăzi 49 de ani, iar despre cariera și viața sa se pot scrie, cu siguranță, cel puțin 49 de cărți. Eurosport vă propune să îl redescoperim pe campionul american, în 49 de recorduri, detalii inedite și întâmplări de neuitat.

Pete Sampras împlinește 49 de ani

Credit imagine: Getty Images

Pete Sampras, campionul-campionilor, detronat de Roger Federer

Orice discuție despre Pete Sampras trebuie să înceapă de la performanțele excepționale pe care le-a obținut. Pentru că americanul a rescris cărțile de istorie ale tenisului, stabilind borne ce păreau de neatins, dar care și-au găsit totuși sfârșitul extrem de rapid, din cauza unicului Roger Federer.
1. Pete Sampras a fost numărul 1 mondial timp de 286 de săptămâni. Doar Roger Federer a reușit să îl întreacă, adunând 310 săptămâni de domnie. Novak Djokovic l-ar fi depășit și el deja pe american dacă ATP-ul nu ar fi luat decizia de a îngheța clasamentul în martie, odată cu "lockdown”-ul impus de pandemia de coronavirus. Sârbul are deja 282 săptămâni ca numărul unu și îl va depăși aproape sigur pe Sampras în lunile următoare, având în vedere faptul că își va păstra toate punctele avute în prezent și, spre deosebire de Nadal, el mai poate câștiga puncte în plus la US Open sau Roland Garros, după noua formulă de calcul gândită de forul guvernator al tenisului.
2. Avea 21 de ani și 243 de zile când a urcat în premieră în fotoliul de lider mondial (12 aprilie 1993) și a părăsit definitiv prima poziție ATP la 29 de ani și 99 de zile. Exact zece sportivi au reușit să urce pe primul loc fiind mai tineri decât Sampras și tot exact 10 erau mai bătrâni când au înregistrat ultima lor zi ca #1.
3. Sampras a fost ultima dată clasat pe prima poziție ATP cu exact un an înainte de atentatele asupra Turnurilor Gemene de la World Trade Center.
4. Este singurul jucător care a reușit să termine șase sezoane pe primul loc în lume în tenisul masculin.
5. Pete Sampras a stabilit recordul Erei Open pentru cele mai multe titluri de Mare Șlem câștigate (14), cu victoria din 2002 de la US Open, succes obținut după alte două finale pierdute consecutiv la New York, la Marat Safin și Lleyton Hewitt. Pe rând, Roger Federer (la Roland Garros 2009), Rafael Nadal (Roland Garros 2014) și Novak Djokovic (US Open 2018) au egalat recordul lui Sampras, pentru ca ulterior să îl și depășească, instalându-se în fruntea clasamentului celor mai multe titluri de Grand Slam, cu 20, 19 și, respectiv, 17 titluri de Grand Slam.
6. Sampras a fost primul “Rege al Wimbledonului”. Americanul a câștigat trofeul de șapte ori între 1993 și 2000, impunând o perioadă de dominație rivalizată doar de ceea ce a reușit Rafa Nadal la Roland Garros (nouă trofee în zece ediții disputate, între 2005 și 2014). Roger Federer a avut nevoie de zece ediții disputate la Wimbledon pentru a câștiga primele sale șapte titluri, adăugându-și apoi, după alți cinci ani, și al optulea trofeu prin care l-a depășit pe Sampras la totalul de trofee.
7. Pete Sampras este cel mai tânăr campion din istoria US Open, încoronându-se la 19 ani și 28 de zile.
8. Este singurul jucător din Era Open care a câștigat opt finale disputate la rând în turneele de Mare Șlem. Roger Federer și Rafael Nadal au serii de câte șapte victorii în finalele de Grand Slam disputate (Wimbledon 2003 – Australian Open 2006 pentru elvețian și Roland Garros 2008 – Roland Garros 2011 pentru Nadal), însă ambii au pirdut a opta finală disputată (elvețianul - la Nadal, spaniolul - la Djokovic).
9. Sampras a fost și un specialist al “Turneului Campionilor”, pe care l-a câștigat de cinci ori în carieră, din 11 participări. Americanul a pierdut o singură finală, în 1993, în fața lui Michael Stich.
10. Sampras și-a încheiat cariera cu 64 de titluri la simplu (al 8-lea în Era Open), două trofee la dublu și două trofee în Cupa Davis.
11. Jocul lui Sampras a fost construit în logica școlii clasice, a superbului rever cu o mână. Serviciul – poate cel mai eficient din istorie, plus un forehand nimicitor pentru adversari l-au purtat pe american pe culmile tenisului, cireașa de pe tort fiind o abilitate fantastică pentru jocul de voleu. Practic, Sampras este ultimul jucător pur-sânge de serviciu-voleu din tenisul masculin.
12. Sampras a câștigat 20 dintre cele 34 de meciuri directe cu Andre Agassi și 4 din 5 finale de Grand Slam disputate împotriva acestuia. Unul dintre marile regrete ale carierei sale a fost totuși pierderea finalei din 1995 de la Australian Open și alegerea de a juca spre exterior un serviciu, la 6-4 în tie-break-ul setului trei, la scorul general de 1-1. Sampras spune că ar fi trebuit să servească la teu, pentru că în realitate, a servit spre exterior, iar Andre l-a pasat magistral, impunându-se apoi în patru seturi.
13. Sampras a debutat în circuitul ATP la 16 ani și a terminat sezonul în Top 100 mondial, pe locul 97!
14. De-a lungul sezonului 1990, Sampras reușea un salt de 55 de poziții, terminând în premieră în Top 5 mondial.

"Golurile" din cariera magică a lui Pete Sampras

15. Durere la Roland Garros. În tenisul masculin, opt jucători au reușit să câștige de-a lungul carierei toate cele patru titluri de Mare Șlem. Sampras nu s-a numărat printre ei, având doar o semifinală ca cel mai bun rezultat la Roland Garros, reușită în 1996 (culmea, an în care a ratat titlul la Wimbledon!). Jimmy Connors, John Newcombe, Boris Becker și Stefan Edberg sunt ceilalți mari jucători care au victorii ca și Sampras la Australian Open, Wimbledon și US Open, pe suprafețele rapide, dar care s-au împotmolit la propriu pe zgura roșie de la Paris.
16. Longevitatea nu a fost deloc punctul forte al lui Pete Sampras. Deși “Pistolul” este cu un an mai mic decât cel mai mare rival al său, Agassi, el și-a încheiat, practic, cariera cu patru ani mai devreme decât Andre.
17. Acest lucru se vede și la alt nivel: Sampras și-a încheiat cariera având procentaj de 90% victorii pe iarba de la Wimbledon, datorită dominației formidabile impuse în anii de glorie, când a ratat un singur trofeu. Totuși, el nu a adunat decât 63 de meciuri câștigate la All England Club și, spre deosebire de Federer, care a depășit 100 de victorii la Londra, americanul nu a reușit să se reîncoroneze la Londra după ce “era sa” se încheiase. Interesant este și faptul că dintre marii campioni ai Wimbledonului, suedezul Bjorn Borg are cel mai bun procentaj de meciuri câștigate (92,73%), cu “doar” cinci trofee în palmares.
18. Nemesis-ul lui Sampras a fost Richard Krajicek. Olandezul a reușit să împartă în două supremația lui Pete Sampras la Wimbledon, prin victoria sa din 1996. Krajicek, un serveur redutabil, care nu își consideră lovitura de voleu cu nimic mai prejos decât cea a lui Sampras, l-a învins atunci pe Sampras în meci direct în sferturi (7-5, 7-6/3, 6-4). La fel de surprinzător, olandezul și-a încheiat cariera având bilanț pozitiv în fața lui Sampras: 6-4 (1-1 în Grand Slam-uri).
19. Din păcate pentru Sampras, unul dintre meciurile devenite iconice pentru tenis l-au văzut învins la final. Este vorba despre unicul duel într-un meci oficial cu Roger Federer, consumat pe 2 iulie 2001, pe Terenul Central de la Wimbledon. Elvețianul avea doar 19 ani și îl învingea pe Sampras cu 7-6(7), 5-7, 6-4, 6-7(2), 7-5, punând punct erei acestuia la Wimbledon, în ceea ce ulterior a ajuns să fie văzută drept o predare simbolică totală a sceptrului măreției în tenis.
20. Iată jucătorii care, disputând mai mult de un meci în fața lui Sampras, și-au încheiat carierele având bilanț pozitiv în fața americanului: Sergi Bruguera (3-2), Paul Haarhuis (3-1), Lleyton Hewitt (5-4), Richard Krajicek (6-4), Marat Safin (4-3) și Michael Stitch (5-4).

Sampras, încăpățânat și introvertit

21. Pete Sampras a folosit un singur model de rachetă de-a lungul întregii cariere: Wilson Pro Staff Original. Modelul fusese lansat la începutul anilor ’80, iar Sampras a mărturisit, în 2015, că "încăpățânarea” de a refuza să folosească cele mai noi tipuri de racordaje l-a costat desăvârșirea palmaresului și un titlu la Roland Garros. Acesta este acel unic lucru pe care l-ar schimba bucuros dacă ar avea șansa de a-și rescrie puțin istoria.
22. Ca personalitate, Sampras a fost la fel de diferit pe teren de Andre Agassi precum este Nadal de Federer. Într-o celebră scrisoare pe care Pete Sampras a scris-o, înaintea celei de-a 44-a aniversări, către varianta sa mai tânără, de doar 16 ani, pentru “The Players’ Tribune”, americanul recunoștea că era timid, ușor introvertit și că ura întreaga atenție pe care o primea.
Vei fi o tânără speranţă a americanilor, cu zero expunere până într-o zi; apoi, atunci când te vei trezi dimineaţă, după câştigarea US Open-ului, vei trece din talk-show în talk-show. Toţi ochii vor fi pe tine şi toată atenţia aceasta... îţi va lua ceva timp să te obişnuieşti. Ce urmează nu se va înţelege deloc bine cu personalitatea ta rezervată. Dar, să fii jucător profesionist înseamnă mai mult decât să joci doar de tenis. Cu cât ai mai mult succes, cu atât oamenii vor dori mai mult din tine. Și asta nu va fi întotdeauna ceva ce vei dori să faci şi nu va fi intotdeauna distractiv. Presiunea va fi la fel de obositoare ca orice vizită pe terenul de tenis.
Ai și această responsabilitate. Joci tenis deoarece iubeşti jocul, nu pentru că iubeşti lumina reflectoarelor, aşa că pregăteşte-te. Din fericire, vei părăsi lumea tenisului înainte ca aceste <<lucruri>> numite Twitter şi Facebook să pătrundă în peisaj. Fii recunoscător pentru asta. Într-o zi vei înţelege ce vreau să spun. Oh, şi pune ziarul jos!
Nu citi ce spun oamenii despre tine. Nimic bun nu poate ieşi din asta. Şi dacă auzi sau citeşti ceva negativ despre tine, nu asuda să răspunzi. Lasă-ţi racheta să vorbească”.
23. Pete Sampras este cel care l-a poreclit pe francezul Fabrice Santoro “Magicianul”, pentru felul în care acesta își teroriza adversarii cu câte un lob sau cu scurte.

O doză mare de Grecia în ADN-ul lui Pete Sampras și o boală tipic mediteraneană

24. Pete Sampras s-a născut la Potoma, Maryland, se arată în biografia acestuia. În multe dintre fișele oficiale însă, inclusiv pe site-ul ATP, Washington-ul este trecut drept loc al nașterii, întrucât la data de 12 august 1971, tatăl său, Sam Sampras, lucra ca inginer mecanic în Washington DC, la Ministerul Apărării.
25. Originile lui Pete Sampras sunt mai apropiate de Grecia decât de SUA. Mama sa, Georgia, era din Sparta, iar tatăl, născut în SUA, se trăgea dintr-un tată grec şi o mamă evreică.
26. Duminicile, Pete Sampras obișnuia să asiste la slujbele Bisericii Ortodoxe Grecești.
27. Familia sa deținea un restaurant în Virginia, numit McLean Restaurant, despre care Pete Sampras spune că păstra viu specificul grecesc, fără a fi propriu-zis un restaurant grecesc.
28. Încă din 1997, Pete Sampras dezvăluia pentru “Sports Illustrated” că suferă de betatalasemie, o boală ereditară specifică pentru zona mediteraneană, care creează o predispoziție pentru anemie.

Ce nu știați despre Pete Sampras: lacrimile de pe teren, hoții și demonstrativele. Plus: cine i-a transformat reverul

29. Pete Sampras a luat prima dată racheta de tenis în mână la vârsta de trei ani.
30. Antrenorul care i-a marcat cariera lui Sampras a fost americanul Paul Annacone, cel care i-a fost alături între 1995 și 2001, apoi la succesul final al carierei, de la US Open, din 2002.
31. Idolul lui Pete Sampras a fost Rod Laver, iar la 11 ani americanul a reușit să joace pentru prima dată împotriva marelui campion australian.
32. Peter Fischer, un medic pediatru pasionat de tenis, a fost cel care l-a remarcat pe Pete, oferindu-i primele lecții de tenis și transformându-i reverul cu două mâini într-unul clasic.
33. O pierdere totală. Ediția 1995 a turneului de la Australian Open, cu finală pierdută în fața lui Andre Agassi, a fost dură pentru Pete Sampras și pentru că și-a văzut antrenorul, mentorul și prietenul, Tim Gullikson, secerat la pământ și internat de urgență în spital. În cele din urmă, la început de mai, acesta a fost răpus de cancer cerebral.
34. O răbufnire cum Sampras n-a mai avut vreodată. Rămas la Melbourne fără antrenor, Sampras, cunoscut pentru felul în care își controla emoțiile, a suferit o cădere nervoasă totală în timpul sfertului de finală cu Jim Courier, izbucnind pur și simplu în lacrimi. La momentul desfășurării meciului, nu se cunoștea situația lui Tim Gullikson, Sampras explicând abia după meci cauza prăbușirii sale mentale.
35. Pete Sampras ocupă doar locul 7 în topul celor mai mulți ași reușiți în carieră (8.713). Cu toate acestea, el are o medie mai bună de ași serviți pe meci decât Roger Federer, locul 3 în acest top, cu peste 11.000 de ași. Sampras reușea în medie 11 ași pe meci, în timp ce elvețianul are o medie de doar 7,82 ași pe meci.
36. Sampras a ezitat când un prieten, John Black, i-a dat numărul unei actrițe pe nume Bridgette Wilson, fostă Miss Teen America, pe care Pete o admira în tăcere pe ecranele cinematografelor. Bridgette era celebră pentru producția Hollywoodiană "Știu ce ai făcut vara trecută”. Aceasta avea să îi devină soție în cele din urmă în anul 2000, iar în 2002 i-a dăruit și un prim copil, apropiindu-se cu pași repezi de ziua retragerii din cinematografie.
37. În 2010, hoții i-au furat mare parte din trofee lui Pete Sampras, dintr-un depozit din Los Angeles.
38. Primul “Pistol Pete” din istoria sportului mondial a fost Pete Maravich, baschetbalist în NBA, de la New Orleans Jazz. Sampras a rămas celebru pentru această poreclă, transferată natural, în principal de către jurnaliști.
39. Numele complet al campionului american este Petros Sampras.
40. Debutul în circuitul profesionist și l-a făcut în 1988, fiind învins la Philadelphia de un alt american, Sammy Giammalva Jr. (4-6, 3-6).
41. Prima victorie a carierei avea să o obțină la turneul următor, la Indian Wells, în fața indianului Ramesh Krishnan (6-3, 3-6, 7-6).
42. Primele finale ATP le-a jucat în 1990, câștigându-le pe toate patru (Philadelphia, Manchester, US Open și Grand Slam Cup).
43. În 2009, Pete Sampras a privit din tribuna Terenului Central cum Roger Federer îl învingea pe Andy Roddick și îi depășea recordul, câștigând al 15-lea său titlu de Grand Slam.
44. Trei ani și jumătate după retragerea sa, Pete Sampras a refuzat să evolueze în meciuri demonstrative. În aprilie 2006 a revenit însă pe teren, iar unul dintre cele mai reușite demonstrative din istoria tenisului l-a avut în prim-plam, în 2010, la Indian Wells, când a participat la un meci pentru Haiti, alături de Agassi, Federer și Nadal.
45. În 2011, într-un meci demonstrativ cu Milos Raonic, Pete Sampras a reușit să trimită un serviciu cu 200 km/h, la aproape zece ani de la retragere.
46. Sampras era cunoscut pentru faptul că servea la fel de puternic și cu primul, și cu al doilea serviciu.
47. Tactica “SABR” a lui Roger Federer este, oarecum, inspirată de Pete Sampras. Pe final de carieră, americanul a devenit din ce în ce mai agresiv, atacând încă de la retur, așa cum o face în ziua de astăzi și elvețianul.
48. Stella Sampras Webster, sora mai mare a lui Pete Sampras, a condus programul feminin de tenis de la UCLA, o Universitate de prestigiu din Statele Unite.
49. Marion, sora mai mică a lui Pete Sampras, este profesoară, în Los Angeles.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo