În 2020, Novak Djokovic a egalat recordul de șase sezoane terminate pe prima poziție în trenisul masculin deținut de americanul Pete Sampras.
Americanul a scris istorie între 1993 și 1998, fiind de neclintit de pe prima poziție a clasamentului. Jim Courier, Andre Agassi, Thomas Muster și Marcelo Rios au smuls câteva săptămâni de domnie de-a lungul acestor sezoane, însă americanul a ieșit câștigător de fiecare dată când s-a tras linie în sezon. Apoi, în 1999, a fost detronat de Agassi, Sampras rămânând cu șase finișuri pe primul loc, consecutive, Pete nemairevenind vreodată la locul de onoare la final de an, așa cum nici la WImbledon nu a mai reușit să dea lovitura după încheierea erei sale de dominație (7 titluri între 1993 și 2000). Novak Djokovic în schimb s-a bătut altfel cu Nadal și Murray pentru a-l egala pe Sampras, cel pe care îl numește idol. Sârbul a terminat ca numărul unu mai întâi în 2011 și 2012, apoi în 2014 și 2015, 2018 și 2020.
Sampras: „A fi șase ani la rând ca numărul 1 este cea mai bună și cea mai mare realizare din cariera mea”
Australian Open
Australian Open 2022 | Amendă record pentru Medvedev, după ce l-a insultat pe arbitrul semifinalei
ACUM CÂTEVA SECUNDE
Sampras și Djokovic împărtășesc o conversație pentru a „fura” o lovitură de la celălalt și a reflecta la ce înseamnă să rămâi atâția ani cât numărul 1.

Ce ar lua Sampras de la Djokovic și ce ar vrea Djokovic de la Sampras

O confruntare directă între Sampras și Djokovic rămâne sub umbrela exercițiilor de imaginație. Sau poate, într-un viitor, cei doi se vor duela într-un joc fantasy, prin sufrageriile pasionaților de tenis.
Potrivit publicației Punto de Break, tot un exercițiu de imaginație le-a lansat și Tim Henman lui Sampras și Djokovic, întrebându-l pe american ce lovitură ar lua din arsenalul lui Novak pentru jocul său. Iar Pete nu a ezitat. "Vreau odihna lor, îmi iau odihna lor. Mulți oameni îmi spun că ar fi mai greu pentru mine dacă aș juca tenis astăzi, din cauza unor jucători precum Novak. Evident că André (n.r. - Agassi, marele rival al lui Sampras) va fi mereu acolo, să îmi citească toate serviciile, dar cu Novak mi-ar fi foarte dificil, din cauza elasticității sale. Și aș spune, de asemenea, că aș vrea viteza lui."
Novak Djokovic a răspuns la rândul său aceleiași întrebări, spunând că ar fi curios să experimenteze pe proprie piele jocul-semnătură al americanului. "Nu m-ar deranja să-mi dau odihna și viteza pentru serviciul și voleurile lui. Ar fi minunat să pot experimenta cu așa ceva."

Djokovic, inspirat de Sampras

Djokovic a declarat când a început să urmărească ATP Finals la televizor: "Cu siguranță am început să mă uit la Turneul Campionilor când Pete își juca finalele. Am spus-o de multe ori, Pete este idolul meu de tenis, modelul meu. Nu pot spune că îl copiez pe Pete pentru că jocul meu este complet diferit, dar îmi place s-a descurcat cu presiunea și cum a jucat întotdeauna bine când avea nevoie mai mare nevoie, găsindu-și mereu primul serviciu".
Cei șase ani în fruntea clasamentului ATP reprezintă cel mai piuternic liant între cei doi în acest moment. Spre deosebire de topul trofeelor de Grand Slam, unde fostul record al lui Sampras (14) a fost spulberat de Federer și Nadal (câte 20), depășit inclusiv de Djokovic (17), la capitolul #1 în ATP americanul încă își agață numele de record. Sampras a vorbit despre 1998, ultimul al supremației sale fără precedent. "A trebuit să petrec câteva săptămâni în Europa pentru a-l obține, pentru a bate acel record. A fost foarte greu din punct de vedere emoțional. Am făcut-o, da, m-am simțit bine, dar m-a împins până la limită. Este foarte greu să rămâi numărul 1, an de an. Acum mă uit înapoi spre cariera mea și după ce am obținut atât de multe trofee de Grand Slam și atât de multe succese, tot acel record este marea realizare a întregii mele cariere."
Novak, deși nu a reușit în mod continuu, a făcut-o în fața lui Nadal și Federer.
Australian Open
Australian Open 2022 | Numărul 1 mondial, Barty și surprinzătoarea Collins joacă finala
ACUM 3 ORE
Australian Open
Australian Open 2022 Live Blog | Ashleigh Barty vs Danielle Collins se anunță o finală pasionantă
ACUM 13 ORE