Asociaţia jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA) a decis să îşi modifice calendarul şi sistemul de clasament, îngheţat din 16 martie, pentru a ţine cont de suspendarea turneelor din cauza pandemiei de coronavirus. WTA a adoptat un sistem de calcul asemănător cu cel instaurat în circuitul ATP. Conform sistemului actual, WTA reţine ca bază a clasamentului cele mai bune 16 rezultate la simplu şi cele mai bune 11 rezultate la dublu ale unei jucătoare, pe o perioadă de 52 de săptămâni.
Această perioadă va fi prelungită la 22 de luni, din martie 2019 până în decembrie 2020, a indicat WTA într-un comunicat postat pe site-ul său oficial.Astfel, o jucătoare care a câştigat un turneu în aprilie 2019 şi nu şi-a putut apăra punctele în acelaşi turneu, anul acesta, nu le va pierde. Cu toate astea, dacă în noua perioadă de referinţă de 22 de luni o jucătoare a disputat de două ori acelaşi turneu (de exemplu în septembrie 2019 şi apoi în septembrie 2020), va fi reţinut doar cel mai bun rezultat dintre cele două.

Ce se întâmplă cu locul ocupat de Simona Halep

Tenis
Simona Halep, prima confirmare pentru 2022! Unde va participa în premieră + anunțul organizatorilor
ACUM 11 ORE
WTA a adoptat această decizie și în urma mai multor anunțuri ale jucătoarelor care și-au exprimat reticența de a călători în prezent. Este, în mod evident, și cazul Simonei Halep, care a spus în repetate rânduri că nu se simte tocmai încrezătoare să meargă la turneele din Statele Unite ale Americii și China, locuri în care pandemia de coronavirus a făcut ravagii de la începutul ei, la Wuhan.
Astfel, jucătoarele care nu se încumetă să plece la turnee organizate în zone periculoase sunt în mod direct ajutate de acest nou mod de calcul al clasamentului mondial: “Va fi puţin dificil, depinde de restricţii, sunt puţin îngrijorată să merg acolo. Nu am idee deocamdată, nimeni nu ştie ce se va întâmpla după această lună. O să aştept să văd ce se decide, să văd ce fac şi ceilalţi jucători”, a spus Simona Halep pentru BBC.

Cum arată Top 10 WTA în prezent

  • Ashleigh Barty 8.717 puncte
  • Simona Halep 6.076
  • Karolina Pliskova 5.205
  • Sofia Kenin 4.590
  • Elina Svitolina 4.580
  • Bianca Andreescu 4.555
  • Kiki Bertens 4.335
  • Belinda Bencic 4.010
  • Serena Williams 3.915
  • Naomi Osaka 3.625
Tenis
Simona Halep, antrenament alături de echipa micilor tenismeni susținuți de Fundația Olimpică Română
IERI LA 13:31
Tenis
Breaking News: Ion Țiriac a vândut turneul de la Madrid. Anunțul făcut pe siteul oficial
06/12/2021 LA 12:19