Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Simona Halep, caz de dopaj | Cât durează procesul și ce sancțiuni i se pot aplica – explicația englezilor

Irina Aldea

Publicat 01/05/2023 la 17:54 GMT+3

Simona Halep încearcă din răsputeri să-și reabiliteze numele în tenisul mondial feminin, după ce a fost suspendată pentru dopaj. Ea a transmis de curând că a luat, fără a fi în cunoștință de cauză, un supliment contaminat care a dus la testul pozitiv de la US Open 2022. Englezii au explicat cât ar putea dura procesul și ce sancțiuni i s-ar putea aplica sportivei noastre.

Simona Halep

Credit imagine: Getty Images

Simona Halep a transmis într-un interviu pentru Tennis Majors că "tot ce își dorește este să fie judecată", după ce a petrecut opt luni pe tușă în așteptarea unei audieri pentru dopaj. Dubla campioană de două Grand Slam-uri a afirmat că "nu este corect să petreci opt luni fără să fii măcar judecată de tribunal". Englezii de la Inewsscriu că situația nu este totuși "atât de simplă" pe cât ar putea părea.
În mediul medical, Roxadustat este utilizat pentru tratamentul anemiei renale, o complicație care rezultă cel mai frecvent din boli renale și la cei care fac dializă. Dar poate fi folosit și pentru a îmbunătăți performanța sportivă, deoarece stimulează producția de globule roșii. Ca atare, este interzisă de Agenția Mondială Antidoping (WADA) în aceeași categorie cu faimoasa EPO, substanță pe care Lance Armstrong și alți câțiva cicliști au recunoscut că au folosit-o.

Simona Halep, caz de dopaj | 8 luni de pauză impusă pentru fostul lider mondial

Simona Halep neagă că ar fi luat vreodată cu bună știință vreo substanță interzisă, iar săptămâna trecută a vorbit în premieră despre proces, dar și despre lipsa de reacție a celor care ar trebui s-o judece, în încercarea de a-și reabilita numele.
Fostul număr 1 mondial nu va nega, se pare, că substanța a fost găsită în organismul ei. Într-un interviu acordat Tennis Majors, un site web cofondat și deținut de antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, ea a spus că o echipă de experți pe care a angajat-o "a descoperit că a existat o contaminare, o contaminare cu un supliment, și de aceea cantitatea era atât de mică în corpul meu".
Se pare că acele suplimente au fost, de asemenea, investigate și testate de experții Agenției Internaționale de Integritate în Tenis (ITIA).
CITEȘTE ȘI:

Simona Halep, caz de dopaj | Cât timp va dura acest proces?

Englezii de la Inews scriu că "dacă Halep ar fi acceptat acuzația de dopaj, ITIA ar fi dat atunci o sentință mult mai rapidă. Dar, cum românca dorește să-și reabiliteze numele, trebuie convocat un tribunal independent de către o unitate de arbitraj respectată, Sporting Resolutions, iar ITIA va furniza propriile probe din investigații, alături de cele ale lui Halep însăși".
Acest proces, care chiar și pentru un caz de dopaj se crede că este unul deosebit de complex, a implicat un "du-te-vino" de două săptămâni între echipele juridice. Dar Inews transmite că audierea va avea loc doar atunci când anchetele ambelor părți vor fi finalizate, ceea ce înseamnă că data propusă la sfârșitul lunii mai (28 mai) ar putea fi amânată din nou de oricare dintre părți.

Simona Halep, caz de dopaj | Cu ce sancțiuni i s-ar putea impune româncei

Aceeași sursă menționată anterior scrie că interdicția standard este de patru ani, dar dacă Halep poate dovedi că a luat substanța fără să vrea, aceasta ar putea fi redusă la doi ani: "Dar dopajul este o chestiune strictă, ceea ce înseamnă că prezența unei substanțe interzise este suficientă pentru ca o interdicție să fie dictată, indiferent de intenție", anunță Inews.
Entrevista de Simona Halep en Tennis Majors
Există, de asemenea, posibilitatea depunerii unui apel, în care autoritatea supremă este Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), un organism care este cunoscut pentru faptul că a redus cu mult interdicțiile impune inițial, cum a fost cazul când Maria Sharapova a făcut apel la sentința sa după ce a fost depistată pozitiv cu meldonium.
Halep, în vârstă de 31 de ani, spune că amenințarea unei interdicții a făcut-o să își facă griji pentru cariera sa: "Îmi doresc foarte mult să joc din nou pentru că iubesc acest sport și vreau să joc din nou pentru titlurile mari. Până acum, tenisul a fost întotdeauna viața mea. Simt că vreau să o fac din nou atunci când mă voi întoarce. Vreau să fiu la fel de puternică ca înainte, chiar mai mult dacă este posibil.
Cred cu tărie că, dacă muncesc din greu, pot juca din nou la cel mai înalt nivel. La această vârstă, este foarte greu să pierzi zile, săptămâni și luni. Îți este teamă de accidentări. Când nu ai meciuri oficiale, este mai riscant. Când timpul trece așa, este mai greu să revii", a spus Simona pentru Tennis Majors.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo