Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Simona Halep, la meci, doar cu bilet: "Altfel riscă o nouă suspendare!"

Cristian Mihală

Actualizat 03/11/2022 la 13:49 GMT+2

Simona Halep nu poate participa la vreo competiție internă și internațională, cât timp este suspendată provizoriu de Agenția Internaționala de Integritate în Tenis. Ea nu poate fi nici măcar prezentă în zonele oficiale la meciurile de tenis.

Simona Halep

Credit imagine: Getty Images

După ce în zilele trecute s-a speculat că Simo ar putea juca la demonstrativul din Africa, din decembrie, deși e suspendată provizoriu pentru dopaj, lucrurile au fost explicate de specialiști. Această ipoteză - plecată de la faptul că românca încă apare pe afișul competiției - este total falsă. Sportiva noastră nu doar că nu are voie să joace în vreo competiției, independent de caracterul ei, dar nu poate să fie prezentă la vreun meci de tenis, în zonele oficiale.
Ca atare, de exemplu dacă și-ar dori să asiste la meciul cu Ungaria, din play-off-ul Billie Jean King Cup, Halep o poate face doar cu un bilet, ca un spectator normal. Ea nu va putea fi acreditată la vreun eveniment și, în măsura în care va încălca aceste dispoziții, riscă o suspendare și mai mare în procesul în care vrea să probeze că a fost nevinovată.
"Federația Internațională îi va aplica o nouă suspendare Simonei dacă va apărea în zonele oficiale la meciurile de tenis!", a precizat antrenorul Mihai Rusu, pentru Adevărul.
Președintele interimar al Federației Române de Tenis, George Cosac, a confirmat că Halep nu va putea să evolueze nici măcar la turnee demonstrative - cum s-a speculat -, el explicând de ce FRT nu are vreo competență în a o suspenda: decizia ITIA nu justifică o altă măsură luată în plan intern.
"Ea nu joacă în campionatul din România, ea n-a jucat de 10-15 ani la nicio echipă, la niciun turneu. Cum Federația Internațională a suspendat-o, ea nu va juca nicio competiție! Adică e clar că intră sub aceeași suspendare, ce suspendare să-i mai dau eu? Nu am din ce s-o suspend. Ea e suspendată de Federația Internațională. Era considerată jucătoarea numărul 1 a țării, datorită clasamentului WTA. Dar ea în campionatul național n-a mai jucat de 15 ani", a spus Cosac, pentru sursa citată.

Simona Halep își caută dreptatea: întâi la Sports Resolutions, apoi la TAS

Sportiva noastră va căuta să-și demonstreze nevinovăția, iar prima încercare va fi la Sports Resolutions, un tribunal independent din Marea Britanie, acreditat să judece cazurile de dopaj din tenis. Dacă decizia nu-i va fi favorabilă, Simona și avocații săi vor putea apela la TAS, entitate a cărei decizie va fi devinitivă.
Doi avocați români, singurii care fac parte din Sport Resolutions (agenţia londoneză de soluţionare a litigiilor din sport), au anunțat că românca a fost în mod oficial acuzată de dopaj. Dubla campioană de Grand Slam din Constanța are la dispoziţie 20 de zile pentru a contesta actul de acuzare sau a încheia un acord de recunoaştere.
"Actul de acuzare de dopaj i-a fost adus la cunoştinţă lui Halep. Faza de investigaţie a luat sfârşit. De acum înainte, Simona Halep are la dispoziţie 20 de zile, fie să conteste actul de acuzare, fie să încheie, există şi această posibilitate, un acord de recunoaştere care i-ar reduce de la 4 ani, cât este sancţiunea standard, la 3 ani", a transmis Paul Ciucur, la TVR.
Cazurile în care suspendarea Simonei Halep ar putea fi redusă: "Ar fi două variante: reducerea sancțiunii sau minimizarea pagubelor, reducerea pe cât posibil în funcție de anumiți pași, după cum spuneam, o eventuală recunoaștere. Fie marșarea pe un sabotaj intenționat, dar asta presupune, desigur, o persoană care să fie dispusă, disponibilă și care să fi procedat, fără știrea ei, la această contaminare intenționată", a mai spus Paul Ciucur.
"Posibil ca o anumită persoană din familie să folosească, în mod legitim, acel medicament și acest Roxadustat ar fi putut sa ajungă, direct sau indirect, în corpul Simonei. E mai ușor de demonstrat. Este cazul italiencei Sara Errani depistată pozitiv cu Letrozole, exemplu mai recent, sa spunem, în care asta clamat fosta finalistă de la Roland Garros: faptul că contaminarea s-a întamplat ca urmare a interacțiunii unor medicamente folosite de mama ei (n.r. Femara), diagnosticată cu cancer la sân, a scăpat Femara peste pastele tortellini pe care i le pregătea când jucătoarea și-a vizitat familia.
Contaminarea prin mâncare presupune o cantitate mică de substanțe. Aici, în cazul sportivei Simona Halep, vorbim de o substanță a cărei cantitate nu contează pentru a constitui o încălcare anti-doping, a regulilor anti-doping, însă acest gen de substanță este greu de detectat în urină. Din informațiile pe care le avem în momentul de față, acea probă a fost dată prin urină. În opinia mea este o șansă destul de redusă ca, prin contaminare în mâncare, alta decât intenționată, să se fi putut regăsi o asemenea cantitate de Roxadustat. Singura variantă ar rămâne o contaminare intenționată, o cantitate suficientă", a spus Dan Mihai, citat de ProSport.
Deocamdată nu se știe când se va judeca speța Simonei Halep, dar e clar că avocații săi sunt în căutarea de probe pentru a-i demonstra nevinovăția. Miza este una uriașă, deoarece un test pozitiv la Roxadustat poate aduce cu sine o suspendare de până la 4 ani. Apărătorii Simonei vor încerca să obțină o exonerare totală pentru sportivă sau cel puțin o pedeapsă cât mai mică.
Turneul ATP Masters de la Paris se vede în săptămâna 31 octombrie - 6 noiembrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo