Mulți dintre jucătorii de tenis scot anumite sunete în timpul raliurilor, mai ales în momentele tensionate ale partidelor pe care le dispută în circuit. Există voci care-i acuză pe tenismenii cunoscuți pentru țipetele lor că recurg la astfel de metode pentru a trișa, pentru a-și distrage adversarul de la joc. Câteva studii științifice au încercat să obțină adevărul – dacă țipetele au un efect derutant pentru adversar sau dacă îl ajută pe cel care le produce să se elibereze și să adauge forță în următoarea lovitură.

Țipetele, un truc sau o metodă de eliberare?

The Guardian ne ajută să înțelegem știința țipătului” în tenis. Studiile preliminare arată că țipetele pot masca informații auditive pe care adversarii le pot folosi. Participanții studiului au fost nevoiți să urmărească videoclipuri ale jucătorilor profesioniști de tenis și să stabilească rapid și cu exactitate în ce parte e trimisă mingea. Rezultatele au indicat faptul că intensitatea țipetelor determină viteza și acuratețea unei lovituri.
Tenis
Opinie controversată: "Cea mai mare greșeală din cariera Sharapovei e că a bătut-o pe Serena"
03/11/2021 LA 09:25
O întârziere de 30 de milisecunde a țipătului unui jucător de tenis reprezintă un mare dezavantaj pentru adversar, asta pentru că jucătorul care se află de cealaltă parte a fileului ajunge mai greu la minge. Asta înseamnă că adversarii se confruntă cu mai multă presiune, deoarece au mai puțin timp să se pregătească pentru retur, desigur, asta doar în cazul în care jucătorul care scoate sunetele întârzie în mod voit să țipe. Mai multe dovezi indică faptul că țipetele îmbunătățesc viteza loviturii cu 3,8%.

Jucătoare cunoscute pentru sunetele pe care le scot pe teren

Două dintre cele mai cunoscute jucătoare de tenis din acest punct de vedere sunt Monica Seles și Maria Sharapova. În vârstă de 46 de ani, Monica Seles este considerată creatoarea artei țipetelor” în sportul alb. De asemenea, studii au arătat că Seles ajungea până la 90 de decibeli atunci când se afla într-un raliu. Ea a precizat că sunetele pe care le scoate o ajută să se concentreze mult mai bine. Chiar și așa, Maria Sharapova a dus această artă la un alt nivel. Cel mai sus, rusoaica a ajuns la 103 decibeli.

Este țipătul un truc?

Voci din tenisul profesionist au opinii diferite pe acest subiect. Martina Navratilova, de pildă, este convinsă că această tehnică la care unii tenismeni apelează este “pur și simplu o formă de a trișa”. Argumentul ei este că abilitatea adversarului de a răspune pe teren este periclitată grav. Roger Federer, pe de altă parte, cel mai titrat jucător de tenis din istorie (ATP) a spus că “este ok până la un anumit nivel, însă dacă este folosit în exces și în momentele tensionate ale meciului, atunci e lipsă de fair-play”. Chiar dacă este sau nu un truc, știința a menționat faptul că performanța unui jucător este influențată în momentul în care decide să scoate unele sunete pe teren.
https://i.eurosport.com/2020/05/31/2826448.jpg
Tenis
Bollettieri, sfat pentru Emma Răducanu! De ce nu poate fi considerată încă o mare campioană
20/09/2021 LA 09:25
Tenis
Cât câștigă în prezent Emma Răducanu din contractele cu Nike și Wilson și ce oferte are pe masă
20/09/2021 LA 08:24