Ucraineanca Elina Svitolina, ex-nr. 5 mondial al tenisului feminin, cere "excluderea" din circuit a jucătorilor ruși și belaruși dacă nu vor denunța războiul din Ucraina, în ziua în care Wimbledon a decis că rușii și belarușii nu vor fi autorizați să participe la ediția sa din 2022.
Elina Svitolina, care nu a mai concurat în turnee în ultimele săptămâni, a cerut ca rușii și belarușii să fie excluși din întreg circuitul dacă nu se poziționează clar împotriva războiului, în termenii precizați de ea.
"Solicităm ca WTA (care gestionează circuitul profesionist feminin), ATP (circuitul profesionist masculin) și ITF (Federația internațională) să se asigure că jucătorii ce reprezintă Rusia și Belarusul răspund la următoarele întrebări:
Tenis
Elina Svitolina a pus-o pe Simona Halep lângă Rafael Nadal! La ce capitol o consideră cea mai bună
19/04/2022 LA 13:34
1. Susțineți invadarea Ucrainei de către Rusia și Belarus și deci războiul care a fost provocat de aceste două țări?
2. Sprijiniți activitățile militare rusești și belaruse în Ucraina? 3. Susțineți regimurile Putin și Lukașenko?", se arată într-un comunicat postat de ea pe rețelele de socializare.
"În funcție de răspunsuri, cerem excluderea și suspendarea sportivilor ruși și belaruși din toate competițiile internaționale, așa cum a procedat Wimbledon", continuă acest text, postat și de alte jucătoare ucrainene.
"Vine un moment când tăcerea seamănă cu trădarea, iar acest moment a venit", a conchis textul. Acesta estimat că declarațiile făcute de unii jucători ruși și belaruși împotriva războiului nu au fost suficient de virulente.
E CORECTĂ DECIZIA ENGLEZILOR DE A LE INTERZICE RUȘILOR ȘI BIELORUȘILOR PARTICIPAREA LA WIMBLEDON?
Citește și:
În tenis, turneele din Rusia și Belarus au fost anulate, iar cele două țări au fost excluse de la competițiile pe echipe (Cupa Davis și Billie Jean King Cup, amândouă câștigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele și drapelul țărilor lor.
Totuși, cele patru turnee de Mare Șlem, Openul Australiei, Roland Garros, Wimbledon și US Open, sunt independente de circuitul masculin și cel feminin.
Următorul turneu de Mare Șlem va avea loc între 22 mai și 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicție pentru jucătorii ruși și belaruși, așa cum se întâmplă și în cazul US Open (29 august - 11 septembrie).
Sursa: AGERPRES
Tenis
"Extrem de dificil" Svitolina, hotărâre drastică! Anunțul făcut la o lună după izbucnirea războiului
29/03/2022 LA 15:23
Miami Open
Elina Svitolina, devastată de războiul din Ucraina! "Am coșmaruri în fiecare noapte"
28/03/2022 LA 08:07