Cele mai bine plătite nouă sportive ale lumii sunt jucătoare de tenis. Și asta, în principal, pentru că premiile în bani puse la bătaie în prezent în sportul alb sunt la nivelul celor de la masculin, ceea ce nu se poate spune despre fotbal, fotbal american, baschet sau golf. În mod evident, topul încasărilor nu coincide perfect cu ierarhia mondială, acolo unde începând de pe 9 septembrie, australianca Ashleigh Barty este lider detașat, la peste 2000 de puncte.

Rețeta financiară ideală în tenis, atinsă doar de 2 sportive

Șapte dintre jucătoarele de tenis din Top 10 WTA se regăsesc și în topul celor mai mari încasări obținute în perioada 1 iunie 2019 – 1 iunie 2020 (sunt incluse, deci, și primele luni din perioada de lockdown, când doar sportivele de top s-au bucurat de încasări, în cazul în care au avut contracte de sponsorizare). Însă singurele două jucătoare care pot spune că fac bani grei din contracte sunt Naomi Osaka și Serena Williams: fiecare dintre ele au înțelegeri care, cumulat, depășesc 30 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă că premiile în bani adunate la turnee reprezentă aproximativ a zecea parte din veniturile lor.
Australian Open
Mesajul impresionat al Simonei Halep, la plecarea din Australia
ACUM 11 MINUTE
Restul jucătoarelor din Top 10 WTA au ajuns pe lista celor mai bine plătite sportive ale lumii datorită premiilor în bani din tenis, acestea reprezentând mai mult decât ceea ce ele câștigat din contracte de sponsorizare. Acest lucru este evident și logic în cazul americancei Sofia Kenin, care a ajuns în straturile rarefiate ale clasamentului abia în luna ianuarie a acestui an, prin victoria de la Australian Open și care, practic, din contracte de publicitate câștigă doar un milion de dolari, față de 4,8 milioane din tenis. Însă și o sportivă precum Elina Svitolina, aflată la al patrulea sezon consecutiv în Top 10 WTA, are contracte la același nivel cu Sofia Kenin.
Aici intervine forța țării pe care o reprezintă fiecare sportivă și nu doar carisma personală, pentru că Svitolina, mai ales de când este implicată într-o relație cu Gael Monfils, este una dintre cele mai active și mai amuzante jucătoare de tenis pe rețelele de socializare, însă pentru sportiva din Ucraina acest lucru nu se concretizează în cecuri grozave.
Paradoxal însă, Karolina Pliskova (3 WTA) este una dintre jucătoarele din Top 10 WTA care nu regăsește între cele mai bine plătite nouă tenismene, deși a fost practic neîntrerupt în Top 10 începând din 2015, a urcat și pe primul loc în lume și este o sportivă cu fizic plăcut, de manechin. Din actualul Top într-o situație similară se mai află Kiki Bertens (Olanda, 7 WTA) și Belinda Bencic (Elveția, 8 WTA), mai recent intrate în această zonă a clasamentului și fără vreo victorie majoră în Grand Slam-uri. Revenind la situația Pliskovei, cea mai surprinzătoare și mai dură pentru toți cei care speră că, obținând constant rezultate bune și foarte bune în tenis, vor da o mare lovitură și pe plan financiar, Cehia nu i-a deschis acesteia ușa spre o monetizare consistentă a succesului de pe teren, iar același lucru poate fi spus și despre Petra Kvitova, care cu cele două titluri de la Wimbledon în palmares și povestea inspirațională a revenirii în top după atacul armat din casa sa, nu reușește să intre în topul celor mai bine plătite sportive, așa cum o fac alte două câștigătoare de Grand Slam, care își depășesc condiția din clasamentul WTA – Garbine Muguruza (Spania) și Angelique Kerber (Germania), care au contracte de 4,5 și 4 milioane de dolari.
Topul Forbes arată că, deși cei din echipa Simonei s-au plâns adesea de faptul că Halep nu obține venituri contractuale în România la nivelul la care le-ar obține în alte țări europene, constănțeanca este la nivelul maxim accesibil în condiții normale în tenisul feminin: Muguruza (având un plus de jumătate de milion de dolari din contracte), Halep, Andreescu și Kerber au contracte la același nivel, pe la patru milioane de dolari, adică cel mai bine după Osaka și Williams. Evident, Simona Halep are o constanță a rezultatelor net superioară în acest moment în WTA, fiind jucătoarea cu cea mai lungă ședere în Top 10 și nu mai puțin de 64 de săptămâni petrecute în fotoliul de lider mondial - dar asta nu se monetizează automat.
Pe Naomi Osaka o ajută factorul exotic, faptul că are în spate o țară extrem de potentă financiar (Japonia) și o țară de adopție orientată spre business și entertainment (SUA). Serena Williams este cea mai de succes sportivă a tenisului modern (dacă nu chiar din toate timpurile, deși încă nu a egalat recordul absolut de titluri de Grand Slam, al lui Margaret Court), dar și o mașinărie de făcut bani, cu zeci de proiecte conexe, care se implică în campanii diverse, cu impact social și nu numai.
Din valul doi în ceea ce privește veniturile, Halep, Andreescu, Muguruza și Kerber au toate câte cel puțin un titlu de Mare Șlem în palmares, au statut privilegiat, însă într-un sezon cu performanțe bune spre foarte bune, contractele lor abia dacă egalează totalul premiilor în bani. Per total, încasările lor din contracte de sponsorizare sunt la egalitate cu ceea ce încasează americanca Alex Morgan, probabil printre cele mai bune și, categoric, cea mai cunoscută jucătoare de fotbal din istorie. Pentru fotbalistă însă, contractele de sponsorizare înseamnă de zece ori mai mult decât salariul său.
În acest moment, trebuie spus și că Simona Halep are contracte mai bune decât Ashleigh Barty, numărul unu mondial, câștigătoare a Roland Garros-ului în intervalul analizat și reprezentanta unei țări cu istorie extrem de bogată în tenis.

Top 10 cele mai bine plătite sportive ale lumii

1. Naomi Osaka (10 WTA)
Încasări totale: 37,4 milioane de dolari
Pemii în bani: 3,4 milioane
Contracte: 34 milioane
2. Serena Williams (9 WTA)
Încasări totale: 36 milioane de dolari
Premii în bani: 4 milioane
Contracte: 32 milioane
3. Ashleigh Barty (1 WTA)
Încasări totale: 13,1 milioane de dolari
Premii în bani: 10,1 milioane
Contracte: 3 milioane
4. Simona Halep (2 WTA)
Încasări totale: 10,9 milioane de dolari
Premii în bani: 6,9 milioane
Contracte: 4 milioane
5. Bianca Andreescu (6 WTA)
Încasări totale: 8,9 milioane de dolari
Premii în bani: 4,9 milioane
Contracte: 4 milioane
6. Garbine Muguruza (16 WTA)
Încasări totale: 6,6 milioane de dolari
Premii în bani: 2,1 milioane
Contracte: 4,5 milioane
7. Elina Svitolina (5 WTA)
Încasări totale: 6,4 milioane de dolari
Premii în bani: 5,4 milioane
Contracte: 1 milion
8. Sofia Kenin (4 WTA)
Încasări totale: 5,8 milioane de dolari
Premii în bani: 4,8 milioane
Contracte: 1 milion
9. Angelique Kerber (23 WTA)
Încasări totale: 5,3 milioane de dolari
Premii în bani: 1,3 milioane
Contracte: 4 milioane
10. Alex Morgan (fotbal)
Încasări totale: 4,6 milioane de dolari
Salariu/bonus: 400.000
Contracte: 4,2 milioane
Australian Open
Australian Open: Backhand fantastic reuşit de Nadal, în sfertul cu Shapovalov
ACUM 37 MINUTE
Australian Open
Granollers / Zeballos - Peers / Polasek - Australian Open
ACUM O ORĂ