Membru al "Hall of Fame"-ului tenisului internațional începând cu 1987, americanul Dennis Ralston a pierdut bătălia cu cancerul cerebral, pe 6 decembrie. Recunoscut drept un jucător cu rezultate remarcabile la dublu, dar și un eminent antrenor, Ralston se stabilise la Austin, în Texas, alături de soția sa, Linda (56 de ani), iar "Inside Tennis" notează faptul că fostul tenismen a dus și o luptă cu dependența de analgezice. Ralston avea trei copii.

Ralston, figură centrală a finalei de Cupa Davis de la București, a murit

Una dintre cele mai importante performanțe ale carierei lui Dennis Ralston este legată de echipa de Cupa Davis a Statelor Unite, el fiind unul dintre puținii care, de-a lungul istoriei, au reușit să câștige "Salatiera de Argint" atât ca jucător, cât și ca antrenor, asemeni unor alte legende, precum Arthur Ashe, Albert Costa, Guy Forget, Tom Gorman sau Rene Lacoste.
Roland-Garros
Holger Rune - Hugo Gaston - Roland-Garros
ACUM O ORĂ
Ralston a câștigat Cupa Davis din postura de jucător în 1963, iar în 1972 conducea de pe bancă echipa americană spre un nou succes, după o victorie cu 3-2 în fața României. Americanii prețuiesc în mod special triumful din 1972, întrucât competiția pe națiuni din tenisul masculin trecea printr-o transformare importantă: deținătoarea trofeului nu mai juca doar finala, în sistem "Challenger la titlu", iar yancheii reușeau să se impună la capătul unui parcurs greu, doar cu deplasări, ce a culminat cu succesul de la București.
"Inside Tennis" notează referitor la finala de Cupa Davis de la București: "Calmul și stăpânirea de sine a lui Dennis Ralston în fața unui public pătimaș și a unor arbitri de linie patrioți a fost punctul cel mai frumos al momentului 1972".

Dennis Ralston a murit: reperele carierei americanului

Ca jucător, Dennis Ralston s-a remarcat în special la dublu, reușind săcâştige primul dintre cele cinci trofee de Grand Slam ale carierei la doar 17 ani: Wimbledon (1960), US Open (1961, 1962 și 1963) și Roland Garros (1966).
Un jucător cu apetit uriaș pentru atacul la fileu, Ralston a jucat și o finală de Grand Slam în proba de simplu, la Wimbledon 1966 (învins de spaniolul Manuel Santana).
Contribuția adusă de Ralston tenisului a fost una imensă, depășind cu mult suprafața terenului. El este cunoscut drept unul dintre jucătorii din "Handsome Eight", care au pus bazele intrării în Era Open, putând fi considerat unul dintre părinții tenisului modern.
Dennis Ralston și-a desăvârșit cariera în tenis ca antrenor de top: după mandatul pe banca echipei de Cupa Davis a Statelor Unite, el a șlefuit jocul unor mari jucători, precum Chris Evert, Gabriela Sabatini sau Yannick Noah. Evert îl creditează pe Ralston pentru că i-a oferit șansa de a re-echilibra, cel puțin pentru o vreme, rivalitatea cu fenomenul Martina Navratilova, de-a lungul unei colaborări de șase ani.
Era un om profund religios, un om de familie devotat şi un superb jucător şi antrenor. Lipsa lui se va simți. | Chris Evert
Ralston a fost și artizanul parcursului de vis al lui Roscoe Tanner la Wimbledon 1979, când americanul a cedat la limită, 4-6 în setul decisiv, în fața uriașului Bjorn Borg.
Roland-Garros
Casper Ruud - Lorenzo Sonego - Roland-Garros
ACUM 2 ORE
Roland-Garros
Madison Keys - Elena Rybakina - Roland-Garros
ACUM 3 ORE