ATP și-a propus ca, pe durata Turneului Campionilor de la Londra (15-22 noiembrie), să supună la vot noul plan de acțiune, având ca obiectiv prioritizarea turneelor premium, de top, precum cele din seria Masters 1000, scrie Sports Business Journal. Turneele Masters 1000 din tenisul masculin sunt aproape de a obține extinderea pe care s-au zbătut să o aibă ani la rând, ATP anunțând disponibilitatea de a le aloca zile în plus în calendar începând cu 2022. În prezent, turneele de la Indian Wells și Miami sunt singurele dintre cele nouă din seria Masters care au alocate câte două săptămâni, însăturneul de la Madrid deținut de Ion Țiriac a făcut lobby-ul cel mai agresiv, sperând să fie recunoscut ca un al cincilea turneu de Mare Șlem sau să îi fie acordare măcar zece zile de întrecere.
În contextul în care mai mulți actori importanți din tenis anticipează că pandemia de Covid-19 va împinge tenisul într-o criză prelungită, ATP este pregătit să mărească impactul celor nouă turnee Masters 1000 (Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Madrid, Roma, Cincinnati, Montreal/Toronto, Shanghai și Paris). Însă acest lucru s-ar face în dauna unor turnee de categorie 250 de puncte.
Noul plan strategic al ATP presupune ca turnee de 250 de puncte să fie plasate în timpul săptămânii a doua a întrecerilor de categorie Masters, iar acest lucru a trezit deja nemulțumiri.
Roland-Garros
Pablo Carreno Busta - Gilles Simon - Roland-Garros
ACUM O ORĂ

Turneele ATP 250, sacrificate?

Pe hârtie, ATP-ul își propune ca cele 64 de turnee din portofoliu să devină o entitate mai puternică, să devină un pachet compact din punct de vedere al drepturilor de televizare și așa mai departe. De asemenea, se discută și despre o formulă de calcul diferită pentru valoarea premiilor în bani, în condițiile în care este de așteptat ca multe turnee să nu mai poată susține financiar eforturile de până acum.
Sports Business Journal a vorbit cu Stacey Allaster, în prezent șefa USTA – forul guvernator al tenisului american, fost CEO al WTA, în condițiile în care SUA deține șase dintre cele 39 de turnee de 250 de puncte înscrise în prezent în calendar. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea legată de soarta turneelor de la baza piramidei ATP. “Noi considerăm că este o grabă prea mare. Ne dorim un dialog constructiv pe marginea acestui plan, însă pentru moment toată atenția este concentrată asupra evoluției industriei noastre pentru 2021. Însă, în principiu, nu putem fi de acord ca un turneu de 250 de puncte să se suprapună peste săptămâna a doua a unui turneu Masters”, a declarat Allaster.
Șefa USTA apreciază că prin acest plan, turneele ATP 250 vor avea pierderi majore, nemaivând posibilitatea de a spera să atragă jucători de top, care vor prioritiza automat participarea la turneele mari. De asemenea, mediatizarea acestor turnee, la concurență direct cu seria Masters 1000, devine o problemă, la fel ca și captarea interesului fanilor. De aceea, partea americană solicită revizuirea acestui aspect și menținerea principiului că turneele Masters 1000 nu se pot suprapune peste alte turnee ATP, ci doar cu turnee Challenger.
Eddie Gonzalez, directorul Atlanta Open, a confirmat pentru sursa citată că ATP a propus totodată reducerea numărului de turnee de 250 de puncte, ceea ce înseamnă, evident, o lovitură pentru sportivii din afara Top 50, dar și pentru țările care nu au forța necesară de a organiza turnee majore și care, totuși, își găseau un loc în calendar și își asigurau o întâlnire prețioasă cu elita tenisului, chiar dacă șansele de a atrage jucători precum Federer, Nadal sau Djokovic rămâneau infime.
Roland-Garros
Lorenzo Musetti - Stefanos Tsitsipas - Roland-Garros
ACUM 2 ORE
Roland-Garros
Chloé Paquet - Aryna Sabalenka - Roland-Garros
ACUM 4 ORE