articol de Cezara Paraschiv
Numele lui Roger Federer înseamnă excelență în tenis, borne și recorduri cu adevărat fabuloase, o lejeritate și o eleganță nemaîntâlnite în alunecarea pe teren, pe orice suprafață. În cariera lui Roger Federer nu găsești vreun meci încheiat prin abandonul elvețianului, o statistică remarcabilă pentru un jucător care, ajuns la 38 de ani, a disputat 1.513 de partide în circuitul profesionist. Totuși, chiar și în cariera lui Federer s-au strecurat câteva înfrângeri de neconceput, în care elvețianul a fost la o minge de victorie, pentru ca apoi adversarul să revină spectaculos și să îi sufle triumful. În total, Roger Federer a pierdut 22 partide în care a avut minge de meci, trei dintre ele – finale.
La acest capitol, Roger Federer stă mai slab decât principalii săi rivali: Novak Djokovic nu a pierdut decât de trei ori de la minge de meci, iar Nadal – de șapte ori. Este interesant și faptul că elvețianul s-a aflat de mai multe ori în situația de a pierde un meci în care a avut minge de meci, decât în situația opusă, de a reveni și a smulge o victorie în care a salvat minge de meci a adversarului (22 la 20).
Roland-Garros
Holger Rune - Hugo Gaston - Roland-Garros
ACUM 3 ORE
Iată un top 5 al acestor partide în care Federer nu a găsit asul sau dreapta potrivită pentru a-și forța adversarul să-i strângă mâna, ajungând în cele din urmă învins la vestiare.

Cele mai dureroase înfrângeri ale lui Federer


5. Întâia pățanie

An: 2000
Turneu: Viena
Adversar: Tim Henman (Marea Britanie)
Faza turneului: semifinală
Număr de mingi de meci ratate: 2
Roger Federer avea doar 19 ani și, pe 14 octombrie 2000, după victorii cu Richard Krajicek și Magnus Norman, ceda în fața numărului 10 mondial de la acea vreme. Revenit în Europa, după Jocurile Olimpice de la Sydney și înfrângerea dureroasă din finala mică - pentru bronz, Federer a condus 6-2, 5-4, 40-15. Henman, aflat la serviciu, a trimis un serviciu imparabil pe prima minge de meci a elvețianului, apoi a făcut minuni cu voleul la un passing timid al lui Federer, impunându-se cu 7-4 în tie-break-ul setului doi, apoi cu 6-3 în decisiv.
Era a doua victorie consecutivă obținută de Henman în fața lui Federer, din tot atâtea meciuri disputate. Elvețianul a trebuit să aștepte până în 2002 pentru a-l învinge pe britanic, reușind apoi ca, până la retragerea lui Henman, să preia conducerea la meciuri directe, 7-6.

4. Număr record de mingi de meci irosite de Federer

An: 2010
Turneu: Paris (Masters 1000)
Adversar: Gael Monfils (Franța)
Faza turneului: semifinală
Număr de mingi de meci ratate: 5
Spectaculosul francez reușea să îl învingă în premieră pe elvețian, după un meci de poveste. Iubit în Franța ca un francez, Federer s-a înclinat în sala de la Paris Bercy. Cei doi își împărțiseră primele două seturi, ambele decise la tie-break, iar elvețianul nu a reușit să profite de avantajul de a fi deschis cu serviciul setul decisiv. La 6-5, Monfils a apărat o serie de cinci mingi de meci ale lui Federer: a supraviețuit pe serviciu și s-a impus cu 7-4 în cel de-al treilea tie-break al partidei.
2010 fusese, de altfel, un an cu mai multe rateuri pentru elvețian: a pierdut nu mai puțin de patru partide în care avusese minge de meci, mai mult decât în oricare alt sezon.
https://i.eurosport.com/2020/05/29/2825747.jpg

3. Victoria care îi lipsește și în prezent

An: 2006
Turneu: Roma (Masters 1000)
Adversar: Rafael Nadal (Spania)
Faza turneului: finală
Număr de mingi de meci ratate: 2
La începutul rivalității dintre Nadal și Federer, era lege: ibericul era intangibil pe zgură. În finala turneului de la Roma din 2006, elvețianul a avut însă două mingi de meci, care i-ar fi adus o primă victorie pe suprafața roșie în fața marelui său rival.
A fost momentul în care Federer a fost cel mai aproape de a-l învinge pe Nadal în cinci seturi pe zgură (până în ziua de azi, doar Djokovic și Soderling l-au învins pe Rafa, pe zgură, în sistem “cel mai bun din cinci seturi”). Federer a condus cu 4-1 în decisiv, iar la 6-5 și-a procurat cele două mingi de meci. A avut punctul în rachetă, însă, așa cum s-a întâmplat de multe ori în aceste dueluri directe, atacul decisiv nu l-a ascultat pe elvețian când a contat mai mult. După cinci ore și cinci minute de luptă, tot Nadal s-a impus, repurtând a patra victorie consecutivă în fața “Maestrului”.
Federer avea să obțină prima victorie pe zgură în fața lui Nadal un an mai târziu, la Hamburg.

2. Eterna supriză, Del Potro

An: 2018
Turneu: Indian Wells (Masters 1000)
Adversar: Juan Martin del Potro (Argentina)
Faza turneului: finală
Număr de mingi de meci ratate: 3
Roger Federer luase un start imperial în 2018, apărându-și trofeul de la Australian Open. Elvețianul adăugase în tolbă și un titlu la Rotterdam, însă, o dată în plus, Juan Martin del Potro și-a arătat clasa, reușind să facă astfel încât istoria să se repete, barându-i calea elvețianului la fel de surprinzător ca și la US Open 2009.
De această dată, argentinianul întrerupea o serie de 17 victorii consecutive ale lui Federer, administrându-i totodată prima înfrângere în sezon. Reinstalat în fotoliul de lider mondial, Federer simțea odată în plus gustul amar de a fi uman. Del Potro fusese primul care ajunsese la minge de meci în finală, la 6-4, 5-4 și 40-15. Federer a salvat meciul aici, însă nu a avut brațul ferm pentru a se impune pe niciuna dintre cele trei mingi de meci de care a beneficiat. Astfel, Del Potro a câștigat primul său titlu în seria Masters 1000, printr-un tie-break adjudecat la 2 în setul decisiv.

1. Cea mai dură prăbușire într-un turneu de Mare Șlem

An: 2019
Turneu: Wimbledon
Adversar: Novak Djokovic
Faza turneului: finală
Număr de mingi de meci ratate: 2
2019 a consemnat prima finală de Mare Șlem pierdută de Roger Federer de la minge de meci. A fost cea mai lungă finală din istorie pe iarba londoneză: patru ore şi 58 de minute, iar Djokovic s-a impus, 7–6(5), 1–6, 7–6(4), 4–6 şi 13–12, cu 7–3 într-un tie-break decisiv apărut în premieră într-o finală de acest nivel.
Federer a avut, pe serviciu, două mingi de meci, la 8-7 în decisiv. Deși Federer a câştigat 14 puncte în plus faţă de Djokovic (218 la 204), a reuşit de 40 de lovituri câştigătoare în plus (94 la 54), a servit 15 aşi mai mult (25 la 10) şi şi-a oferit cinci mingi de break în plus (13 la 8), cel care s-a impus a fost sârbul, după un scenariu care era familiar tenisului din semifinala de foc dintre cei doi, de la US Open 2011.
Roland-Garros
Casper Ruud - Lorenzo Sonego - Roland-Garros
ACUM 4 ORE
Roland-Garros
Madison Keys - Elena Rybakina - Roland-Garros
ACUM 4 ORE