Roger Federer a acumulat de-a lungul carierei lui 310 săptămâni în fotoliul de lider mondial. Novak Djokovic, actualul lider al clasamentului, l-a egalat astăzi pe Ivan Lendl în ierarhia săptămânilor petrecute pe locul 1, cu 270. Pe locul secund în această ierarhie se regăsește americanul Pete Sampras, care a adunat 286 de săptămâni în care a condus ierarhia ATP. Pe poziția a cincea, completând topul, se regăsește americanul Jimmy Connors, cu 268 de săptămâni petrecute pe locul de lider mondial.
Cel mai mare rival al lui Roger Federer, Rafael Nadal, a strâns în fruntea clasamentului 196 de săptămâni și se clasează pe locul 6 în această ierarhie. Top 10 este mai apoi completat de John McEnroe (170 de săptămâni), Bjorn Borg (109), Andre Agassi (101) și Lleyton Hewitt (80). Singurul român inclus în acest clasament este Ilie Năstase, care a fost de altfel și primul lider ATP din istorie. "Nasty" a petrecut pe prima poziție în clasament 40 de săptămâni, între 23 august 1973 și 2 iunie 1974, fiind pe locul 15 în ierarhia celor mai longevivi lideri mondiali. Jucătorii cu mai puține săptămâni pe locul 1 decât Ilie Năstase sunt Mats Wilander (20), Andy Roddick (13), Boris Becker (12), Marat Safin (12), John Newcombe (8), Juan Carlos Ferrero (8), Thomas Muster (6), Marcelo Rios (6), Yevgeny Kafelnikov (6), Carlos Moya (2) și Pat Rafter (1).

Topul țărilor cu cele mai multe săptămâni pe prima poziție în clasamentul ATP

Australian Open
Australian Open Live Blog | Berrettini - Nadal și Barty - Keys, primele semifinale
ACUM O ORĂ
Într-un cadru mai restrâns, cel al țărilor care au acumulat cele mai multe săptămâni pe prima poziție a clasamentului ATP, Statele Unite ale Americii este liderul desăvârșit, cu 6 jucători (Jimmy Connors, John McEnroe, Jim Courier, Pete Sampras, Andre Agassi, Andy Roddick) și 896 de săptămâni petrecute pe locul 1 ATP. Pe locul secund se clasează Elveția, prin intermediul lui Roger Federer (310), iar pe locul 3, Cehia și Serbia împart poziția, cu câte 270 de săptămâni fiecare. Pe locul patru se poziționează Spania, cu trei jucători care au reușit să preia și ștafeta de lider (Carlos Moyá, Juan Carlos Ferrero, Rafael Nadal), cu 206 săptămâni, iar pe locul 5 se află Suedia, tot cu trei reprezentanți (Björn Borg, Mats Wilander, Stefan Edberg) și 201 săptămâni.
În continuare, pe locul 7, Australia (John Newcombe, Patrick Rafter, Lleyton Hewitt) a acumulat 89 de săptămâni, pe 8 se regăsește Brazilia (Guga Kuerten) cu 43, pe 9 se află Marea Britanie, cu 41 de săptămâni prin intermediul lui Andy Murray, iar Top 10 este încheiat de România, cu 40 de săptămâni prin intermediul lui Ilie Năstase. În mod surprinzător, Rusia se regăsește pe locul 11, cu doar doi lideri mondiali de-a lungul vremii (Yevgeny Kafelnikov, Marat Safin), care au acumulat împreună 15 săptămâni. Pe locul 12 se clasează Germania, cu cele 12 săptămâni ale lui Boris Becker, iar locul 13 este împrțit între Austria (Thomas Muster) și Chile (Marcelo Rios), cu câte 6 săptămâni fiecare.
Australian Open
Lecţia gratuită predată de marele Nadal lui Shapovalov. Cum a răspuns la atacurile canadianului
ACUM 3 ORE
Tenis
Decizie istorică la Australian Open. Ce tricouri au voie să poarte fanii prezenţi în tribune
ACUM 4 ORE