Rafael Nadal este unul dintre sportivii lumii care pune umărul de câte ori simte că societatea și comunitatea sa trec prin momente dificile. Stă departe de chestiuni politice, de polemici, însă nu s-a sfiit să încalțe cizme de cauciuc și să ia lopata în mână, în octombrie 2018, când Mallora se confrunta cu inundații teribile. S-a implicat în Consiliul Jucătorilor când era la început de carieră, până când a simțit că nu poate face schimbările pe care le considera necesare, însă după ce a demisionat, a revenit alături de Roger Federer în fruntea jucătorilor când ATP-ul trecea printr-o criză. Finanțează proiecte caritabile de amploare în Spania, dar și în India. Nadal are un capital de imagine fabulous, o bază de fani imensă, iar în acest moment, spaniolul de 34 de ani a ales să își folosească platforma pe care tenisul și succesul de pe teren i-o oferă, pentru a face apel la rațiune. Iar în discursul său se regăsesc exact elementele care îi caracterizează atitudinea de pe teren, în fața rivalilor, una care l-a urcat pe un piedestal imens și care l-a pus în cărțile de istorie ale tenisului.
După ce, în primăvară, Nadal a vorbit puțin pe durata lockdown-ului, acum ibeiricul a vorbit pe un ton sobru și extrem de calculat despre Covid-19, devenind vocea rațiunii într-o lume împărțită între scepticism, teamă și revoltă. Spaniolul a vorbit cu jurnaliștii de la "Marca", oferind o nouă lecție lumii întregi, într-o perioadă în care el s-a îndreptat spre o capitală a Franței paralizată în carantină generală, pentru ultimul turneu Masters 1000 al anului.
"Trebuie să depăşim această criză cu respect, cu demnitate, faţă de noi, faţă de cei dragi şi faţă de cei din jurul nostru. Dar şi cu responsabilitate şi logică", a opinat Nadal, un sportiv care de mai multe ori în perioada de întrerupere a circuitului a spus că tenisul a căzut pe planul doi în mintea sa, în fața problemelor lumii. Asta nu l-a împiedicat pe Nadal să se încoronozeze pentru a 13-a oară la Roland Garros și să îl egaleze pe Roger Federer la numărul de titluri de Mare Șlem câștigate în carieră.
Australian Open
John McEnroe, sceptic în legătură cu viitorul lui Djokovic: "Situația îl va lovi din plin"
ACUM 2 ORE

Nadal propune o temă de reflectat în polemica luptei anti-Covid-19

Rafael Nadal nu s-a oprit și a transmis mai departe un mesaj important.
"Oameni pot muri, din cauza virusului, dar, la fel de bine, pot muri şi de foame. Lovitura pe care o dăm economiei a fost şi e foarte gravă. Trebuie să găsim un echilibru între sănătate şi muncă, între sănătate şi protecţie socială. Siguranţa oamenilor e cea mai importantă. Dar la fel de importante sunt şi libertatea şi demnitatea", a spus Nadal.
Spaniolul a fost cumpătat de la începutul crizei, spre deosebire de Novak Djokovic care a privit cu scepticism măsurile de distanțare impuse, idea vaccinării obligatorii, care a organizat un circuit demonstrativ cu spectatori ce a ricoșat ca un bumerang, devenind un focar mare de Covid-19.
"Eu încă sunt tânăr, organismul meu e puternic. Dar, dacă mă voi îmbolnăvi, pot să transmit virusul celor vulnerabili. Sunt îngrijorat pentru părinţii mei, pentru familia mea, pentru comunitatea mea. Trăim cea mai dificilă perioadă din viaţa noastră. De aceea, acum e momentul să ne luptăm pentru lucruri mai importante decât un meci de tenis", a concluzionat Nadal.

Nadal joacă în această săptămână, la Masters-ul de la Paris

După ce în urmă cu trei săptămâni s-a încoronat la Roland Garros, pentru a 13-a oară în carieră, Rafael Nadal atacă acum o dublă extrem de rară în tenis: dubla pariziană. Ilie Năstase și Andre Agassi sunt singurii jucători care au câștigat ambele turnee din capitala Franței într-un sezon, pe zgura de la Porte D'Auteuil și în sală.
Nadal este principalul favorit de la Rolex Paris Masters, având șansa de a-l egala pe Novak Djokovic la numărul de titluri în Masters (36). Spaniolul va încerca să se impună în premieră în carieră la Paris Bercy, având un unic titlu câștigat în sală (Madrid 2005).
  • Masters-ul de la Paris este transmis pe Eurosport și Eurosport Player.
Australian Open
AUSTRALIAN OPEN LIVE BLOG / Simona Halep-Donka Kovinic (ora 3:30)
ACUM 2 ORE
Australian Open
Australian Open 2022 | Top 5 lovituri din ziua a 5-a de la Melbourne
ACUM 2 ORE