Aventura explozivului John McEnroe la US Open a început la ediția 1977, cu un incident la fel de bizar precum multe dintre ieșirile sale de pe teren: în timpul meciului său din turul trei, cu un alt american – Eddie Dibs, un spectator din tribuna de la Forest Hills s-a trezit cu un glonț în picior. Poliția a stabilit, ulterior, că se trăsese dintr-un bloc din apropiere. McEnroe avea doar 18 ani pe atunci, iar turneul se juca pe zgură. Un altfel de glonț intra însă în piciorul sportului-alb după finala US Open 1981: o decizie ce lovea ca un glonț, puternic, devastator, surprinzător și neanunțat.
La doi ani de la acel bizar incident, în 1979, pe când avea 20 de ani, McEnroe reușea dubla la US Open: titlu la simplu și la dublu. Atunci, prin victoria din finală contra americanului Vitas Gerulaitis, începea o domnie de trei ani a lui McEnroe la US Open, acesta având să câștige titlurile la simplu și în 1980, și în 1981, de fiecare dată în fața suedezului Bjorn Borg.
Finala US Open 1980 a fost un clasic, McEnroe luându-și revanșa în fața lui Borg pentru dramatica înfrângere din același an de la Wimbledon, cu un scor la fel de strâns ca cel înregistrat pe iarba londoneză: 7–6(4), 6–1, 6–7(5), 5–7, 6–4. Un an mai târziu, avea să fie însă mult mai ușor pentru McEnroe, care s-a impus cu 4–6, 6–2, 6–4, 6–3. Ceea ce nu intuia nimeni a fost că această a patra finală pierdută de Borg la US Open avea să fie și ultimul meci în turneele de Mare Șlem din cariera uriașului campion suedez.
Australian Open
Viktoria Azarenka, datoria de mamă în timpul unui turneu de Mare Slam
ACUM 27 MINUTE
https://i.eurosport.com/2020/04/22/2809629.jpg

Tripla lui McEnroe și ziua în care Borg s-a dus de tot: US Open 1981

Potrivit site-ului oficial al turneului, pe originalul Louis Armstrong Stadium, care a servit drept teren principal la US Open între 1978 și 1997, duelul dintre Borg și McEnroe, din acea zi de 13 septembrie 1981, a fost unul lipsit de scânteile obișnuite ale acestei superbe rivalități.
McEnroe devenea primul jucător de la Bill Tilden, în anii 1920, care reușea să câștige de trei ori la rând US Open-ul și își securiza primul loc în lume pentru sezonul respectiv.
Borg dominase primul set și simțise parcă pe buze gustul dulce al succesului în turneul pe care visase să-l câștige din copilărie, apoi din ce în ce mai arzător de la vârsta de 16 ani. În setul secund însă, serviciul l-a trădat, dublele greșeli i-au ciuruit încrederea, iar visul s-a destrămat. În final de meci, Borg era absent, iar în timp ce americanul își săruta mama și își invita cu zâmbetul pe buze tatăl pe teren, suedezul se făcea nevăzut la vestiare, chiar înainte de ceremonia de premiere.
Aflat la a zecea sa participare la US Open, Borg, jucătorul cel mai de succes al acelei perioade, cu 11 trofee câștigate la Roland Garros și Wimbledon, învins cu doar câteva săptămâni înainte în sufrageria sa de la Wimbledon, nutrise mai mult ca oricând la trofeul american, voia revanșa în fața lui McEnroe și simțea cum își ratase obiectivul. I-a strâns mâna lui McEnroe, a mulțumit arbitrului, și-a strâns în viteză lucrurile și... dus a fost. Șapte politiști l-au escortat în afara terenului și l-au scos pe o ușă din dos a unei bucătării a complexului, după ce pentru a doua oară în două zile, înainte de un meci de-al lui Borg, fuseseră alertați de o amenințare cu bombă în complexul de tenis, notează "New York Times". În acest timp, pe central, McEnroe își primea trofeul.
Borg avea să mai joace un singur turneu în 1982, iar în 1983, la doar 26 de ani, și-a anunțat oficial retragerea din tenis.
Ulterior, McEnroe avea să mai câștige titlul de la US Open o dată, în 1984, în fața lui Ivan Lendl (6-3, 6-4, 6-1). Însă în fiecare zi după acel 13 septembrie 1981 i-a lipsit rivalitatea aprigă cu Bjorn Borg.
Australian Open
Daniil Medvedev, favoritul lui Mats Wilander: "El poate domina în următorii 4-5 ani"
ACUM O ORĂ
Australian Open
Garin - Martinez - Australian Open
ACUM O ORĂ