Spaniolul Rafael Nadal nu a reușit să profite de una dintre cele mai clare oportunități din carieră de a-și completa palmaresul cu titlul de la Turneul Campionilor, ultima bornă semnificativă din tenisul masculin încă neatinsă până acum, înregistrând o înfrângere cum de puține ori i s-a întâmplat în carieră, având în vedere faptul că a servit pentru victorie în setul secund, la 5-4.
Nadal a analizat fără să ezite meciul cu Medvedev la conferința de presă: "Cred că a fost mai bun decât mine la începutul meciului. Cu probleme am reușit să îmi salvez serviciul, dar mai apoi am jucat bine pentru a obține break-ul și pentru a închide setul întâi. În setul doi a fost cam aceeași poveste la început, dar pe final de set jucam mai bine decât el. La 5-4? El a făcut un game bun, iar eu nu. Eu am făcut un game slab. Asta a fost."

Nadal a analizat momentul decisiv al meciului cu Medvedev

Tenis
"Ești fericit că există Djokovic?" Replica lui Nadal a venit imediat și a stârnit hohote de râs
ACUM 9 ORE
Cu Roger Federer și Novak Djokovic scoși din ecuație până la startul semifinalei cu Medvedev, dar și ajungând la Londra într-o formă fizică mai bună decât în multe alte sezoane, când multele meciuri disputate îi provocaseră accidentări pe final de an, Rafa Nadal era îndreptățit să spere că poate ridica în sfârșit deasupra capului trofeul Turneului Campionilor.
Spaniolul nu va juca însă nici măcar finala de la Londra, întrucât Daniil Medvedev s-a opus, învingându-l cu 3-6, 7-6(4), 6-3. Asta deși la startul semifinalei, Medvedev se alinia cu un bolovan destul de mare și greu atârnat la gleznă, în condițiile în care pierduse de manieră sfâșietoare precedentele două meciuri directe în fața ibericului, în set decisiv. La US Open 2019, Medvedev surprindea prin felul în care a reușit să re-echilibreze finala cu Nadal, după ce spaniolul câștigase primele două seturi (7-5, 6-3) și obținuse break-ul și în setul cu numărul trei. La Flushing Meadows, rusul a dat drumul la joc de manieră impresionantă și a izbutit imediat re-break-ul în setul trei, iar în loc de o victorie în minimum de seturi, Nadal s-a trezit cu o prelungire de peste două ore a duelului. Medvedev a fost primul care și-a procurat mingi de break în decisiv (trei, în game-ul secund), însă Nadal a evadat pe tabelă la 5-2, având să se impună în final cu 6-4. Apoi, după Turneul Campionilor de anul trecut, Medvedev s-a auto-flagelat cu eticheta de "chocker", după ce a condus cu 5-1 în setul decisiv, a irosit minge de meci, iar la final s-a văzut învins de Nadal cu 7-4 în tie-break. Un an, o săptămână și o zi a trebuit să aștepte Medvedev pentru a-i răspunde lui Nadal cu aceeași monedă, pe exact același teren din O2 Arena.
La 34 de ani și cu 20 de titluri de Mare Șlem în palmares, chiar și o a zecea tentativă eșuată de a cuceri trofeul de la Turneul Campionilor este primită de Nadal cu fruntea sus și un bun-simț exemplar. Spaniolul refuză să facă o dramă din acest semi-eșec, chiar dacă părere de rău există. În porție mare. Pentru că după 71 de victorii consecutive înregistrate în meciurile în care și-a adjudecat primul set, Nadal a suferit și o înfrângere după 1-0 la "general", la turneul pe care îi este cel mai greu să îl gestioneze. Însă, uneori, chiar și marii campioni pierd deși au avut linia de finiș clară înaintea ochilor, la un vârf de bocanc în față, iar la stop-cadru abia găseai adversarul în urmă. Exact aceasta a fost situația pentru Nadal, care a servit la 6-3, 5-4. Medvedev a avut mult teren de recuperat, însă rusul a parcurs distanța necesară. "Am avut o oportunitate mare. Am ratat o oportunitate mare", a recunoscut Nadal, în cadrul conferinței de presă, referindu-se la momentul în care a servit pentru victorie.
"Matadorul" a continuat analiza, refuzând ipoteza că ar fi cedat din cauza presiunii. "Cred că am obținut destule ca să nu îmi găsesc o scuză în asta. Știu că am câștigat destule meciuri și destule turnee în situații mai dificile decât acestea. Am făcut un game modest (n.r. - la 5-4). Evident, sunt emoții când servești pentru victorie. Nu doar pentru mine, ci pentru toată lumea. El a jucat câteva puncte bune, iar eu am făcut câteva greșeli. Micile detalii fac diferența. Bine pentru el, nu atât de bine pentru mine", a spus Nadal, potrivit ATP.

Nadal privește mai departe spre 2021

Rafael Nadal este pregătit să abordeze cu accelerația la podea perioada de pregătire pentru noul sezon competițional, chiar dacă în prezent este neclar în ce condiții se va juca în 2021.
"Obiectivul meu este mereu același: să merg la fiecare turneu în parte și să îmi ofer o șansă de a concura bine și să încerc să câștig. An de an, am același obiectiv. Motivația mea a fost mereu aceeași. Anul viitor va fi unul important. Sper să fiu pregătit să lupt pentru obiectivele pe care le am. Voi munci din greu în pauza competițională pentru a fi pregătit de la început", a transmis Nadal.
Laver Cup
Sorana Cîrstea, mesaj emoţionant după retragerea lui Roger Federer
ACUM 16 ORE
Laver Cup
Kyrgios, mesaj absurd după retragerea lui Federer! Ce a putut scrie la o poză cu Nadal și Djokovic
IERI LA 18:55