articol de Alex Ivan
Începând cu acest an, este posibil să fim nevoiți să amintim de “cei patru ași ai tenisului”. Dominic Thiem a reușit în ultimii doi ani să se apropie de nivelul liderilor incontestabili din ATP. Austriacul și-a celebrat recent ziua de naștere și și-a făcut cadou o nouă prezență în finala unui turneu important. Cucerirea titlului la US Open la începtul lunii septembrie confirmă parcursul remarcabil al acestuia din ultimele sezoane, chiar dacă în drumul spre trofeu nu i-a întâlnit pe vreunul dintre Nadal, Federer sau Djokovic.

Dominic Thiem, parcurs remarcabil

Tenis
Ce jucător din Big Three și-a pus cel mai mult amprenta asupra tenisului? Berdych și-a expus opinia
ACUM 4 ORE
La sfârșitul anului 2018, Thiem avea un bilanț de 7 victorii și 15 înfrângeri în fața acestor trei mari tenismeni. În 2019 și 2020, austriacul a înclinant balanța în propriul avantaj. Recordul înregistrat în fața lui Nadal, Federer și Djokovic s-a îmbunătățit considerabil:
  • Novak Djokovic: 3 victorii, 2 înfrângeri
  • Rafael Nadal: 3 victorii, 1 înfrângere
  • Roger Federer: 3 victorii, 0 înfrângeri
Dominic Thiem a câstigat 75% (9 din 12) din partidele disputate împotriva spaniolului, elvețianului și sârbului în ultimii doi ani. În fața lui Djokovic, acesta a înregistrat cinci victorii în ultimele șapte confruntări directe. Apropiindu-se cu pași mărunți de nivelul acestor adversari redutabili, Thiem a devenit sâmbătă, după victoria în fața lui Djokovic, al doilea jucător din istorie care a reușit cel puțin cinci succese în primele sale confruntări din carieră cu cei cei trei granzi ai tenisului.
Doar Andy Murray se mai poate lăuda cu o asemenea performanță. Mai impresionant este faptul că Thiem a reușit să-și depășească adversarii pe suprafețe diferite, învingându-l pe Nadal pe zgură, pe Federer pe iarbă, iar pe Djokovic pe ciment, dar și în interior.

Dominic Thiem, două finale importante pierdute

Un aspect îngrijorător pentru Thiem este că două din cele trei eșecuri suferite în ultimele sezoane au fost înregistrate în finala de la Roland Garros, în iunie 2019 în fața lui Nadal, și în ultimul act de la Melbourne, în ianuarie anul acesta împotriva lui Djokovic. Dacă Dominic Thiem ar fi reușit să câștige vreuna dintre aceste finale, statisticile ar fi fost zdrobitoare în favoarea lui.
Cu toate acestea, austriacul are toate șansele să devină omul numărul unu al acestui an, dacă se va impune astăzi în finala de la Londra contra lui Medvedev. Performanța lui Domnic Thiem din 2020 ar depăși-o pe cea a lui Djokovic, chiar dacă sârbul va rămâne în topul ATP și la finalul acestui sezon. Cu un Grand Slam deja adjudecat și un potențial titlul la Master-ul londodez, austriacul se va clasa deasupra oricărui adversar. Principala întrebare de pe buzele tuturor experților este dacă Dominic Thiem va ataca locul unu mondial în 2021.
Finala Turneului Campionilor dintre Dominic Thiem și Daniil Medvedev se joacă astăzi de la 20:00 în direct pe Eurosport 2.
Tenis
"Alcaraz, Sinner sau Tiafoe au schimbat tenisul!" Thiem, despre noua generație a sportului alb
ACUM 5 ORE
Tenis
Borg a dezvăluit adevăratul motiv pentru care Nadal a plâns în hohote la retragerea lui Federer
ACUM 7 ORE