Ultimele 12 luni au fost marcate de lipsuri și absențe. În lume, și în sport. Au dispărut din calendar competiții, au dispărut legende, au rămas "singuri acasă" sportivi de pretutindeni, au dispărut reperele familiare din bioritmul fanilor. Lipsa s-a simțit. Treptat, sportul a revenit apoi din șoc și amorțeală, găsind compromisuri: spectacolul a devenit accesibil în mare parte doar prin intermediul unui ecran, galeriile pătimașe au rămas o amintire în fotografii de arhivă, iar mirosul de fumigene din stadioane s-a mutat în altă galaxie.
Cu Roger Federer însă, este o altă poveste.

"În timp", cât timp mai are Roger Federer?

Tenis
Presezon plin de evenimente în tenis! Unde vor evolua Alcaraz, Swiatek și Djokovic în decembrie
IERI LA 11:27
O chestiune de "livrat" regizorului Andrew Niccol, care s-a jucat cu imaginația, inventând pentru "actorul" Justin Timberlake o lume în care moneda universală a devenit timpul însuși. "În timp", cât timp mai are Federer în tenis?
Pe 8 august, marele campion elvețian împlinește 40 de ani. Tic-toc. Cel mai bătrân jucător din istorie care a câștigat un titlu de Grand Slam este australianul Ken Rosewall, care în 1972 se impunea la un Australian Open ca un campionat național de tenis al Australiei, la 37 de ani, o lună și 24 de zile. Pe atunci, tenisul nu își cimentase însă baza profesionistă: nu era tenisul începutului de veac în care o cvintuplă campioană de la Wimbledon, pe numele său ‘Lottie’ Dod, sacrifica prezența în concursul olimpic de tenis pentru a lua medalie la tir! Dar nici tenisul fizic al erei actuale, una fără precedent în istorie. În plus, adversar pentru Federer nu mai este doar scurgerea inevitabilă a timpului, ci și apariția urmelor acestei treceri: în 2020 s-a operat de două ori la același genunchi, iar per total, în ultimii cinci ani, a adunat intervenții la ambii genunchi.
Când și cum va reveni Roger Federer după aceste operații?
Aceasta este marea necunoscută. Roger Federer a declinat participarea la Australian Open 2021. În parte din cauza crizei sanitare și a condițiilor stricte de carantinare impuse - susține biograful său oficial, în parte din cauza formei sale sportive - elvețianul declarând că nu este pregătit să joace un astfel de turneu.

Australian Open 2020, un turneu costisitor pentru fizicul lui Federer

Derulând rola filmului, Australian Open 2020 a lăsat urme adânci pentru Roger Federer. În sferturi, s-a duelat 3 ore și 31 de minute cu Tennys Sandgren. Spatele lui Federer se încovoia dureros, însă geniul elvețian reușea, și cu toată experiența acumulată de-a lungul decadelor, să salveze șapte mingi de meci ale americanului și să treacă primul linia de finiș. Elvețianul a intrat atunci în hora glumelor tipice pentru fluxurile de mesaje de pe rețelele de socializare: da, pentru prima dată luptase contra Tennys, după o viață în tenis.
Semifinala cu Djokovic a fost o agonie de peste două ore, cu deznodământ dinainte cunoscut. Fizic, Federer nu a avut nicio șansă în fața sârbului pe care îl învinsese de 23 de ori din 50 de meciuri. Însă elvețianul a făcut parcă schimb de roluri cu Nadal, pentru o zi, și a strâns din dinți înfruntând durerea, pentru a duce la capăt partida și a rămâne jucătorul cu record perfect, care nu a abandonat din vreo partidă oficială. Niciodată.

Roger Federer

Credit imagine: Getty Images

Statistica reține scorul de 7-6(1), 6-4, 6-3 în favoarea lui Djokovic, la ultimul meci oficial disputat de Roger Federer, pe 30 ianuarie 2020.

Australian Open: Federer vs Djokovic - rezumat

Cum poate reveni Roger Federer?

Desemnat personalitatea sportivă a ultimilor 70 de ani în Elveția, Roger Federer, unul dintre cei mai bogați sportivi ai planetei, primul jucător din istoria tenisului cu 20 de Grand Slam-uri câștigate și încă deținătorul recordului pentru cele mai multe săptămâni petrecute pe primul loc în ATP (310), Federer a sugerat că este posibil să fi jucat deja ultimul meci al carierei.
Longevitatea sa este deja un studiu de caz în tenis. Genialitatea și elegența sa - de neegalat. Nevoia pe care a simțit-o interior de a scurta meciurile s-a văzut în 2020, în unicul turneu în care a luat startul (Australian Open). În primele două tururi, 70% dintre punctele sale s-au terminat cu până în două lovituri de raliu. Apoi, planul s-a frânt, Federer a ajuns să joace peste patru ore cu "Aussie Millman", apoi alte cinci seturi cu Sandgren.
Elvețianul inventase cu cinci ani mai devreme tactica SABR (Sneak Attack By Roger), în 2015, cu poziționări ultra-agresive la retur, tocmai în fața unor servicii de top. Venirile sale la fileu s-au înmulțit de asemenea de ani buni, voleul devenind noul său cel-mai-bun-prieten.

Roger Federer și SABR în acțiune

Credit imagine: Eurosport

Expertul Eurosport Annabel Croft apreciază că Roger Federer este capabil de o nouă revenire de succes, mai ales în condițiile în care există precedentul Australian Open 2017, când elvețianul a câștigat titlul după șase luni de pauză din circuit provocată tot de o operație la genunchi. Dar prima a carierei. Acolo, Federer îl învingea pe Nadal pentru prima dată într-o finală de Grand Slam disputată în afara sanctuarului de la Wimbledon, iar în decurs de doi ani se alegea cu trei titluri de Grand Slam, rotunjindu-și totalul carierei la 20.
Pentru a avea o șansă de a lupta din nou pentru trofeele care contează, Federer trebuie să stea departe de războaie interminabile pe teren. | Annabel Croft
"Am putea vedea ceva diferit de la Roger când va reveni. A avut suficient timp pentru a găsi o strategie pentru 2021, a demonstrat mereu inteligență în alcătuirea programului competițional și în antrenamente. Nu m-ar surprinde dacă s-ar concentra la antrenamente pe puncte foarte scurte, pe lovituri extrem de agresive și pe cum să construiască atacuri devastatoare. Prin natura lui, Federer este un jucător agresiv, care vrea să câștige meciuri rapid, însă poate fi în acel moment al carierei în care decide să scurteze și mai mult punctele, atacând orice oportunitate – cât de mică, ciupind din minge și plecând spre fileu cât de rapid se poate", a explicat Annabel Croft, pentru "tennishead".
Măiestria lui Roger Federer cu racheta în mână va fi intactă. Nu-și va pierde îndemânarea, însă factorul determinant va fi reprezentat de fizic. A suferit două intervenții chirurgicale, iar revenirea nu a fost posibilă pe atât de rapid pe cât și-ar fi dorit Federer și echipa sa. Toată cariera, Federer a fost jucătorul care să atace primul, poate fi și mai agresiv dacă deplasarea în teren începe să îl trădeze. Va trebui să fim recunoscători dacă vom avea șansa de a-l vedea din nou pe teren. | Jim Courier
Tenis
Fost număr 6 mondial, declarație surpriză: "Carlos Alcaraz e mai bun decât Nadal în multe feluri!"
IERI LA 10:33
Tenis
Top 5 cele mai tari meciuri din 2022 în ATP! Carlos Alcaraz, omul "partidelor de foc" din circuit
IERI LA 14:30