Ajuns la 34 de ani, Nadal va rămâne pentru totdeauna în istorie drept unul dintre cei mai mari sportiv. Ghidat de la vârsta de 3 ani de unchiul său, jucătorul din Manacor a setat recorduri care cu greu vor putea fi depășite în viitor.
În 2017, Rafa și Toni și-au despărțit destinele, unchiul său ocupându-se în prezent de Academia de tenis a numărului doi mondial. Marele campion iberic a simțit că e nevoia unei schimbări și nu s-a înșelat, dacă ne raportăm la rezultate. Alături de Roig și Moya, cei doi antrenori ai săi din prezent, spaniolul a mai câștigat 5 turnee de Mare Șlem.
Dar fără îndoială că rolul decisiv la crearea unui campion atât de mare l-a avut Toni Nadal, care însă nu a fost niciodată plătit de Rafa. Într-un interviu pentru tennisworldusa.org, Toni a explicat de ce nu a acceptat să aibă un salariu cât timp l-a antrenat pe nepotul său.
Roland-Garros
Madison Keys - Elena Rybakina - Roland-Garros
ACUM 26 MINUTE
"Rafa nu mi-a plătit nici măcar un euro. Acest lucru mi-a permis să am o independență totală în raport cu el. Dacă aș fi acceptat să am un salariu, aș fi fost nevoit să accept lucruri pe care nu voiam să le accept. Nepermițându-i să mă plătească, mi-am cumpărat libertatea de mă exprima liber și independența", a spus Toni Nadal, nu înainte de a dezvălui cât de mult l-a testat pe elevul său, de-a lungul timpului: "I-am făcut viața foarte dificilă lui Rafa de multe ori. Uneori îl țineam pe teren, la ședințele de antrenament, mult mai mult decât stăteau alți jucători. În alte momente, l-am forțat să se antreneze cu mingi foarte proaste, pe diferite suprafețe. Dar adevărul e că a fost cel mai bun elev. Dorința lui de a învăța a fost uluitoare li a înțeles că e nevoie de mari sacrificii pentru a ajunge în top. Am avut mereu așteptări mari de la el, încă de când era doar un copil. Dar asta l-a călit, a fost mereu un adevărat caracter".

Rafa Nadal, un model înainte de a fi un jucător de top

Munca titanică a făcut ca Nadal să aibă puține puncte slabe în joc. Mulți au vorbit despre faptul că serviciul nu e la un nivel de top, dar statisticile demontează în mare această opinie. Chiar dacă Rafa nu servește foarte puternic, compensează cu plasamentul, iar adversarii au reale dificultăți să intre în punct.
Toni Nadal nu consideră că fostul său elev are puncte slabe, dar susține că lucrul care l-a impresionat mereu la Rafa e caracterul acestuia. Ibericul și-a asumat rolul de model pentru generațiile viitoare încă de la o vârstă fragedă și mereu a arătat ca un veritabil campion, independent de rezultate sau de formă.
"Rafa are toate loviturile la nivel de top, dar cel mai mare avantaj al său e că poate pune mingea în poziții imposibile pentru adversar, deși se află într-o situație dificilă. Însă, cel mai mare atu al său e personalitatea, e un caracter extrem de frumos. A înțeles că un comportament urât pe terenul de tenis duce la probleme. Atât în joc, cât și în viață. Nu aș fi tolerat să arunce cu racheta, de exemplu", a mai spus Toni Nadal.

Premier League revine din 17 iunie la Eurosport!

Roland-Garros
Favoritele au căzut pe capete la Roland Garros! Premieră istorică la Grand Slam-ulm parizian
ACUM O ORĂ
Roland-Garros
David Goffin - Hubert Hurkacz - Roland-Garros
ACUM 2 ORE