Western & Southern Open, turneu organizat în mod tradițional la Cincinnati, se mută în 2020 la New York, pe aceleași terenuri care vor găzdui și US Open-ul. Rețeta financiară va fi radical diferită față de anii precedenți, ca o consecință clară a crizei provocate de pandemia de coronavirus.
După ce ani la rând organizatorii s-au lăudat cu premii din ce în ce mai mari, acum ATP anunță că premiile pentru următorul turneu de 1000 de puncte vor fi, per total, cu 1,8 milioane de dolari mai mici decât în mod normal. Tenisul masculin are însă o strategie clară, luând decizia de a majora cu aproximativ 50% premiile oferite în calificări, unor jucători cu clasament inferior. De asemenea, premiile pentru învinșii primelor două tururi de pe tabloul principal cresc față de 2019. În schimb, premiul campionului se reduce la un sfert față de 2019: în loc de peste 1,1 milioane de dolari cât a câștigat Daniil Medvedev anul trecut, campionul din acest an va încasa un cec pe care va fi înscrisă suma de 285.000 de dolari – mai puțin decât obținuse semifinalistul ediției precedente.
ATP a declarat de la început că își dorește să ajute sportivii din partea inferioară a Top 100, dar și cei poziționați dincolo de acest prag, iar reconfigurarea premiilor susține această idee.
Tenis
Un fost număr 1 ATP englez e convins: "Emma Răducanu va câștiga multe titluri dacă va face asta"
ACUM O ORĂ
Așa cum s-a mai demonstrat însă de câteva ori de la declanșarea pandemiei, tenisul feminin nu se pune de acord cu varianta masculină a circuitului și merge pe o cărare radical diferită.
  • Western & Southern Open se va juca la New York în perioada 22-28 august 2020. US Open 2020 va debuta pe data de 31 august, tot la New York, însă fără deținătorul trofeului Rafael Nadal sau Roger Federer.
  • Dacă se va juca, US Open 2020 va fi primul turneu de Mare Șlem din 2000 încoace care nu îi va avea la start nici pe Federer, nici pe Nadal, cei doi jucători exponențiali ai tenisului ultimelor decade.

WTA, turneu de categorie inferioară, dar premii mai mari

Tenisul feminin și-a îndeplinit în sfârșit țelul de a depăși premiile de la masculin, după decade întregi de luptă pentru premieri egale. Și asta pentru că oficialii WTA au aplicat o logică tăierilor de sus până joc, aproape nediferențiat, care avantajează vârfurile – poate și pentru că tenisul feminin este, în general, mai predispus la surprize.
WTA nu a crescut premiile față de 2019 decât în ceea ce privește premiul garantat pentru prezența în turul întâi. În rest, se taie peste 25% din premiu chiar și de la sportivele care oricum încasau sume modeste în calificări, în timp ce în fazele superioare procentul scăderii este doar cu puțin mai mare, spre deosebire de ATP – unde s-a tăiat în carne vie.
Cu alte cuvinte, jucătoarele care, teoretic, sunt cele mai afectate de criză, nu au parte de același sprijin precum colegii din ATP, premiile din calificări și din primele două tururi de pe tabloul principal fiind de trei sau chiar patru ori mai mici decât ale băieților. În schimb, campioana va încasa un cec mai mare decât campionul de la masculin, deși în indexarea ATP acest turneu este de rang doi valoric – după Grand Slam-uri, în timp ce în WTA este de rang trei valoric, după Grand Slam-uri și turneele Premier Mandatory.
Acest decalaj evident de abordare între ATP și WTA este surprins excelent într-un tabel distribuit pe rețelele de socializare.
Australian Open
Berrettini - Monfils - Australian Open
ACUM 2 ORE
Australian Open
Australian Open 2022 | Top 5 lovituri din prima zi a sferturilor de finală
ACUM 3 ORE