Stefan Edberg l-a sfătuit pe Roger Federer să nu cadă pradă tentației unui sezon de adio în tenis. Fostul său antrenor i-a transmis elvețianului că emoțiile îl vor copleși dacă va juca un an întreg după anunțul retragerii și l-a îndemnat ca atunci când va lua inevitabila decizie, să păstreze secretul până înaintea ultimului turneu.
Andre Agassi a ales o cale de mijloc, după o primă jumătate de sezon 2006 în care nu putuse merge la Australian Open din cauza unei accidentări la gleznă, iar apoi ratase întreg sezonul de zgură din cauza durerilor la spate. Americanul a simțit nevoia unui "Adio!" ca la carte luat în templul Terenului Central de la Wimbledon, turneu pe care l-a urât în tinerețe cu toată puterea. Pe final de carieră însă, rebelul Agassi se cumințise, purta de bunăvoie un echipament alb imaculat – care îi provocase coșmaruri la debutul în tenis, cercelul din ureche dispăruse, iar părul era doar o amintire.
Chiar la Wimbledon 2006, Andre Agassi a anunțat că US Open-ul ce se vedea deja la orizont va fi ultimul turneu din cariera sa. Și-a luat la revedere de la iarba londoneză după un duel de cinci stele cu Rafael Nadal, care i-a cedat prim-planul, modest, imediat după ce l-a învins în turul trei. Ibericul declara atunci: "Este ziua lui Andre". Și, ce-i drept, Nadal a avut tot timpul din lume să ia și toată lumina asupra sa la Wimbledon, prin victoria din 2008, apoi din 2010.
Australian Open
Australian Open 2022 Live Blog | Ashleigh Barty vs Danielle Collins se anunță o finală pasionantă
ACUM 8 ORE
Între Wimbledon și US Open, Andre Agassi a mai jucat doar două turnee, reușind un sfert de finală în Los Angeles-ul natal și salutând din goană și capitala Washington.
La New York, idolul unei generații întregi a avut la degetul mic cea mai mare arenă de tenis a lumii. A jucat cu Andrei Pavel în nocturnă - stabilind record de audiență, a suferit apoi cât pentru cinci vieți în fața lui Baghdatis și s-a oprit în cele din urmă tot în turul trei, exact ca la Wimbledon.
America știa că urmează lacrimi, își pregătise batistele încă de la primul meci, dintre Andrei și Andre. Primul jucător după Rod Laver care a reușit în Era Open să câștige măcar o dată fiecare dintre cele patru turnee de Mare Șlem, dar nu în același an, a tras de el, îndopându-și corpul cu injecții cu cortizon. În biografia sa, Agassi recunoștea că propriii copii îl întrebau când pleacă acasă.
Andre Agassi, la US Open 2006: "Am găsit aici loialitate"
Înfrângerea lui Andre Agassi a venit logic, după ce abia supraviețuise meciului chinuitor de cinci seturi din runda a doua. Tabela a încremenit la scorul de 7-5, 6-7(4), 6-4, 7-5 în favoarea lui Benjamin Becker - până la urmă, un simplu figurant în marea poveste a turneului.
Arthur Ashe Stadium s-a cutremurat și s-a unit într-un "standing ovation" cum poate doar Michael Jordan și Michael Jackson au mai avut în America. În ochii lui Andre, au apărut rapid lacrimile, în timp ce pe ecrane curgeau imagini din cariera sa, cu exact 60 de trofee, 101 săptămâni petrecute pe primul loc în lume, opt titluri de Mare Șlem și un aur olimpic câștigat pe teren propriu, la Atlanta.
Când lumea a primit confirmarea că racheta lui Andre Agassi se va aşeza definitiv în cui, lăsându-l pe american cu 670 de victorii în carieră, dintre care doar 10 în 2006, americanul a plămădit din emoție pură un discurs superb:
"Tabela arată că am pierdut astăzi, dar tabela nu arată ceea ce am găsit astăzi, aici.
Și în ultimii 21 de ani. Am găsit loialitate: voi ați tras pentru mine, cu mine, pe teren și în viață.
Am găsit inspirație: m-ați făcut să îmi doresc să reușesc chiar și în cele mai groaznice momente ale mele.
Și am găsit generozitate: mi-ați lăsat umărul vostru spre a mă sprijini în el, să îmi îndeplinesc visurile, visuri pe care nu le-aș fi atins fără voi.
În ultimii 21 de ani, v-am găsit pe voi și vă voi lua cu mine, voi păstra amintirile cu voi toată viața mea. Vă mulțumesc!"
Australian Open
Ashleigh Barty, micuța "bestie" care domină tenisul mondial de 112 săptămâni!
ACUM 8 ORE
Australian Open
Tsitsipas a comentat acuzațiile lui Medvedev după semifinala de la Australian Open: "Nu e matur"
ACUM 9 ORE