Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cori Gauff și recordurile impresionante atinse după ce a cucerit US Open 2023

Cristian Mihală

Actualizat 10/09/2023 la 06:38 GMT+3

Cori Gauff a câștigat US Open 2023 și a setat, odată cu această performanță fantastică, o serie de borne în istoria tenisului. Performanțele sale sunt cu atât mai impresionante cu cât, în urmă cu o lună, avea în vitrina de trofee doar titluri din categoria WTA 250. Acum are în CV trofee de WTA 500, de WTA 1000 și un Grand Slam.

Cori Gauff, de netrecut! Cele mai tari momente ale finalei US Open, cu Sabalenka

Cori Gauff a câștigat, la 19 ani, primul său turneu de Grand Slam din carieră, după o finală în care a revenit de la 0-1 la seturi. Sportiva din SUA s-a impus cu 2-6, 6-3, 6-2 în fața Arynei Sabalenka, care de luni va deveni numărul 1 WTA.
După ce la începutul verii anului 2022 Cori Gauff a pierdut finala Roland Garros, cu Iga Swiatek, tânăra sportivă din SUA a reușit să câștige primul său turneu de Grand Slam.
Jucătoarea antrenată de Brad Gilbert a "explodat" pur și simplu de când a început colaborarea cu celebrul antrenor american, impunându-se la Washington și Cincinnati (primul WTA 1000 din carieră). Acum, la US Open, pe cea mai mare arenă de tenis din lume, Arthur Ashe, "Coco" a reușit o partidă uriașă. Dominată de Sabalenka în primul set, sportiva de peste ocean a reușit să se recalibreze mental și să fie de netrecut. Gauff a fost pe tot terenul și a scos lovituri pe care scria "winners" pentru un succes istoric. Primul din multe altele care vor veni, dacă Cori va reuși să păstreze în continuare același nivel.
Gauff a devenit prima adolescentă din SUA care câștigă un titlu de Grand Slam la simplu feminin în acest secol și prima de la Serena Williams, de la US Open, în 1999.
12 victorii la rând are Gauff, ultimul insucces venind în sferturile de la Montreal, la Pegula. După Wimbledon, Cori are un raport de victorii înfrângeri de 18-1.

Alte recorduri setate de Cori Gauff, după ce a câștigat US Open 2023

Cori Gauff este abia a 4-a adolescentă din istoria SUA care câștigă un Grand Slam în era Open. Doar Chris Evert, Tracy Austin și Serena Williams au mai reușit așa ceva înainte de a împlini 20 de ani.
În urmă cu o lună, Cori avea în palmares doar titluri din categoria 250 WTA. Între timp, a câștigat un turneu de WTA 500 (Washington), unul de WTA 1000 (Cincinnati) și US Open. De luni, sportiva din SUA va urca de pe locul 6 - pe 3 WTA, cea mai bună clasare din carieră.
De la începutul lui 2020, Gauff este singura jucătoare care a învins-o pe Sabalenka, noul lider WTA, cel puțin o dată în fiecare an.
4 jucătoare de culoare din SUA au câștigat, începând cu 2000, turneul de la Flushing Meadows. Cori le calcă pe urme surorilor Williams și lui Sloane Stephens.
În ultimii 23 de ani, o singură jucătoare reușise până la Coco Gauff să câștige US Open după ce a pierdut primul set: Naomi Osaka, care a revenit de la 0-1 cu Victoria Azarenka, în 2020.
Victoria de azi îi aparține în egală măsură lui Brad Gilbert, fără de care probabil Coco nu ar fi ajuns la performanța de sâmbătă noapte. "Efectul Gilbert" a fost instantaneu și pentru alți doi jucători americani (Agassi și Roddic), care, la doar câteva luni de la startul colaborării cu acesta, câștigau de asemenea US Open.
Gauff e al 5-lea adolescent din ultimii 5 ani care câștigă un Grand Slam, după Bianca Andreescu (2019), Iga Swiatek (2020), Emma Răducanu (2021) și Carlos Alcaraz (2022).
Acum 11 ani, o Cori Gauff în vârstă de 8 ani se bucura în tribunele de la US Open. Azi, sportiva din SUA a simțit din nou satisfacție, dar din cu totul alte motive: a devenit campioană de Grand Slam, "acasă".
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo