Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Djokovic, pus să compare generația Federer-Nadal-Murray cu cea de acum. Concluzia sârbului

Cristian Mihală

Publicat 11/09/2023 la 12:19 GMT+3

Novak Djokovic a câștigat anul acesta 3 dintre cele 4 turnee de Grand Slam, jucând și finala la Wimbledon, pierdută în fața lui Alcaraz. După încă un an în care nu a avut rivali în turneele de Mare Slam, jurnaliștii l-au rugat pe Nole la conferința de presă de azi-noapte, să compare anul acesta de dominare cu anii precedenți în care în fața lui se aflau Nadal, Federer și Murray.

Djokovic - Medvedev - US Open Rezumat

Articol scris de Florina Curcă
Novak Djokovic a câștigat duminică noaptea US Open pentru a patra oară în carieră. De data aceasta s-a impus în fața rusului Daniil Medvedev, luându-și revanșa după înfrângerea suferită acum doi ani, în finala din 2021. Sârbul și-a adăugat în palmares al 24-lea titlu de Grand Slam și al treilea al sezonului.
În toate cele patru finale majore jucate anul acesta, Nole a întâlnit advsersari diferiți. În cele trei finale câștigate, noul număr unu mondial a dispus în minimum de seturi de Stefanos Tsitsipas (AO), Casper Ruud (RG) și Daniil Medvedev (US Open). În finala pierdută cu Alcaraz (Wimbledon), Nole a fost învins în cinci seturi, într-un meci care a durat aproape 5 ore.

Djokovic: "NU CONTEAZĂ CU CINE JOC FINALELE ATÂTA TIMP CÂT LE CÂȘTIG"

Novak Djokovic a jucat 36(!) de finale de Grand Slam în 72 de prezențe pe tablourile principale la acest nivel, 21 dintre acestea împotriva lui Nadal (9), Federer (5) și Murray (7).
Într-un 2023 în care a câștigat cinci trofee, dintre care trei de Mare Șlem, Nole a adunat 45 de victorii (doar 5 înfrângeri) și a redevenit numărul 1 mondial cu un avans de peste 3000 de puncte. El domină din nou autoritar circuitul ATP, astfel că a fost rugat la conferința de presă de după finala de la US Open să facă o comparație între perioada în care domina tenisul mondial când marii rivali erau Rafa, Roger și Andy și perioada de dominare de acum, în care joacă finalele cu adversari diferiți aproape de fiecare dată.
"Aceste două perioade sunt greu de comparat pentru că rivalitățile pe care le-am avut cu cei trei au fost atât de puternice și de solide. Exista o foarte mare probabilitate să joc fie cu Roger, fie cu Rafa sau Andy în finalele de Grand Slam și asta s-a întâmplat pentru foarte mult timp când eram toți la cel mai înalt nivel. Acum este diferit. Dar pe mine nu mă interesează. Atâta timp cât câștig finalele, nu contează cu cine le joc", a declarat Novak Djokovic.

Djokovic: "TENISUL ESTE ÎNCĂ PE MÂINI BUNE"

Sârbul a vorbit apoi despre tenisul actual și despre rivalitatea pe care o are acum în primul rând cu Alcaraz. Cei doi erau așteptați să joace finala și la US Open, după ce au mai disputat ultimul act la Wimbledon și Cincinnati. Nole și Carlos s-au mai întâlnit și în semifinalele de la Roland Garros, acolo unde spaniolul a pierdut și din cauza unor probleme fizice provocate de presiunea și emoțiile aferente unui asemenea meci.
"Am jucat trei meciuri epice cu Alcaraz în acest an și de aceea probabil se pune problema apariției unei noi rivalități în tenis, între mine și el. Cred că este foarte bine pentru sportul nostru că avem o nouă rivalitate de acest nivel. Știu însă că el mai are o rivalitate cu Sinner. Mai este și Rune. Bineînțeles, este și generația lui Zverev, Tstitsipas, Medvedev...acești jucători încă sunt în top 5, top 10 mondial...Tenisul este încă într-un loc bun, este pe mâini bune", a mai spus Nole.
Scorul întâlnirilor directe cu Alcaraz este 2-2. Cu Medvedev, Nole are 10-5, cu Zverev 8-4, cu Stefanos 11-2 (cu 10 succese la rând pentru sârb), cu Rune 1-2. Cele mai dureroase înfrângeri ale lui Djokovic la Medvedev și Zverev au fost probabil cele din finala US Open 2021, respectiv semifinala olimpică de la Tokyo 2020. În 2021 actualul număr 1 mondial a fost împiedicat să realizeze atât Marele Slam (Grand Slam), cât și Slamul de Aur (Golden Slam).
Djokovic are șansa să realizeze Golden Slam, acest succes istoric în tenisul masculin, anul viitor când avem și Jocurile Olimpice de la Paris.
Big 3
20 de ani de dominație pentru "Big 3"! Doar 16 titluri de Grand Slam din ultimele 80 nu au ajuns în posesia lui Djokovic, Nadal sau Federer
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo