Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Carlos Alcaraz, campion la US Open! Spaniolul a rescris istoria tenisului

Marian Ursescu

Actualizat 12/09/2022 la 02:51 GMT+3

Carlos Alcaraz a rescris istoria tenisului! A câştigat US Open la 19 ani şi e cel mai tânăr lider mondial din istorie.

Carlos Alcaraz contra Casper Ruud en la final del US Open 2022

Credit imagine: Getty Images

Finală spectaculoasă la Flushing Meadows, unde Alcaraz venea după 3 meciuri de 5 seturi. Chiar şi aşa, Carlitos a rezistat în faţa lui Ruud, deşi în multe momente norvegianul a părut mai proaspăt. La capătul a peste 3 ore şi 20 de minute de joc, ibericul s-a impus cu 6-4, 2-6, 7-6, 6-3, câştigând în premieră un Grand Slam.
picture

Aşa s-a rescris istoria: Punctul prin care Alcaraz a câştigat US Open 2022

La 19 ani şi 129 de zile, Alcaraz a devenit cel mai tânăr câştigător de Grand Slam din ultimii 17 ani (de la Nadal, în 2005) şi al 5-lea cel mai tânăr câştigător al unui astfel de turneu, în istorie. În plus, Alcaraz va ocupa de luni fotoliul de lider în clasamentul mondial, devenind cel mai tânăr jucător din istorie care urcă pe prima poziţie în ATP. Până acum, recordul era deţinut de Lleyton Hewitt (20 de ani şi 9 luni).
Nadal - Alcaraz

Desfăşurarea finalei US Open, Casper Ruud - Carlos Alcaraz

Game, set, meci, Alcaraz, care câştigă US Open 2022 şi devine cel mai tânăr jucător din istorie care urcă pe locul 1 ATP.
Game la 0 Ruud, dar Alcaraz va servi pentru a fi campion la US Open 2022.
Spaniolul îşi ţine serviciul şi va avea ocazia, în gameul următor, să încheie disputa: 5-2 în setul 4.
Alcaraz face breakul și e la două gameuri de câștigarea meciului. Ibericul pare mai proaspăt decât în setul anterior sau, mai degrabă, Ruud e din ce în ce mai obosit.
Carlos Alcaraz trimite 3 aşi şi câştigă uşor gameul de serviciu. În acest moment, după 3 ore şi două minute scurse de la începutul meciului, Carlitos a devenit jucătorul care a stat cel mai mult pe teren la un turneu de Grand Slam: 23 de ore şi 21 de minute.
Record absolut de prezenţă la Flushing Meadows. În cele 3 săptămâni (inclusiv calificări), în tribunele arenelor au luat loc 888.044 spectatori.
S-au scurs 3 ore de la primul serviciu, iar Ruud egalează la gameuri în setul 4, 2-2.
Cei doi jucători îşi fac serviciul relativ uşor şi e 2-1 pentru jucătorul iberic, în manşa a 4-a. La Murcia, oraşul natal al lui Alcaraz, nimeni nu doarme.
Alcaraz îşi ţine serviciul în debutul setului 4, de la 0-30.
Deşi e clar că e mai obosit decât oponentul, Alcaraz a dat dovadă de mult curaj şi a fost răsplătit pentru tenisul său pozitiv, în setul 3.
Carlos Alcaraz câştigă setul 3, deşi a fost dominat în multe momente de Ruud. Ibericul a fost mai lucid în tie-break şi e la doar un set de câştigarea primului Grand Slam din carieră şi la înscăunarea pe tronul clasamentului ATP. A fost primul tie-break câştigat de iberic la US Open anul acesta, din 5 jucate.
picture

Alcaraz a câştigat setul 3 al finalei cu Ruud, în tie-break

Alcaraz salvează două mingi de set şi îminge setul 3 în tie-break, după cel mai lung game al partidei. La cum se joacă, pare improbabil ca sportivul de 19 ani să mai revină în meci, dacă pierde setul 3.
picture

Punct de poveste între Alcaraz şi Ruud, în finala US Open

Game la 0 pentru Ruud, care pare jucătorul mai proaspăt şi care controlează mai bine schimburile.
Setul 3 intră în prelungiri, 5-5, după un game solid pentru iberic.
5-4 Ruud şi Alcaraz va servi sub o imensă presiune, pentru a rămâne în set. Carlitos a fost la un pas de un punct antologic în acest game.
picture

Carlos Alcaraz, la un pas să reuşească "punctul ultimilor ani" în tenis

Alcaraz trăieşte periculos. A fost condus cu 15-30 pe propriul serviciu, dar a revenit şi a restabilit egalitatea la 4.
Ruud continuă să fie dominant cu serviciul şi dă senzaţia că e în controlul partidei: 4-3.
Alcaraz încearcă tot mai mult să scurteze punctele, înţelegând că în duelurile de anduranţă adversarul are prima şansă. Probabil şi obosit, Carlitos vine tot mai des la fileu pentru a nu intra în schimburi lungi. 3-3 în manşa a treia după câteva atacuri inspirate ale tânărului de 19 ani.
Trei gameuri la rând pentru norvegian, care trece la conducere, 3-2. Ruud pare să aibă o viteză în plus faţă de Carlitos, în aceste momente.
Game modest pentru Alcaraz. După ce a avut şansa unui dublu break în setul 3, jocul ibericului s-a descompus. Ruud profită şi restabileşte egalitatea, 2-2, în setul 3.
Ruud îşi ţine serviciul, după ce a salvat o minge de break. 3-0 cu dublu break ar fi fost un avans greu de remontat pentru nordic. Aşa, Alcaraz are 2-1 şi serviciul, dar stă foarte prost la capitolul mingi de break convertite: 2/10.
Alcaraz face break în debutul setului 3, după o scurtă incredibilă, apoi îşi confirmă avantajul cu un game solid la serviciu: 2-0 pentru spaniol, în setul 3.
Cheia în setul secund a stat şi în viteza de deplasare. Probabil şi foarte obosit după 3 meciuri de 5 seturi, Carlitos nu a fost la fel de proaspăt.
Casper Ruud revine în finala US Open! Norvegianul a jucat magnific şi s-a impus cu 6-2 în setul secund!
Casper Ruud îşi face serviciul, cu minge de break salvată. E 5-2 şi nordicul e foarte aproape de a echilibra balanţa la seturi.
Break Ruud, care conduce cu 4-2 şi e favorit să câştige manşa secundă.
picture

Ruud şi Alcaraz au ridicat 23.000 de oameni în picioare, cu un punct magic

Fiecare jucător își ține serviciul relativ ușor și scorul devine 3-2 pentru Ruud, în setul secund. Norvegianul a avut totuşi de salvat o minge de break, însă a venit cu două servicii puternice şi nu l-a lăsat pe spaniol să intre din nou în avantaj, ca în primul set.
Alcaraz a câştigat cel puţin un set în toate cele 60 de meciuri jucate în 2022.
Nici Ruud ni pierde game pe propriul serviciu. 4-6, 2-1.
Game alb reuşit de tânărul jucător iberic, care egalează la 1 în manşa secundă. Alcaraz e extrem de motivat, aşa cum s-a văzut şi la finalul primului set.
Norvegianul deschide cu serviciul setul secund şi preia conducerea, 1-0.
Ruud - Alcaraz 4-6. Un singur break a făcut diferenţa în favoarea ibericului, în primul set al finalei US Open 2022.
picture

Aşa a câştigat Alcaraz primul set al finalei cu Ruud, de la US Open

5-4 pentru Alcaraz, care după pauză va servi pentru câştigarea setului întâi.
Carlos Alcaraz merge perfect cu serviciul, într-un game în care adversarul a dat dovadă de un fair-play absolut!
Un nou game uşor cu serviciul pentru norvegian. Ruud vine iar la un game, dar trebuie să devină mai periculos pe serviciul lui Carlitos, dacă vrea să salveze acest set.
4-2 Alcaraz, după ce ibericul închide gameul cu un as.
Tribunele Arthur Ashe sunt înţesate de vedete.
Game la 0 pentru Ruud, care a fost mult mai agresiv decât în startul partidei. 3-2 pentru Alcaraz, cu serviciul.
Alcaraz e unul dintre cei mai spectaculoşi jucători din lume şi a demonstrat asta încă din gameul trei al finalei US Open, cu Ruud. Break pentru iberic, după câteva puncte "marcă înregistrată".
picture

Alcaraz show, din startul finalei US Open! Punctul uluitor câştigat de Carlitos

Alcaraz a început ezitant gameul pe propriul serviciu, iar Ruud a avut două şanse consecutive de break. De la 15-40, Carlitos a servit perfect şi a reuşit să îşi apere gameul de serviciu: 1-1.
Ruud câştigă primul game al finalei, după ce a salvat două mingi de break.
UPDATE Începe finala de la Flushing Meadows. Se va juca cu acoperişul tras, pentru că la New York plouă.
UPDATE Finala de la US Open dintre Casper Ruud și Carlos Alcaraz consemnează mai multe premiere:
  • E prima oară în istorie când doi jucători luptă pentru primul lor titlu de Grand Slam, dar și pentru prima poziție în clasamentul ATP;
  • E prima finală de Grand Slam din istorie în care doi jucători luptă pentru locul 1 ATP fără ca vreunul dintre ei să mai fi fost lider mondial;
  • E pentru prima oară în ultimii 19 ani când liderul mondial se schimbă după US Open. La ediția din 2003, Juan Carlos Ferrero, care e acum antrenorul lui Alcaraz, urca pe prima treaptă a podiumului ATP după turneul de la Flushing Meadows;
  • E prima oară în istorie când doi jucători luptă pentru primul lor titlu de Grand Slam, după ce la anterioara întâlnire directă luptau pentru primul lor titlu de ATP 1000. În primăvară, Carlitos îl depășea pe Ruud în finala de la Miami.
UPDATE Algoritmii IBM îl văd pe Alcaraz câștigător la US Open, dar diferențele dintre cei doi finaliști sunt foarte mici: 52%-48% sunt probabilitățile de victorie, cu avantaj pentru iberic.
Știrea inițială

Preview finala de la US Open: Casper Ruud vs Carlos Alcaraz

Finala US Open 2022 se va disputa azi, de la ora 23:00, în direct pe Eurosport 1 și EurosportPlayer. Se vor întâlni Carlos Alcaraz și Casper Ruud, favoritul 3, respectiv 5. Singurii doi jucători care au adunat 60 sau mai multe victorii la nivel de turneu în ultimele 52 de săptămâni.
Miza este una uriașă. Câștigătorul își va trece în cont prima coroană la un turneu de Mare Slam, dar va deveni și lider mondial! Casper și Ruud au luptat pentru primul lor titlu de Masters, tot pe pământ american, la Miami la începutul acestui an. Carlos Alcaraz a câștigat acest concurs destul de confortabil în minimum de seturi: 7-5 6-4. Ultima dată când Miami Open și US Open au avut aceiași finaliști într-un sezon a fost în urmă cu exact zece ani, în 2012. Novak Djokovic a ridicat titlul la evenimentul Masters, iar Andy Murray și-a luat revanșa la New York mai târziu în cursul anului.

Primul norvegian câștigător sau cel mai tânăr număr 1 mondial?

Meciul este deja un factor de istorie. Este prima finală masculină de Grand Slam cu doi jucători care concurează atât pentru primul lor titlu major, cât și pentru nr. 1 mondial, o confruntare în care câștigătorul ia totul. În funcție de rezultat, o altă piatră de hotar va cădea duminică seara la New York. Ruud își propune să devină primul norvegian care a câștigat un titlu de Grand Slam, în timp ce Alcaraz caută să devină cel mai tânăr număr 1 din istoria clasamentului Pepperstone ATP, la vârsta de 19 ani și patru luni.

Cei mai tineri lideri ATP în istoria ATP Rankings

  • Lleyton Hewitt 20 ani și 9 luni
  • Marat Safin 20 ani și 10 luni
  • John McEnroe 21 ani și o lună
  • Andy Roddick 21 ani și 2 luni
  • Bjorn Borg 21 de ani și 3 luni
Carlos Alcaraz a câștigat primele trei meciuri la US Open fără să piardă set. Au urmat apoi trei adevărate thrillere, trei întâlniri câștigate în 5 seturi! Spaniolul a avut nevoie de cinci seturi pentru a trece, pe rând, de Marin Cilic, Jannik Sinner și Frances Tiafoe. O demonstrație clară a progreselor fizice făcute de tânărul de 19 ani în ultimele luni. În urmă cu un an, la New York, era forțat să se retragă din sferturile de finală împotriva lui Felix Auger-Aliassime, după ce a trecut prin cinci seturi grele în două meciuri precedente.

Specialist în meciurile de 5 seturi

Aș spune că acum sunt mai pregătit decât anul trecut", a spus Alcaraz, care a petrecut până acum 20 de ore și 19 minute pe teren în turneu. "Anul trecut tocmai am jucat trei turnee de Grand Slam înainte de US Open și jucasem un meci de cinci seturi. Acum am jucat mai multe meciuri de cinci seturi, sunt mai pregătit psihic și fizic", a spus ibericul, care deține un record imprionant la meciurile de cinci seturi: 8-1!
"Am pierdut unul în Australia anul acesta împotriva lui Berrettini, dar ar fi putut fi o victorie și pentru mine", a spus Alcaraz. "Momentul cheie este că pe final dau tot ce am mai bun. De aceea am câștigat atâtea partide de cinci seturi. Nu mi-e frică de finală după o astfel de calificare", a subliniat Alcaraz după succesul din semifinale.
Spaniolul are un moral bun și pentru că a câștigat cele două întâlniri anterioare cu Ruud. Alcaraz l-a învins pe norvegian pe zgură, la Marbella în 2021, înainte de a obține o nouă victorie în finala de la Miami din martie.
"Mă simt capabil să-l bat din nou", a spus Alcaraz. "A jucat deja o finală de Grand Slam și pentru mine totul va fi nou. O să încerc să arăt cea mai bună versiune a mea", spune Alcaraz.
Casper Ruud t.v. og Carlos Alcaraz

"Mă bucur că nu e Nadal de partea cealaltă a fileului!"

Casper Ruud va juca a doua finală de Mare Slam din carieră. Învins de Nadal la Roland Garros, norvegianul vede acum cu alți ochi întâlnirea cu Alcaraz. Spune că a învățat ceva din acel eșec.
"Vreau să spun că la Roland Garros, în finală, Nadal, evident, mi-a dat o bătaie bună", a spus Ruud. "După finală am spus: <Dacă voi mai ajunge vreodată în vreo finală, sper să nu fie Rafa de cealaltă parte a terenului. Cu el, cred că este o sarcină imposibilă pentru orice jucător. Mă bucur că nu este Rafa din nou>", a subliniat Ruud.
"Sper că sunt pregătit acum. Cel puțin știu puțin cu ce mă confrunt când pășesc pe teren, văd trofeul în spatele terenului, văd tone de vedete. Chiar și la Roland Garros, acolo erau familii regale care priveau. A fost o experiență puțin nouă pentru mine. Sper că duminică pot fi mai pregătit pentru asta", a adăugat nordicul
Ruud a arătat că este pregătit în orice circumstanțe în tururile precedente. Cel de-al cincilea cap de serie și-a păstrat calmul în fața favoritului publicului Tommy Paul, într-un meci de cinci seturi, în runda a treia, în timp ce triumful său în sferturile de finală, împotriva capului de serie 13 Matteo Berrettini a fost în contrast puternic cu acea bătălie. Ruud a realizat una dintre cele mai bune partide, dominând de la un capăt la altul, câștigând în trei seturi.
Norvegianul crede că va trebui să joace la fel de agresiv duminică dacă dorește să obțină prima victorie împotriva lui Alcaraz, la a treia încercare.

Câștigătorul ia 2,6 milioane $, finalistul jumătate

"Cred că dacă vreau să-l înving pe Carlos, va trebui să joc foarte precis cu toate loviturile mele puternice", a spus Ruud. "În special, voi încearca să-l țin puțin mai în spatele terenului, să joc lung la toate loviturile mele", e tactica anunțată. Ruud se teme de loviturile din vole ale spaniolului.
"Dacă joc cu adâncime bună și lungime bună, este mai greu să lovești din drop. Acesta va fi ceva asupra căruia voi încerca să mă concentrez", a încheiat Ruud.
Finala US Open 2022 are și o miză financiară. Câștigătorul titlului va încasa nu mai puțin de 2,6 milioane de dolari, în timp ce finalistul trebuie să se mulțumească doar cu jumătate din această sumă.
Până acum, în cariera lor, Ruud a adunat din premii ceva mai mult de 8 milioane de dolari, iar Alcaraz cu două milioane mai puțin.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo