Nu a fost tocmai sfârșitul la care visa Naomi Osaka. Cu lacrimi încă în ochi, japoneza a ridicat trofeul de campioană de la US Open după ce și-a învins în două seturi idolul, pe Serena Williams, în finală. Lacrimile aveau însă o explicație bizară la capătul unui meci în care tenisul excelent etalat de Osaka a fost trecut pe plan secund de ieșirile nervoase ale adversarei sale.
La numai 20 de ani, japoneza a devenit prima jucătoare din țara ei care se impune într-un turneu de Mare Șlem, demonstrându-și pe deplin talentul și anunțându-se drept o stea în devenire. Osaka a dat dovadă de o maturitate remarcabilă de-a lungul meciului, dominându-și mult mai cunoscuta adversară în multe momente și arătând numeroase sclipiri în joc în drumul spre victoria sa cu 6-2, 6-4. Este a treia jucătoare ce câștigă în premieră de un Mare Șlem în 2018, după Caroline Wozniacki și Simona Halep.
Meciul a început timid, cu ambele jucătoare revenind de la 0-30 în primul game pe propriul serviciu înainte ca Osaka să înceapă să o pună în dificultate pe Williams. Americanca nu a făcut cel mai bun meci al ei, însă a avut în față o adversară care nu i-a permis să-și liniștească gândurile și să intre în ritm, iar greșelile din partea favoritei nu au întârziat să apară. Osaka a salvat două mingi de break pentru a conduce cu 5-1 și a câștigat primul set două game-uri mai apoi, încrezătoare și stăpână pe sine.
Australian Open
Ebden/Purcell - Ram/Salisbury - Australian Open
ACUM O ORĂ
Nivelul tenisului s-a ridicat și mai mult în setul secund, iar după ce Williams a anulat o minge de break în game-ul trei, ea a reușit să se desprindă a 3-1 la a patra oportunitate pe serviciul advers. Partida promitea multe, însă a ajuns să fie umbrită de comportamentul lui Williams în cele ce au urmat.
Totul începuse la scorul de 1-1, când americanca a fost avertizată pentru „coaching” într-un moment în care antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, a părut să-i gesticuleze strategic din boxă. Vizibil iritată, Williams îi reproșase arbitrului decizia. La 3-1, americanca a făcut două duble-greșeli la rând, oferindu-i șansa de re-break Osakăi, iar japoneza a convertit-o. Williams a reacționat nervos, stricându-și racheta, gest pentru care a primit un al doilea avertisment și o penalizare cu un punct în game-ul următor.
Osaka a egalat la 3 cu mult calm și apoi a realizat încă un break, iar Williams a avut o discuție lungă cu arbitrul Carlos Ramos, pe care l-a făcut „mincinos” și „hoț” – moment în care a primit un al treilea avertisment și o penalizare cu un game. Lucrurile au degenerat atât pe teren, cât și în tribune, iar arbitrii turneului au fost chemați de către Williams pentru a lămuri situația. Jocul s-a reluat după minute bune cu Williams reușind să ducă scorul la 4-5, însă Osaka a servit apoi pentru câștigarea campionatului, cucerind titlul la a doua sa minge de meci.
După o îmbrățișare călduroasă oferită proaspetei campioane au urmat noi momente tensionate, inclusiv la festivitatea de premiere, unde Osaka a fost copleșită de evenimente, plângând în huiduielile publicului – adresate, până la urmă, întregii situații rar întâlnită la un astfel de nivel. Momentul de glorie al japonezei Osaka a părut să fie răpit la capătul unui meci care ar fi putut reprezenta un schimb de ștafetă în tenisul feminin, dar s-a încheiat haotic.
***
Seria de articole dedicate turneului de la US Open este susținută de Köber.
Australian Open
Simona Halep a anunțat la ce turnee joacă în următoarele 3 luni: "Vreau acolo înaine să mă las"
ACUM O ORĂ