Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT Povestea lui Ilie Năstase, campion la USOpen 1972. Primul Grand Slam al României

Irina Aldea

Publicat 19/03/2020 la 13:15 GMT+2

Ilie Năstase este primul tenismen care a reușit să ducă România pe cele mai înalte culmi ale tenisului mondial masculin, în 1972, atunci când a cucerit marele trofeu la US Open.

Nastase

Credit imagine: Getty Images

Întotdeauna va rămâne în istoria sportului alb drept primul lider mondial din ATP și unul dintre tenismenii care au avut un cuvânt greu de spus de-a lungul timpului. Nasty, așa cum este poreclit Ilie Năstase pentru multitudinea de poante pe care le făcea pe terenul de tenis, a ocupat locul 1 ATP în perioada 23 august 1973 – 2 iunie 1974.
Printre cele mai importante lucruri de știut despre Ilie Năstase este că e primul român care a cucerit un titlu de Grand Slam. Se întâmpla în 1972, la US Open, pe vremea când acest turneu se desfășura pe iarbă. Din postura de favorit numărul 4, Ilie Năstase (26 de ani) le-a anulat șansele celorlalți capi de serie (1 – Stan Smith, 2 – Ken Rosewall, 3 – Rod Laver). La acel moment, Ilie Năstase l-a învins într-un ultim act epic pe americanul Arthur Ashe, favorit nr. 6, scor 3–6, 6–3, 6–7(1–5), 6–4, 6–3.

Visul tenisului românesc a prins aripi odată cu Ilie Năstase

Acel titlu era primul de Grand Slam câștigat de Ilie Năstase în proba de simplu, anul următor el avea să triumfe şi la Roland Garros. În proba de dublu, Nasty a cucerit de-a lungul vremii trei titluri: Roland Garros 1970 (/ Ion Ţiriac), Wimbledon 1973 şi US Open 1975 (ambele / Jimmy Connors). La dublu mixt a câştigat Wimbledon 1970 şi 1972 (/ Rosemary Casals).
Nastase
Comentatorul finalei de la US Open din 1972 l-a numit la acea vreme pe Ilie cea mai puternică armă cu racheta de tenis a armatei române, el fiind încă de pe atunci cadru militar, legimat la Steaua. În proba de simplu, Ilie Năstase este singurul campion al României la US Open. În proba de dublu însă, el a fost egalat de Horia Tecău, care s-a impus alături de Jean-Julien Rojer la ediția din 2017.

1972, an de referință pentru tenisul românesc

La ediția din 1972, suprafața de joc de la US Open era iarba. În 1975 s-a trecut la zgură, pentru ca mai apoi, în 1978, să se treacă la ciment. Important de știut este că Ilie Năstase nu a câștigat marele trofeu la Flushing Meadows, ci la Forrest Hill, pentru că noile arene nu erau finalizate, iar România a avut pe tabloul principal doi reprezentanți, pe Ilie Năstase și Ion Țiriac.
Nastase
Până să ajungă în finală, Ilie Năstase i-a învins pe venezueleanul Jairo Velasco, englezul Roger Taylor, francezul Patrice Dominguez, de sud-africanul Bob Hewitt şi de australianul Fred Stolle. În semifinale s-au calificat trei americani (Ashe, Gorman și Richey) și un român. Ilie l-a învins pe Gorman în penultimul act cu 3-1 la seturi. Puțini știu că superstiția lui Ilie înainte de meciuri consta în a-și spăla singur șosetele pe care avea să le poarte.

Finala US Open 1972 cu Ashe drept mare favorit

Pe teren propriu, în fața a 15.000 de suporteri ameriani, Arthur Ashe pornea ca mare favorit în disputa cu Ilie Năstase. El avea deja două titluri de Grand Slam în palmares, iar serviciul îi funcționa excelent. A început perfect și părea că Năstase nu are suficiente arme pentru a-l opri din a cuceri al treilea titlu al carierei la acea ediție: 1-0 la seturi, 1-1, 2-1 şi 4-2 în setul trei.
Ilie a întors însă meciul în stilu-i caracteristic, pornind tot felul de dispute cu publicul pentru a destabiliza adversarul, de altfel bun prieten al lui în afara terenului de tenis. Până la urmă, Ilie a reușit să câștige finala de la US Open, pe 10 septembrie 1972, scor 3-6, 6-3, 6-7, 6-4, 6-3. Năstase a primit un cec în valoare de 25.000 de dolari. În 1972, turneul american a avut premii totale în valoare de 117.000 de dolari.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo