Tenis
US Open

De ce (nu) se bucură românii pentru Bianca Andreescu, triumfătoare în finala US Open 2019

Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol

Bianca Andreescu savoure son sacre à l'US Open 2019

Credit imagine: Getty Images

DeIrina Aldea
30/09/2019 la 10:38 | Actualizat 07/10/2019 la 13:50

Bianca Andreescu, în vârstă de 19 ani, a reușit sâmbătă să cucerească primul ei titlu de Grand Slam al carierei după o finală disputată cu marea campioană americană, Serena Williams (37 de ani), scor 6-3, 7-5. Nu a fost o premieră doar pentru Bianca, ci și pentru Canada, țara pe care o reprezintă, țara în care s-a născut (Mississauga, Ontario) și dezvoltat ca om și ca sportiv.

Desigur, primul contact cu tenisul a avut loc în România, la Pitești, pe când avea doar șapte ani. Patru ani mai târziu, Bianca a revenit în Canada alături de părinții ei și s-a înscris la Centrul de pregătire U14 al Canadei, localizat la Toronto. Talentul și potențialul ei au fost imediat identificate în Canada, iar 8 ani mai târziu a câștigat deja primul ei trofeu de Mare Șlem. Grație acestei confirmări uriașe, Bianca este considerată noua stea a tenisului mondial feminin. O întrebare legată de ea continua să-i preocupe pe tot mai mulți.

A cui este, de fapt, Bianca?

Tenis

Previziune sumbră pentru Bianca Andreescu: "Nu va mai rămâne între primele 10 jucătoare ale lumii"

31/05/2020 LA 11:04

“Reprezintă Canada, nu România!”; “Au plecat din România, plecați să rămână!”; “Am devenit toți canadieni! Nu mai poate ea de România”; “Dacă ea nu a avut nevoie de România, nici românii nu au nevoie de ea”, sunt câteva dintre opiniile (contra) apărute în social media după victoria Biancăi Andreescu la Flushing Meadows. Desigur, am selectat doar câteva, veninul împroșcat pe rețelele de socializare este cu mult mai “impresionant” decât atât.

Personal, consider că este absolut firesc să alegi în viață varianta care-ți poate oferi o marjă de reușită mai mare, iar între Canada și România, cel puțin privind ramura spotului, nu încape comparație. Este adevărat, poporul român s-a dovedit a fi foarte talentat de-a lungul timpului, însă ce folos dacă nu există condiții, context și ajutor pentru a reuși? În Canada, de pildă, lucrurile sunt mai limpezi. Iată, canadienii au scos o campioană de Grand Slam pe baza rădăcinilor românești. Și noi am avut-o pe Virginia, l-am avut pe Ilie, o avem pe Simona, însă care este aportul statului, al federației? Zero. Reușitele lor se datorează în mod exclusiv muncii lor, iar Bianca este conștientă de acest aspect.

Canada e o ţară atât extraordinară, e atât de multiculturală, încât nu am avut nicio problemă să cresc având părinţi români. De aceea îmi iubesc ţara atât de mult. Nu pot să le mulţumesc suficient celor de la federaţia canadiană pentru tot ce au făcut. Am fost cu ei de când aveam zece ani şi programele pe care le-au pus şi e pun în aplicare au făcut bine, nu numai mie, ci şi altor sportivi canadieni. Cu siguranţă, fără ajutorul lor nu aş fi aici" – Bianca Andreescu

Tenisul, mai mult decât un sport național, mai mult decât Simona Halep și atât

Am ales din mediul online și câteva opinii pro succesului Biancăi Andreescu, păreri care au subliniat mai ales reușita excepțională pe care Bianca a înregistrat-o în finala de la US Open 2019. “Am emoții ca la orice româncă”; “Româncă sau canadiancă, eu o susțin pentru atitudinea ei”; “Numele de <Andreescu>, cel mai puternic argument! Bianca reprezintă Canada, dar e româncă”; “Bianca s-a luat la trântă cu toate marile campioane, trebuie să fie ceva românesc la mijloc”, sunt câteva dintre comentariile pe care eu le-am găsit interesante și demne de împărtășit.

Perseverența, îndârjirea, curajul și atitudinea Biancăi Andreescu la US Open 2019 au cucerit pe (aproape) toată lumea, asta pentru că în acest tablou intervin și vârsta ei, dar și lipsa experienței. Potențialul există, o frântură din el a fost confirmat deja, iar o parte a românilor sunt de acord că Bianca nu și-a uitat originile și că a preluat o parte din “încăpățânarea” ei și din partea bunicilor, care au rămas în România. Noua campioană de la US Open le dă dreptate acestor români cu o declarație pe care a făcut-o înainte de a disputa finala la New York.

"Părinții mei sunt din România, dar au venit în Canada acum 20 de ani. Toată familia mea e însă în România și încerc în fiecare an să mă duc acolo să-i văd. Cred că ce am luat din România este pasiunea mea pentru acest sport" - Bianca Andreescu, pentru RTVNY
Tenis

Bianca Andreescu, dezvăluire neașteptată înainte de revenirea pe teren: "Uneori mă prefac"

25/05/2020 LA 07:27
Tenis

"Idolul transformat în rival" | Bianca Andreescu, despre legătura specială cu Simona Halep

06/05/2020 LA 13:48
Subiecte asemănătoare
TenisUS OpenBianca Andreescu
Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol

Ultimele știri

Tenis

"Acum doi ani azi. Mulțumesc, Darren Cahill". Simona Halep și disputa câștigată cu mintea

ACUM O ORĂ

Ultimele videoclipuri

Tenis

Rafael Nadal, campion en-titre la US Open și Roland Garros, interviu Eurosport

00:01:46

Cele mai populare

Fotbal

Premier League revine din 17 iunie la Eurosport!

ACUM 5 ORE