După ce John McEnroe și Bjorn Borg, doi titani ai tenisului, s-au întâlnit și în ultimul act de la Wimbledon din același an, într-o finală considerată de cei mai mulți una dintre cele mai frumoase finale de Grand Slam din istorie, câștigată de jucătorul suedez cu scorul de 1-6, 7-5, 6-3, 6-7, 8-6.
La nici două luni de la acea întâlnire, cei doi se reîntâlneau în ultimul act al unui turneu de Grand Slam. Chiar dacă această finală nu a primit aprecierea finalei de la All England Club, ultimul act de la New York rămâne un punct important în carierele celor doi jucători.
Venit la US Open în postura de campion la Roland Garros și Wimbledon pentru al treilea an consecutiv, suedezul Bjorn Borg încerca să realizeze Grand Slam-ul calendaristic, ținând cont că în acel an Australian Open s-a disputat în luna decembrie. De asemenea, Bjorn Borg căuta să se impună pentru prima oară la New York, US Open fiind un turneu interzis pentru acesta. Câștigător a 11 titluri de Grand Slam, Bjorn Borg nu s-a impus niciodată la US Open, având cinci finale consecutive pierdute, în perioada 1976-1980.
US Open
Marion Bartoli, despre performanța Emmei Răducanu: "Nu poți fi norocoasă 10 meciuri la rând"
19/09/2021 LA 11:52

John McEnroe-Bjorn Borg, confruntarea secolului 20

John McEnroe, un stângaci, Bjorn Borg, un dreptaci. Suedezul, un jucător calm, rezervat în declarații și John McEnroe, rebelul circuitului, care se certa cu arbitrii sau cu spectatorii aflați în tribune, pentru a își distrage adversarii. Cu toate acestea, John McEnroe și Bjorn Borg s-au respectat întotdeauna, iar lucrul acesta s-a văzut și la finala de la Wimbledon din acel an.
Chiar dacă era capul de afiș al vremurilor respective, puțini se așteptau la o reeditare a finalei de la Wimbledon în ceea ce privește spectacolul, ținând cont de forma fizică nu foarte bună a celor doi jucători, care s-au confruntat cu accidentări pe durata turneului, dar și din cauza temperaturilor extrem de ridicate. În prima zi a turneului, la nivelul terenului, s-au înregistrat aproximativ 48 de grade Celsius. Cu toate acestea, publicul de la New York a avut parte de un nou meci clasic.
Primul set a fost câștigat de John McEnroe la tiebreak, într-un set în care serviciul lui Borg nu a funcționat la standardele obișnuite, în mod special al doilea serviciu, care l-a costat în tiebreak-ul primului set. Setul doi a fost un adevărat coșmar pentru suedez, acesta ratând 14 din 22 de mingi la primul serviciu. Nici lovitura de backhand nu l-a ajutat, părând neputincios în fața americanului. După două seturi câștigate de McEnroe cu 7-6, 6-1, dar mai ales în urma prestației arătate de Borg până în acel moment, favoritul publicului de la New York era deja cu o mână pe trofeu.

Bjorn Borg, regele în cinci seturi

Setul trei a continuat în aceeași notă pentru Borg, care nu și-a regăsit serviciul. Cu toate acestea, la scorul de 4-3, suedezul a reușit break-ul și s-a aflat în postura în care a servit pentru setul trei. Din păcate pentru acesta, serviciul nu l-a ajutat nici de data aceasta, iar setul al treilea a ajuns la tiebreak. Condus cu 1-3 în timp ce americanul avea încă un serviciu, Borg a revenit parcă de nicăieri și a lovit cinci mingi câștigătoare în acel tiebreak, mingi care l-au readus în meci.
Reușind să câștige setul trei, acele mingi câștigătoare au produs declicul de care avea nevoie suedezul, care a reușit să câștige și setul al patrulea, cu 7-5. În autobiografia sa, McEnroe a rememorat partida, spunând că Borg a profitat de condiția fizică mai bună, revenind în meci și cu gândul la partida de la Wimbledon. În acel moment, toate lucrurile mergeau în favoarea suedezului, mai ales că din 1976, acesta avea 13 partide la rând în care a ieșit victorios în urma partidelor de cinci seturi.
Cu toate acestea, la 3-3 în setul decisiv, serviciul prost al lui Borg a revenit. Două duble greșeli i-au adus două mingi de break americanului. Borg a reușit să salveze doar una, iar McEnroe nu a ratat și a servit foarte bine, câștigând setul decisiv cu 6-4.
În cartea sa, McEnroe a rememorat finalul partidei, atunci când cei doi au ajuns la fileu pentru a își strânge mâna: "Când am dat mâna, am putut să văd că era pur și simplu devastat". Chiar dacă nu a rămas în memoria colectivă precum finala de la Wimbledon din același an, finala de 4 ore și 10 minute de la US Open 1980 va rămâne un punct de cotitură pentru cei doi mari campioni, în mod special pentru Borg, care nu a mai fost niciodată la fel.
Orice lovitură de la US Open de pe Eurosport vă este oferită de Unibet.
US Open
"Emma, ce faci cu banii de la US Open?". Răspuns de mare campioană oferit de Răducanu
17/09/2021 LA 11:21
US Open
Emma Răducanu, despre cea mai importantă lecție primită de la părinții ei: "Mă forțez la maximum"
17/09/2021 LA 05:44