În 1993, la turneul de la Hamburg, lumea sportului asista la una dintre cele mai șocante scene văzute vreodată pe terenul de tenis. Monica Seleș a fost înjunghiată în timpul sfertului de finală pe care îl disputa în fața Magdalenei Maleeva, într-o perioadă în care aceasta domina tenisul feminin.
În 1995, în finala de la US Open, Steffi Graf și Monica Seles se întâlneau pentru prima oară de la acel incident în care agresorul, un individ obsedat de Steffi Graf, o atacase pe Seles. Finala așteptată de toată lumea avea să se dispute în condiții de tensiune maximă, atât în contextul incidentului nefericit de la Hamburg, dar și în legătură starea emoțională în care a intrat Steffi în turneu. Cu o lună înainte, tatăl ei, Peter Graf, fusese arestat și acuzat de evaziune fiscală. Potrivit lui Graf, ediția din 1995 de la US Open a fost cel mai dificil turneu în care a participat vreodată.

"Obișnuiam să mă simt în siguranță când stăteam pe scaun"

US Open
Marion Bartoli, despre performanța Emmei Răducanu: "Nu poți fi norocoasă 10 meciuri la rând"
19/09/2021 LA 11:52
După ce a stat departe de teren mai bine de doi ani, Monica Seles a revenit în august 1995, câștigând Openul Canadian, într-o manieră absolut impresionantă, ținând cont de cele întâmplate. Ajunsă în finala de la US Open, acolo unde o întâlnea pe Graf, a uitat de orice temere atunci când a intrat pe teren.
După ce nu a pierdut vreun set până în finală, Monica Seles a crezut pentru un moment că a câștigat și primul set al finalei. La 6-5 în tiebreak, aceasta a servit ceea ce foarte multă lume a crezut că este un as, îndreptându-se către banca ei. Cu toate acestea, în urma unei decizii întârziate, s-a stabilit că serviciul a fost în out, iar Seles a revenit pe teren. Din acel moment, soarta meciului s-a schimbat, iar Graf a câștigat setul.
Frustrarea cauzată de out-ul întârziat al arbitrilor a motivat-o pe Seles, care a reușit un set al doilea perfect, câștigat cu 6-0. Acel set al doilea a fost primul set câștigat la 0 într-o finală de US Open în fața unei foste campioane a turneului de la Flushing Meadows.
Cu toate acestea, Steffi Graf a revenit în urma șocului cauzat de setul pierdut la 0, iar Seles nu a mai putut menține același ritm. Setul decisiv a fost câștigat de Steffi cu scorul de 6-3, reușind să se impună astfel în finala ediției de la US Open cu scorul de 7-6, 0-6, 6-3, într-una dintre partidele memorabile de la New York.
Cele două s-au îmbrățișat la fileu, iar imediat după partidă, Monica Seles a spus "am luat decizia cea bună, viața merge înainte". Astfel, finala de la US Open 1995 a avut două certitudini: Steffi Graf a câștigat un nou titlu de Grand Slam, în timp ce Monica Seles și-a recâștigat încrederea în forțele proprii, fiind convinsă că poate câștiga un turneu de Grand Slam din nou.
Orice lovitură de la US Open de pe Eurosport vă este oferită de Unibet.
US Open
"Emma, ce faci cu banii de la US Open?". Răspuns de mare campioană oferit de Răducanu
17/09/2021 LA 11:21
US Open
Emma Răducanu, despre cea mai importantă lecție primită de la părinții ei: "Mă forțez la maximum"
17/09/2021 LA 05:44