În sferturile de finală ale ediției din 2001 de la US Open, cei doi legendari tenismeni americani, Pete Sampras și Andre Agassi, se întâlneau într-un nou episod al rivalității considerate una dintre cele mai mari din istorie. Partida a fost câștigată de Pete Sampras cu scorul de 6-7(7), 7-6(2), 7-6(2), 7-6(5).
De-a lungul carierelor fabuloase ale celor doi, Sampras și Agassi s-au întâlnit de 34 de ori, Sampras conducând în meciurile directe cu scorul de 20-14. Unul dintre cele mai mari meciuri din istoria US Open a avut loc în sferturile de finală ale ediției din 2001, atunci când cei doi deja erau trecuți de vârsta de 30 de ani, considerați de unii la vremea aceea trecuți de cea mai bună perioadă a carierei lor. Pe 5 septembrie 2001, atunci când a avut loc partida din sferturile de finală, Pete Sampras avea 30 de ani, în timp ce Agassi avea 31.

Meciul de peste 3 ore și jumătate fără break de la US Open

US Open
Începe US Open 2022. Top 10 lovituri de la ediția de anul trecut de la Flushing Meadows
28/08/2022 LA 20:06
Cele două legende au intrat pe teren și au oferit publicului din New York un adevărat clasic. Patru seturi decise la tiebreak, fără ca vreunul dintre jucători să își piardă serviciul. Cu cele două stiluri în oglindă, cu foarte puține erori de cele două părți ale fileului și cu servicii plasate foarte bine, Sampras și Agassi au avut nevoie de patru tiebreak-uri pentru a fi despărțiți.
Agassi venea după o victorie în optimile de finală în fața unui tânăr elvețian pe nume Roger Federer, în timp ce Sampras avusese parte de 12 luni de uitat, ajungând la 17 turnee fără vreun titlu, trecând în optimi de Patrick Rafter, câștigător la Flushing Meadows în 1997 și 1998.
Primul set i-a revenit lui Andre Agassi, care a câștigat tiebreak-ul la 7, după ce Pete a condus cu 6-3. Setul al doilea s-a derulat exact la fel ca primul până la scorul de 6-6. Dacă ar exista jocul perfect de tenis, acolo unde jucătorilor le iese absolut orice, probabil acesta ar fi. Spre deosebire de primul set, cel de al doilea i-a revenit lui Sampras, câștigat la tiebreak de acesta cu 7-2, după o serie impresionantă de lovituri de dreapta. Setul trei, același scenariu, tiebreak-ul fiind momentul în care Agassi începea să greșească mai mult.

Standing Ovation din partea publicului prezent pe Arthur Ashe Stadium

În setul al patrulea, la marginea terenului, aproape de ușa care ducea către vestiare, Steffi Graf și-a făcut apariția în încercarea de a îl motiva pe Andre Agassi de a reuși un break în fața lui Sampras, lucru aproape imposibil, ținând cont că acesta a avut momente în care servea cu serviciul al doilea cu peste 190 de kilometri la oră.
În momentul în care cei doi titani au ajuns la un nou tiebreak în setul al patrulea, publicul prezent pe Arthur Ashe Stadium s-a ridicat în picioare, oferind un standing ovation pentru lupta fantastică oferită de cei doi pe teren.
Agassi a condus în acel tiebreak, dar trei ași din partea lui Sampras au spulberat aproape orice speranță pentru Andre, care în fața a două mingi de meci pentru rivalul său, a trimis în fileu. Astfel, unul dintre cele mai mari meciuri din istoria US Open lua sfârșit, cu Pete Sampras ieșind învingător.
"A fost un moment fantastic când publicul s-a ridicat în picioare și a aplaudat. Nu am jucat niciodată un meci în care niciunul dintre noi nu a pierdut vreun game pe propriul serviciu. A fost o reală plăcere să joc astăzi. Energia a fost fantastică, mereu se face diferența la câteva puncte când joc cu Andre. Este un jucător nemaipomenit și este cel mai bun jucător cu care am jucat de-a lungul anilor", a spus Pete Sampras după partidă.
În semifinalele din 2001, Pete Sampras a reușit să treacă și de Marat Safin, campionul din 2000 de la US Open, ajungând în finală, acolo unde a fost învins de australianul Lleyton Hewitt.
Orice lovitură de la US Open de pe Eurosport vă este oferită de Unibet.
US Open
Djokovic spune aproape sigur "Adio, US Open".Noile protocoale anti-COVID diminuează șansele sârbului
03/08/2022 LA 08:22
US Open
Djokovic se pregătește ca și cum va juca la US Open. Anunțul sârbului și ce le-a transmis fanilor
30/07/2022 LA 16:18