Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#ReveniriDeLegendă US Open | Nadal și Thiem au oferit un thriller în sferturile ediției din 2018

Nicu Savin

Publicat 09/09/2021 la 03:12 GMT+3

US Open 2021 este în plină desfășurare, iar eurosport.ro vă propune o întoarcere în timp pentru a rememora cele mai grandioase partide din istoria Openului American, care vor rămâne pentru eternitate în memoria fanilor.

Dominic Thiem Rafael Nadal | Tennis US Open 2018 | ESP Player Feature

Credit imagine: Getty Images

Dacă un meci de tenis poate fi asemănat cu o luptă de gladiatori, care trebuie să se bată până când doar unul rămâne în picioare, confruntarea dintre Rafael Nadal și Dominic Thiem de la US Open 2018 este printre cele mai bune exemple.
Cei doi s-au întâlnit în sferturile de finală, iar contextul era diferint pentru fiecare dintre ei. Nadal era liderul mondial și câștigase deja de 3 ori Grand Slam-ul american (2010, 2013 și 2017), în timp ce Thiem era un star încă în ascensiune, ajungând pentru prima dată în sferturi la turneul de peste ocean.
Parcursul până în sferturi nu fusese deloc simplu pentru niciunul dintre cei doi jucători. Thiem avusese nevoie de 5 seturi pentru a trece de Steve Johnson în turul secund și pierduse set și în turul 3 împotriva lui Taylor Fritz. Totuși, austriacul era ceva mai odihnit, deoarece câștigase în minimum de seturi meciul din optimi cu Kevin Anderson. În schimb, Nadal venea după 2 meciuri de la 4 seturi: contra lui Karen Khachanov în turul 3 (toate seturile câștigate de Rafa au fost la tie-break) și contra lui Basilashvili în optimi.
Nadal și Thiem se întâlniseră de 10 ori în carieră până în acel moment, dar toate confruntările directe fuseseră pe zgură. Nadal conducea cu 10-3, ultima dispută fiind finala de la Roland Garros din acel an 2018, câștigată fără drept de apel de Matador.
Rafael Nadal (US Open 2018)

US Open 2018 | Nadal l-a învins pe Thiem, deși austriacul a câștigat mai multe puncte

Disputat în sesiunea de seară a zilei de 4 septembrie 2018, pe Arena Arthur Ashe, meciul dintre Nadal și Thiem a început cum nu se putea mai prost pentru iberic, care a pierdut primul set cu 6-0. Astfel, Thiem devenea doar al 2-lea jucător din istorie care îi ia un set la zero lui Nadal la US Open (primul fusese Andy Roddick, în 2004).
Dar Nadal nu s-a panicat, și-a crescut nivelul jocului și a echilibrat partida, reușind să câștige setul secund cu 6-4. Setul 3 a fost o monstră de tenis din partea ambilor jucători, care s-au întrecut în lovituri direct câștigătoare (18-17 pentru Thiem). Nadal a avut nervii mai tari și a fost mai eficient în cele mai importante momente, câștigând în cele din urmă cu 7-5.
Cu un moral mai bun, Nadal era mare favorit să încheie partida în 4 seturi, dar Thiem s-a autodepășit în multe momente și după 81 de minute a câștigat la tie-break, trimițând partida în decisiv. Spectatorii de pe Arthur Ahe au avut parte și de un set 5 la fel de memorabil precum meciul în sine. O astfel de confruntare nu se putea decide decât la tie-break, după 12 game-uri pline de intensitate. Experiența lui Nadal a avut câștig de cauză în final (7-5 în tie-break-ul decisivului).
Statistica meciului demonstrează cu vârf și îndesat echilibrul care a fost pe teren. Oarecum paradoxal, Dominic Thiem a câștigat mai mult puncte decât Nadal (171-165), dar în tenis nu câștigă cine punctează mai mult, ci mai degrabă cine punctează constant sau cine greșește mai puțin în momentele decisive.
Nadal - Thiem, US Open 2018

US Open 2018 | Nadal - Thiem, al 2-lea cel mai lung meci din istoria turneului

Așadar, la ora 02:02 dimineața, după 4 ore și 49 de minute de luptă aprigă, Nadal obținea biletele pentru semifinale, devenind singurul jucător din circuit care atingea această fază a competiției la toate cele 4 turnee de Grand Slam din 2018. Partida a fost a 2-a cea mai lungă din istoria US Open, după celebra bătălie dintre Stefan Edberg și Michael Chang, din semifinalele ediției din 1992 (5 ore și 26 de minute).
"Îmi voi aminti întotdeauna despre acest meci. Tenisul este crud uneori, pentru că un astfel de meci nu ar trebui să aibă un învins, dar trebuie tot timpul să existe unul", a spus Thiem la finalul partidei.
Epuizarea fizică și-a spus cuvântul pentru Nadal în semifinale. După ce a pierdut primele 2 seturi ale duelului cu Juan Martin del Potro, El Matador a declarat forfait, punând astfel capăt seriei de 12 victorii consecutive la US Open.
Thiem a trebuit să aștepte 2 ani pentru a-și lua revanșa în fața lui Rafa, dar până atunci a mai suferit un eșec important în fața acestuia, în finala de la Roland Garros din 2019. Totuși, în sferturile de la Australian Open 2020, austriacul a obținut prima sa mare victorie în fața lui Nadal (3-1 la seturi). În același an, Thiem a reușit, în sfârșit, să câștige primul său titlu de Grand Slam, chiar la US Open, după o finală epică cu Alexander Zverev.
Orice lovitură de la US Open vă este oferită de Unibet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo