Roger Federer a pus tenisul în stare de alertă în momentul în care, într-un discurs de la Zurich, a vorbit mai apăsat decât oricând despre iminența retragerii. Fanilor tenisului le-a revenit însă inima la loc după ce campionul elvețian, care va împlini 40 de ani la începutul lunii august, și-a lansat pregătirile pentru noul sezon, respectându-și planul de a merge la Dubai.

Dacă va fi apt din punct de vedere fizic, Federer va juca un calendar complet

Într-o perioadă tulbure pentru tenisul mondial, în care nici măcar ATP și WTA nu au afișat decât programul competițional pentru primele două luni, Roger Federer nu a anunțat încă exact la ce turnee intenționează să participe în 2021. Pentru moment, își propune să se pregătească pentru startul Australian Open-ului, amânat cu trei săptămâni pentru 8 februarie.
Laver Cup
Părinții lui Roger Federer au vorbit în premieră despre retragerea lui Roger. Cel mai dureros moment
ACUM 3 ORE
"Vom discuta în detaliu calendarul când vom aduna mai multe informații. Este și foarte dificil să o facem acum, când nu există prea multe date fixate. Mergem înainte, încercând să ne pregătim pentru un sezon complet. Ne vom antrena la Dubai, apoi vom vedea. Primul obiectiv este să pergătim startul de 2021, când vom putea juca. Aș putea nominaliza Wimbledonul, pentru că, evident, acesta este întotdeauna un obiectiv important pentru noi", a declarat Ivan Ljubicic, devenit antrenorul lui Federer în 2016.

Revenire în forță la Australian Open, episodul 2?

2020 a fost un an ratat pentru Roger Federer, din cauza problemelor la genunchi. Elvețianul a avut nevoie de două intervenții chirurgicale și nu a jucat decât la Australian Open.
Dacă va reuși să fie gata pentru startul Australian Open 2021, atunci revenirea lui Federer pe teren se va produce la peste 12 luni de la ultimul meci oficial, adică după cea mai lungă absență din circuit înregistrată în carieră.
Evident, întreagă lume a tenisului se întreabă dacă în 2021 Federer ar putea repeta incredibila revenire din 2017. Cu patru ani în urmă, elvețianul a repornit din blocstarturi cu accelerația la podea după o accidentare la spate, câștigând două dintre cele patru titluri de Grand Slam puse în joc, mai întâi la Australian Open și apoi la Wimbledon. Per total, Federer câștiga șapte trofee, mai mult decât în oricare alt an după 2007. În acest moment însă, apropierea de aniversarea de 40 de ani, un prag la care cei mai mulți atleți profesioniști au încheiat de mult conturile cu sportul de performanță, îngreunează misiunea lui Federer, iar pauza forțată luată este de două ori mai lungă.
Mulți oameni cu experiență vastă în tenis se întreabă și în ce măsură Federer ar mai găsi suficientă motivație în condițiile în care se va juca, aproape tot timpul, cu tribune goale. Frații Bryan au renunțat anul trecut la US Open-ul de adio tocmai din cauza absenților fanilor, punând punct final impresionantelor lor cariere.
Rămâne de văzut cât vor reuși fanii tenisului să se mai bucure de tenisul elegant al marelui Roger Federer și dacă elvețianul va fi prezent la Australian Open 2021, turneu transmis în direct și în exclusivitate de Eurosport și Eurosport Player.
Laver Cup
"Hai să evităm asta!" Ce l-a pus Federer pe Djokovic să facă la 3-6, 2-3 cu Auger-Aliassime
ACUM 4 ORE
Laver Cup
Sorana Cîrstea, mesaj emoţionant după retragerea lui Roger Federer
ACUM 12 ORE