Victoria Azarenka a oprit cursa Serenei Williams pentru al 24-lea titlu de Mare Șlem al carierei, deși americanca a reușit un start fabulos de meci. Serena a lovit cu forța cu care picăturile de ploaie se loveau năprasnic de acoperișul celei mai mari arene de tenis a lumii, evadând pe tabelă la 4-0 în doar 14 minute. Azarenka nu s-a regăsit în primul set, punând primul serviciu în teren doar cu o frecvență de 52%, în timp ce de partea cealaltă a fileului Serena Williams reușea unul dintre cele mai bune seturi ale sale de la revenirea în circuit după nașterea fiicei sale, Olimpia, impresionând prin intensitate, concentrare și, nu în ultimul rând, deplasare în teren. Raportul loviturilor câștigătoare arăta o diferență drastică, 12-4 în favoarea americancei, cu toate că ultimele două game-uri ale setului au fost extrem de disputate, bielorusei lipsindu-i exact finalizarea după ce își procurase minge de break și apoi condusese cu 40-0 pe lansare.
Serena Williams părea că își va continua defilarea, la 1-0 la seturi, 1-0 și minge de break în start de set doi. Azarenka a reușit însă să se agațe de joc, a descătușat reverul și, grăbind din ce în ce mai mult ritmul de reluare a punctelor la serviciu, și-a betonat jocul pe lansare, ajungând să aibă o superbă serie de 13 puncte câștigate. Între două ture la zero pe lansare ale bielorusei, Serena Williams și-a pierdut suflul pe propriul serviciu și, într-un set în care, per total, nu a câștigat niciunul dintre cele șapte puncte începute cu mingea a doua, a cedat break. Un detaliu la fel de impresionant și important al statisticii: deși a continuat să dea tare în minge, să joace agresiv pentru a rupe liniile, Azarenka a comis o singură greșeală în acest set secund, în goana sa spre decisiv.
Meciul câștigase în intensitate, arătând din ce în ce mai mult a confruntare între doi foști lideri mondiali, însă pe cât de scurte fuseseră punctele în primul set, pe atât de greu începea să răsufle Serena, crescând totodată intensitatea decibelilor în raliu.
Tenis
Gabriela Ruse, prima victorie românească la Australian Open 2022. Meci perfect al sportivei noastre
ACUM 6 MINUTE
Setul decisiv a adus un nou șoc. Williams a câștigat apăsat primul punct, însă Azarenka a revenit cu dârzenia cu care luptase în actul anterior pentru a supraviețui, adjudecându-și primul game. Apoi, americanca a scăpat de sub control tura pe lansare, începută cu winner și două servicii imparabile: o greșeală dintr-o poziție extrem de favorabilă i-a frânt ritmul, dându-i aripi Vikăi, care a lovit câștigător de două ori. În ultimul dintre aceste două raliuri însă, Serena Williams s-a accidentat la gleznă, americanca zăbovind pentru a masa zona, înainte de a opri reluarea partidei și a cere îngrijiri medicale.
Petrecând cea mai mare parte a următoarelor minute cu ochii închiși pe scaunul său, Victoria Azarenka a rămas conectată la meci, reușind la reluare să smulgă break-ul și, mai departe, să conserve avantajul, nelăsându-i americancei mai mult de două puncte în game-urile proprii.
Cu această a 11-a victorie consecutivă obținută după 12 luni cu zero meciuri câștigate, Victoria Azarenka va reveni în Top 15 mondial. Azarenka a obținut a cincea victorie a carierei în fața Serenei Williams, din 23 de partide, câștigând duelul mămicilor din semifinalele US Open.