Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Djokovic, nervi de oțel. Sârbul a dezvăluit ce a făcut la 0-2 la seturi, în duelul cu Sinner

Cristian Mihală

Actualizat 06/07/2022 la 08:53 GMT+3

Novak Djokovic a explicat revenirea contra lui Jannik Sinner, din sferturile Wimbledon 2022. Condus cu 2-0 la seturi de italian, sârbul s-a metamorfozat, reușind un come-back de zile mari.

Cele mai tari puncte de marți, de la Wimbledon. "Avionul" Djokovic, doar locul 2 în TOP

Jucătorul sârb de tenis Novak Djokovic (3 ATP, principal favorit) s-a calificat miercuri în semifinalele turneului de Mare Şlem de la Wimbledon după ce a trecut în cinci seturi, 5-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-2, de italianul Jannik Sinner (13 ATP, favorit nr. 10).
Preț de două seturi, sextuplul campion de la Wimbledon a fost de nerecunoscut, e adevărat, în condițiile în care oponentul a jucat în unele momente încântător, lovind mingea foarte devreme și nedându-i timp sârbului să se poziționeze ideal. Nole a admis că a făcut o partidă slabă preț de două seturi și și-a explicat revenirea de excepție.
"A fost emoționant să fac parte dintr-un astfel de meci. Nu am fost eu în primele două seturi, dar după aceea cred că am jucat un meci complet nou, sincer. De la începutul setului al treilea am făcut trei manșe foarte solide. Au fost seturi de o calitate foarte bună. Când am făcut primul break, la inceputul setului al treilea, am simțit că mi-am găsit ritmul și tempo-ul în fiecare dintre loviturile mele. Azi am trăit două meciuri diferite și m-am simțit complet diferit.
Am inceput destul de bine, am avut 4-1 și minge de break pentru a obține dublu break. Acolo a început el să servească foarte bine. Apoi am fost împotriva vântului și am făcut un joc foarte prost pe serviciu, cu două duble greșeli. Mi-am pierdut serviciul și inerția a făcut ca totul să fie în favoarea lui. Am început să mă îndoiesc de loviturile mele și el a început să creadă tot mai mult în el însuși. A avut o mentalitate mai bună pe teren, mai multă încredere, a început să dicteze jocul. Nu am ținut în schimburi, am ratam foarte mult, am fost foarte pasiv. La acest nivel, și mai ales pe iarbă, totul se întâmplă foarte repede. De asemenea, nu am servit bine de la finalul primului set. Tot setul al doilea el mi-a citit jocul, a atacat pe serviciile mele. Am fost foarte defensiv, într-adevăr și nu păreau multe lucruri pozitive care să mă țină în meci.
Dar mereu am crezut că mă pot întoarce. Știu că am ceva experiență care mă poate ajuta să gestionez aceste situații. Nu am avut probleme fizice sau ceva de genul, pur și simplu a fost nevoie să îmi găsesc ritmul. Am simțit că începutul celui de-al treilea set a fost vital, știam că dacă îi sparg serviciul pot face ca lucrurile să se întoarcă în favoarea mea. Și așa a fost", a spus Djokovic la conferința de presă.

Bătălia psihologică din disputa Djokovic - Sinner

Momentul cheie al partidei a fost reprezentat de startul setului 3. După două manșe pierdute, Novak s-a "resetat", cu ajutorul unui discurs motivațional. Odată break-ul realizat devreme în setul 3, sârbul nu s-a mai raportat în niciun moment la ce se întâmplase până atunci și a fost extrem de pozitiv în tot ce a făcut pe teren.
"A fost o discuție motivațională cu mine însumi, un discurs motivațional pozitiv. Oricât de abătut și negativ te-ai simți în acele momente și oricât de fals ți se pare , o astfel de discuție are efect și te încurajează. Am încercat să găsesc lucrurile pozitive și corecte, am vrut să am o atitudine bună. Așa am făcut și după ce am pierdut primele două seturi în fața lui Tsitsipas, la Roland Garros, și a funcționat și azi. Nu merge întotdeauna, nu este o garanție, dar simțeam că trebuie să schimb ceva. Nu jucam bine, nu mă simțeam bine pe teren și eram dominat de Sinner. Din fericire, Grand Slam-urile sunt de cinci seturi, ceea ce mi-a dat o șansă că pot întoarce", a mai spus Nole.
Diferența s-a făcut în primul rând la nivel mental. Știind că e outsider, Sinner, care nu trecuse vreodată de un sfert de finală într-un Grand Slam, a evoluat fără presiune preț de două seturi. Apoi, simțind "mirosul" victoriei, a apărut îndoiala în jocul său. Atâta vreme cât s-a concentrat exclusiv pe joc, italianul a putut să livreze cel mai bun tenis al său. Dar, odată ce a început să conștientizeze că are o șansă reală să facă un rezultat istoric, Sinner și-a pierdut busola.
"Am simțit că Sinner nu avea nimic de pierdut înainte de meci, dar avea multe de pierdut când avea două seturi la 0. Am putut simți asta la nivel mental. Sunt sigur că se va îmbunătăți pe măsură ce trece timpul, pentru că este un jucător fantastic, foarte profesionist și dedicat acestui sport. Vom vedea multe lucruri de la el la marile turnee, în viitor", a mai spus Djokovic.
În penultimul act de la Wimbledon, Djokovic îl va întâlni pe Cameron Norrie, care a trecut tot în 5 seturi de Goffin. Meciul pare o formalitate pentru fostul lider mondial, diferența de valoare dintre cei doi fiind enormă. Sârbul a mai dat piept cu favoritul publicului de la Wimbledon o singură dată, la Turneul Campionilor de anul trecut. Djokovic s-a impus atunci cu un categoric 6-2, 6-1, în ceva mai mult de o oră de joc.
Wimbledon 2022 - 6 iulie, transmisiuni Eurosport 1&2
Turneul de la Wimbledon, al treilea Grand Slam al anului, este programat în perioada 27 iunie - 10 iulie și va fi transmis în direct pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo